Týden s hudbou

Je tu opět pravidelný kulturní přehled a s ním i novinky o koncertech a představeních, které připravuje Spolek pro komorní hudbu, Národní divadlo Brno, Janáčkova filharmonie Ostrava či Severočeská filharmonie Teplice. Nechybí ani pravidelný přehled koncertů a představení streamovaných online.

G. F. Händel: Saul – Czech Ensemble Baroque, Hudební festival Znojmo 2019 (foto Petr Vokurek)

Praha
Dvořákovu síň pražského Rudolfina rozezní ve středu 15. července od 19:30 hodin tóny koncertu, na němž vystoupí Prague Vivaldi Ensemble. Členy Prague Vivaldi Ensemble jsou výhradně hráči České filharmonie, kteří mají kromě bohatých zkušeností v oblasti symfonické hudby i četné úspěchy v hudbě sólové a komorní. Komorní hudba je pro členy souboru velmi osvěžující, příjemný kontrast k téměř každodenní práci s velkými skladbami symfonického orchestru. Zazní hudba W. A. Mozarta, J. Pachelbela a A. Vivaldiho.

Houslista Jan Mráček a klavírista Lukáš Klánský provedou ve Dvořákově síni pražského Rudolfina Brahmsovu Sonátu pro housle a klavír č. 1 G dur op. 28, Bartókovy Rumunské tance, Smetanovo duo Z domoviny a jiné skladby houslového repertoáru. Koncert proběhne 19. července od 19:30 hodin pod patronací Českého spolku pro komorní hudbu.

Karlovy vary
Karlovarský symfonický orchestr
zve na své pravidelné kolonádní koncerty na Tržní kolonádě. Repertoár kolonádních koncertů zahrnuje hudbu orchestrální, komorní i sólovou všech období. Časy koncertů se v jednotlivých dnech liší. Začátky jsou vždy od 15:00, 17:00 nebo 18:00 hodin.

Teplice
V pondělí 13. července se koná v Zahradním domě od 16:30 hodin Letní promenádní koncert. Mezi skladbami, které zazní, je i Smetanův Pochod národní gardy nebo Straussův valčík Na krásném modrém DunajiSeveročeskou filharmonii Teplice diriguje Michael Roháč.

Ve středu 15. července vystoupí v Zahradním domě od 16:30 hodin Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou Petra Vronského. Zazní díla Josefa Myslivečka, Antonína Rejchy, Clauda Debussyho a Vítězslava Nováka. Sólistou v Rejchových Variacích pro fagot a smyčce bude Radovan Skalický.

V pátek 17. července se koná v Zahradním domě od 16:30 hodin Letní promenádní koncert. Mezi skladbami, které zazní je i Sukova Vesnická serenádaSeveročeskou filharmonii Teplice diriguje Michael Roháč.

Znojmo
Čtvrtek 16. července, 19:00 – kostel nalezení sv. Kříže
Bach: Kantáty Czech Ensemble Baroque
Koncert představí Bachovo dílo ze dvou úhlů – tradiční duchovní kantáta spolu s kantátou světskou, která je malou koncertní operou. Na programu jsou kantáty Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140) a Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! (BWV 214).

Třebíč
Středa 15. července, 19:00 – kostel Proměnění Páně, Třebíč Jejkov
Bach: Kantáty Czech Ensemble Baroque
Mnoho ze světských kantát Johanna Sebastiana Bacha se nedochovalo do dnešní doby. Každopádně právě podle světských kantát, které byly psány kromě němčiny také v italštině a v některých vystupují postavy z řecké mytologie, si můžeme udělat představu o tom, jak by asi vypadala opera z Bachovy dílny, kdyby nějakou napsal. Koncert představí Bachovo dílo ze dvou úhlů – tradiční duchovní kantáta spolu s kantátou světskou, která je malou koncertní operou. Koncert proběhne v rámci Třebíčského hudebního festivalu. Na programu jsou kantáty Wachet auf, ruft uns die Stimme (BWV 140) a Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! (BWV 214).


Martha Argerich (foto archiv)

Koncerty a představení streamované online

Pondělí 13. července
Virtuální hudební festival Chamber Music Northwest nabídne koncert, na němž zazní hudba Stravinského, Bartóka a Šostakoviče. Účinkují klavíristé Gloria Chien, Anne-Marie McDermott, Gilles Vonsattel a houslista Soovin Kim.

Ravena Festival Live pokračuje od 21:30 hodin místního času koncertem, na němž vokalistka a perkusionistka Camilla Lopez společně s pianistou Matteem Ramonem Arevalosem uvedou fragmenty řecké starověké hudby.

Úterý 14. července
Orchestra of St Luke’s Online Festivalpokračuje uvedením části svého projektu s názvem Bach at Home. Jak název napovídá, bude znít exkluzivně hudba Johanna Sebastiana Bacha. Program bude možné naladit od 12:00 hodin místního času (EST).

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) záznam Verdiho La Traviaty. Diriguje James Levine. Účinkují Ileana Cotrubaș, Cornel MacNeil a Plácido Domingo. Jedná se o představení z 28. března 1981.

Středa 15. července
V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) záznam Pucciniho Turandot. Diriguje Andris Nelsons. Účinkují Maria Guleghina, Marina Poplavskaya, Marcello Giordani a Samuel Ramey. Jedná se o představení ze 7. listopadu 2009.

Od 18:00 britského letního času (BST) vystoupí v rámci projektu Living Room Live vytvořeného skladatelkou Freyou Waley-Cohen a houslistkou Tamsin Waley-Cohen ruská klavíristka Elena Vorotko se svým komentovaným recitálem k Beethovenovu dvousetpadesátému výročí narození.

Čtvrtek 16. července
Verbier Festival
, který letos proběhne ve virtuální podobě, nabídne od 19:00 hodin ke shlédnutí umělecký profil významného ruského dirigenta Valerije Gergijeva.

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) záznam Bergova Vojcka. Diriguje Yannick Nézet-Séguin. Účinkují Elza van den Heever, Tamara Mumford, Christopher Ventris, Gerhard Siegel, Andrew Staples, Peter Mattei a Christian Van Horn. Jedná se o představení z 11. ledna 2020.

Pátek 17. července
Letošní virtuální podoba Verbier Festival nabídne od 19:00 hodin ke shlédnutí umělecký profil významného ruského klavíristy Jevgenije Kissina.

Sobota 18. července
Ravena Festival Live pokračuje od 21:30 hodin místního času koncertem, jež spojuje klasický tanec a hudbu. Taneční sólisté nejlepších evropských baletních ansámblů se předvedou v nových choreografiích za doprovodu hudby Arcangela Corelliho, J.S. Bacha, Frédérica Chopina, Camille Saint-Saënseho, Julese Masseneta, Pabla de Sarasateho, Clauda Debussyho, Sergeje Rachmaninova a Maurice Ravela. Na klavír a violoncello hrají Mario Brunello a Beatrice Rana.

Neděle 19. července
Verbier Festival
letos nabídne ve virtuální podobě od 19:00 hodin ke shlédnutí umělecký profil Marthy Argerich.

V 19:30 hodin místního času vysílá Metropolitní opera (MET) Pucciniho Bohému. Diriguje James Levine. Účinkují Teresa Stratas, Renata Scotto, José Carreras, Richard Stilwell a James Morris. Jedná se o představení z 16. ledna 1982.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments