Herečka a scenáristka Zdena Hadrbolcová vstoupila do povědomí českých diváků zejména jako představitelka starostlivých filmových maminek. Takové jsou její role například ve snímcích Už zase skáču přes kaluže, Návrat idiota či František je děvkař anebo v seriálu Létající Čestmír. Ona sama však po celý život děti neměla. „Byla to moje volba. Nikdy jsem děti nechtěla, což neznamená, že bych je neměla ráda. Naopak k nim chovám něžné city, ale nikdy jsem si neuměla představit, že bych měla svoje vlastní,“ svěřila se časopisu Sedmička Hadrbolcová.

„Toužila jsem zkrátka po životě bez jakýchkoliv závazků… Je to celoživotní úvazek, a někdy, jak vidím kolem sebe, je to nejen radost, ale občas i těžké,“ vysvětlovala rozhodnutí, které ovlivnilo celý její následující život. V minulosti prý měla jen dva vážné vztahy, jeden dokonce skončil veselkou. Vztah se studentskou láskou ovšem skončil rozvodem. Dlouhá léta pak tvořila pár se známým kameramanem a dokumentaristou Jiřím Průchou. Nikdy si ho ovšem nevzala za manžela. Po letech přiznala, že kdyby Průchu coby svého životního partnera poznala dřív, třeba by vše skončilo jinak, a připustila, že nyní by si roli babičky dokonce i užívala…

VIDEO: Speciál Ulice z karantény

Video
Video se připravuje ...

Speciál Ulice z karantény tv nova

Coby pražská rodačka chtěla jako malé dítě být novinářkou, zatímco její otec, jehož kádrový profil stejně žádné studium nesliboval, si pro ni vysnil dráhu lékařky. Nakonec ale po maturitě na francouzském gymnáziu nastoupila na Divadelní akademii múzických umění (DAMU), kde začala studovat režii. Po prvním ročníku nicméně dala Hadrbolcová na radu Vlasty Fabiánové (78), herečky známé a oceňované například v Pohádce máje, Rukavičce nebo ve Strakonickém dudákovi, a přešla na herectví. Prošla si mnoha divadly, byla členkou souboru tehdejšího Divadla S. K. Neumanna, Činoherního klubu či Divadla Na Zábradlí, a jako doma byla i na televizních obrazovkách.

Přes půl století bydlí v kouzelném domě na Malé Straně pod Pražským hradem, kde byla vždy velice spokojená, ale s nastěhováním nových sousedů se její klidný domov pomalu změnil v peklo. „Já to teda řeknu – jsou tam dva takoví hajzlové!“ rozohnila se Hadrbolcová na chatu seriálu Ulice. „Nikdy jsem třeba nevjela autem na dvůr, a to tam bydlím přes padesát let, ale loni na podzim mi nebylo dobře, a tak jsem nechala auto stát tři dny na tom dvorku. A ten jeden hajzl mi to polepil sprosťárnami na lístečcích,“ líčila bezesporu velice nepříjemnou šikanu ze strany sousedů.

VIDEO: Filip Rajmont z Ulice: Patricie Pagáčová mi na place moc chybí.

Video
Video se připravuje ...

Filip Rajmont z Ulice: Patricie Pagáčová mi na place moc chybí. tv nova

„Pak naštěstí pršelo, takže jsem je sloupla a nevím přesně, co tam bylo. To je opravdu výlupek. A ta druhá partaj to samé!“ zlobila se letos v zimě. Na své zdraví si přitom musí dávat pozor – před třemi lety ji totiž zradilo srdíčko, načež oblíbená umělkyně s nezapomenutelným hlasovým projevem skončila v nemocnici, kde musela podstoupit okamžitou katetrizaci. Celý život přitom byla velice aktivní, a dokonce i v pokročilém věku aktivně plavala, hrála tenis nebo jezdila na kole. Náročná práce herečky ji však vyčerpala a dostavily se zdravotní potíže. Lze jen doufat, že se podobný incident už nebude opakovat, a ona bude své fanoušky těšit ještě spoustu dalších let!

Fotogalerie
22 fotografií