Střešní fotovoltaické elektrárny se v Česku stávají standardem u nových nízkoenergetických rodinných domů

Ve středočeské obci Libeř nedaleko Prahy vyrůstá prvních osm nízkoenergetických rodinných domů v dispozici 5+kk. Standardme všech těchto domů je střešní fotovoltaická elektrárna. Na první etapu, jejíž kolaudaci společnost Bidli plánuje na jaro 2021, naváže realizace dalších osmi domů.

Zdroj: Bidli holding

Fotovoltaika na střeše šetří výdaje za energie

„Stále více lidí dnes hledá bydlení za Prahou, v obcích, které jim nabídnou klid a přírodu, přitom potřebnou občanskou vybavenost a dobré spojení do hlavního města. Naše moderní nízkoenergetické rodinné domy jsou stavěné jako dřevostavby, a proto jsou velmi rychle dostupné. Vyrábíme je ve vlastním závodě, takže máme dokonalou kontrolu nad kvalitou i rychlostí výroby. Zhruba za šest měsíců od podpisu smlouvy o smlouvě budoucí kupní je dům dokončen, navíc jde o stavbu ohleduplnější vůči životnímu prostředí,“ říká Roman Weiser, ředitel developmentu a investic do nemovitostí společnosti Bidli holding.

„Dvoupodlažní domy kromě kvalitních materiálů disponují také střešními fotovoltaickými panely, díky nimž obyvatelé sníží své výdaje za energie – přebytky mohou ohřívat vodu, čím ušetří až 30 % nákladů na elektřinu. Pro zvýšení uživatelského komfortu můžeme domy na přání klienta vybavit systémem chytré domácnosti například s ovládáním světel, topení nebo stínicí techniky. Dovedeme interiér přizpůsobit představám zákazníka a zajistit výrobu nábytku na míru,“ dodává Weiser.

 

Důraz na ekologii a úspory

 

Všech 16 domů v Libři je navrženo v dispozici 5+kk s užitnou plochou 172 m2. V přízemí se nachází prostorný obývací pokoj, kuchyně, pracovna, koupelna a sklad, druhé patro zabírá hlavní ložnice se šatnou, dva pokoje a koupelna s vanou. Ke každému domu náleží i garáž, venkovní parkovací stání a pozemek od 676 m2 po 858 m2 pro zahradu. Už nyní v létě bude k prohlídce vzorový dům.

Rodinné domy v Libři jsou koncipovány jako nízkoenergetické dřevostavby s roční měrnou potřebou tepla na vytápění pouze 15 až 50 kWh/m2. Energeticky úsporný standard u nich zajistí sendvičová konstrukce z kvalitních materiálů a propracovaný systém udržitelných technologií. Jeho základem je difúzně otevřená konstrukce budovy, která si sama reguluje úroveň vlhkosti a zabraňuje jejímu nadměrnému zadržování a kondenzaci uvnitř domu. Stavba tak bude mít zdravé vnitřní prostředí s optimálním mikroklimatem a výborné akustické vlastnosti. Navíc zde v létě nehrozí přehřívání a v zimě úniky tepla.

K energetické úspornosti přispívá promyšlený fotovoltaický systém od společnosti S-Power Energies. Ten bude primárně sloužit k napájení elektrospotřebičů v jednotlivých domech. Pokud vyrobí více energie, než domácnosti spotřebují, dojde k automatickému využití jejích přebytků na ohřev vody. Vyšší varianta fotovoltaické elektrárny pak umožňuje akumulovat přebývající energii do baterií.

Vytápění budou zajišťovat přímotopné konvektory, nebo odporové topné rohože, tedy zdroje s rychlým náběhem tepla, které dokážou interiér v krátkém čase vyhřát. Všechny domy se budou vyznačovat vysokým standardem základního vybavení včetně oken s izolačními trojskly značky Vekra, laminátových plovoucích podlah Quick-Step a vysokorychlostního internetu.

 

Klidné bydlení jen kousek za Prahou

 

Bydlení v Libři ocení zájemci, kteří preferují blízkost přírody, ale nechtějí být daleko od města a jeho služeb. Obec stojí ve Středočeském kraji a od budoucí konečné metra D ji dělí pouhých 15 minut jízdy autem, s Prahou ji spojuje i integrovaná městská doprava.

Je tak ideální lokalitou pro klienty pracující v metropoli. Cestu usnadní plánovaný nájezd na dálnici D3, jenž vznikne za kopcem. V obci celoročně žije asi 1 400 obyvatel. V blízkosti nechybí lékař, restaurace, obchod či hřiště, na němž si děti mohou hrát. Na jeho vybudování se podílela společnost Bidli, a to formou úhrady projektu a všech hracích prvků. Libeř obklopují lesy, které poskytují mnoho možností ke sportu i procházkám, je zde také potok a rybník. Rodinné domy sousedí s okrajem Přírodního parku Střed Čech, kam lze dojít během pár minut.