Hlavní obsah

Zahrát si proti Jordanovi byl pro mě životní zážitek, říká Jiří Welsch

Hostem Ušáku byl Jiří Welsch.Video: Jaromír Bosák

 

Reklama

Jako druhý Čech po Jiřím Zídkovi se stal Jiří Welsch součástí basketbalové NBA, zdaleka nejkvalitnější soutěže na světě. Na kluka z českých Holic to byl velký úspěch.

Článek

Úspěšný basketbalista hrál nejvyšších soutěž v Česku, Slovinsku, Španělsku, Belgii a hlavně v USA, reprezentační zápasy, účast na MS, nestihl toho zrovna málo.

„Před tím, než jsem přišel do Bostonu, tak jsem tenhle tým nenáviděl, nesnášel jsem jeho hráče a najednou jsem byl součástí tohoto týmu,“ říká Welsch v Ušáku.

Dnes ale hodnotí dobu strávenou v týmu Celtics, což je dlouhodobě jeden z vůbec nejlepších klubů v NBA, jako tu vůbec nejlepší, kterou v USA prožil. „V té době jsem nedokázal docenit, jaký úspěch to byl, to až dnes, když se dívám zpátky,“ poznamenává.

Všude, kde působil, byl hvězdou, mužem, který rozhoduje zápasy, zapisuje velké množství bodů. V Americe musel přistoupit na to, že jeho primárním úkolem bude bránit největší hvězdy soupeře. „Je to změna filozofie, musíte si určit, co nejlepšího můžete udělat pro tým, aby byl úspěšný,“ komentuje svůj herní přerod.

Zároveň ale dodává, že sice můžete být připraven na to, bránit takového hráče jako je Kobe Bryant, ale ten, když se rozhodne, že vystřelí, tak vystřelí. Úkolem obránce je mu střelu co nejvíce ztížit.

Na hřišti se potkal i se svým dětským idolem, Michaelem Jordanem. Během koronavirové pauzy sledoval s velkým zaujetím dokument o tomto fenomenálním hráči a připomněl si dobu, kdy jako kluk do rána sledoval zápasy NBA a pak nabitý energií teprve cestoval do školy. Setkání s Jordanem je pro Jiřího zážitkem, který si bude pamatovat celý život.

V Ušáku, jehož byl Jiří Welsch hostem, došlo i na to, že NBA je především obchod a leckdy se v ní může hráč cítit jako kus masa, na úplně jiný přístup ke hře z pohledu týmovosti, dotkli jsme se lehce také současné situace v USA i velké chyby, kterou udělal při snaze odejít z Bostonu do Clevelandu. Kdyby zůstal v Celtics, nejspíše by svou kariéru v NBA natáhl výrazněji. Ale stalo se…

Celý rozhovor s Jiřím Welschem si můžete pustit v úvodním videu.

Ušák Jaromíra Bosáka vychází na Seznam Zprávách v premiéře každé úterý v 10:00. Archiv pořadu najdete zde.

Reklama

Doporučované