Předmanželská smlouva neřeší jen váš majetek. Ochránit může i vašeho partnera

14. červenec 2020

Předmanželská smlouva. Co všechno může obsahovat a co by v ní určitě nemělo chybět? Poradí  Mgr. Zuzana Zádrapová z Nadačního fondu Paragraf.

Právníci doporučují takovou smlouvu hlavně v případech, kdy je jeden z partnerů zatížen např. dluhy z období před uzavřením sňatku. Předmanželskou smlouvu lze ale uzavřít i několik let po uzavření sňatku, ale je třeba počítat s tím, že neplatí už zpětně, ale k datu uzavření smlouvy.

„Partnerům se taková smlouva vyplatí hlavně v situaci, kdy se jeden z nich hodlá pustit do rizikového podnikání, úvěru nebo nějaké finanční transakce,“ říká v Poradně Zuzana Zádrapová.

Předmanželská smlouva může řešit také např. péči o nezletilé děti v době trvání manželství i po rozvodu, nebo vyživovací povinnosti.

„Předmanželská smlouva musí být vždy sepsána u notáře, musí to být forma veřejné listiny, tedy notářského zápisu. Což znamená, že ve finále se k notáři vždy musí dojít, ale samozřejmě pokud klient přijde s takovou věcí k nám do advokátní kanceláře, jsme schopni s ním věc probrat a nastínit jednotlivá řešení,“ říká dále v rozhlasové Poradně Zuzana Zádrapová.

Spustit audio