V nošovické automobilce se nakazil jeden ze zaměstnanců. Šíření covidu-19 nehrozí

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku má jedno zaměstnance nakaženého koronavirem. V práci byl ale naposledy 11 dnů před pozitivním testem. Žádní další nakažení ve firmě nejsou a podle hygieniků další šíření nákazy v závodu nehrozí. ČTK to dnes řekl tiskový mluvčí společnosti Pavel Barvík.

"Po ověření veškerých souvislostí ho Krajská hygienická stanice vyhodnotila jako případ bez rizika dalšího šíření v naší společnosti. Přesto dle našich interních pravidel provádíme jako vždy preventivní testování vybraných kolegů. Další případ jsme v tuto chvíli nezaznamenali," uvedl Barvík.

Preventivní opatření proti šíření koronaviru podle něj zahrnují povinné nošení roušek, několikrát denně opakovanou dezinfekci závodu, dodržování rozestupů, omezení setkávání či měření teploty všem návštěvám i náhodně vybraným zaměstnancům.

"V praxi to například znamenalo také rozšíření obědové pauzy, aby lidé chodili v menších skupinách, miniboxy na stolech pro každého zaměstnance v kantýně či plošný zákaz kouření v celém areálu," doplnil Barvík. Podle něj v závodě už od počátku pandemie platí přísná opatření proti šíření koronaviru.

V regionu se ohnisko nákazy objevilo především v dolech těžební společnosti OKD, větší počet nakažených ale měla třeba i společnost DEVA ve Frýdku-Místku, která vyrábí ochranné a zásahové oděvy, a nově například společnost Varroc Lighting z Novojičínska, která vyrábí vnější osvětlení a elektroniku pro automobilový průmysl. Problém podle hygieniků začínají představovat hlavně pendleři z Polska.

Opakovaně negativní test na koronavirus má 112 ze 113 otestovaných zaměstnanců firmy Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert. Jeden pracovník k druhému odběru zatím nepřišel, všichni ostatní jsou negativní. ČTK to dnes řekly epidemioložka jihočeských hygieniků Jitka Luňáčková a ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Pro otestované skončilo mimořádné protiepidemické opatření, kvůli němuž měli omezený pohyb.

U jedné zahraniční pracovnice se koncem června prokázala nemoc covid-19. V karanténě kvůli tomu bylo devět lidí. Výroba ve firmě omezená nebyla. Na začátku července otestovali hygienici 113 lidí z firmy, a to včetně čtyř veterinářů, kteří závodem prošli. U 112 lidí jsou výsledky negativní.

"Jeden poslední výsledek ještě není, protože dotyčný pracovník ještě nedorazil (na odběr). Jinak je všechno negativní. Jsme rádi, že to tak dopadlo," řekla Luňáčková.

V první sérii testů byly výsledky také negativní. Vodňanský závod s 590 zaměstnanci ještě předtím, než se objevil případ nákazy, zavedl protiepidemická opatření. Pravidelně se tam uklízí i dezinfikuje.

Zahraniční agenturní zaměstnankyně měla lehké příznaky nemoci covid-19, řekl již dříve ČTK mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka.

Společnost Vodňanská drůbež má v Česku 1616 zaměstnanců, z toho ve vodňanské provozovně pracuje 590 lidí. Z výroční zprávy vyplývá, že v roce 2018 měla Vodňanská drůbež prodeje za 5,42 miliardy korun a provozní zisk téměř 180 milionů Kč.

Související

Sídlo společnosti Siemens

Velké tuzemské firmy mají o očkování zájem, ale nemají vakcíny

Významné české firmy mají zájem o očkování svých zaměstnanců proti koronaviru, ale vlastní očkovací centra zatím vesměs nepřipravují. Důvodem je podle nich to, že nemají dostatek informací o procesu vakcinace ani samotnou vakcínu. Své zaměstnance řada z nich testuje. Vyplývá to z ankety ČTK mezi velkými podniky.

Více souvisejících

hyundai Moravskoslezský kraj život Vodňanská drůbež Jihočeský kraj Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 33 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy