Očekávané události 15. července 2020

15. července 2020 Události Autor: Lucie Švestková

Nabízíme přehled událostí očekávaných ve středu 15. července 2020.

Za účasti litevského prezidenta Gitanase Nausedy se v Polsku uskuteční vzpomínková akce k 610. výročí bitvy u Grunwaldu, při které polsko-litevská koalice ve svůj prospěch rozhodla územní spor s řádem německých rytířů. Na vítězné straně bojovala i česká družina pod vedením Jana Sokola z Lamberka.

Rada bezpečnosti bude na krizovém zasedání v New Yorku jednat o tankeru u pobřeží Jemenu, jemuž hrozí bezprostřední rozlomení. To by podle expertů způsobilo výrazné znečištění v Rudém moři.

Opoziční Bulharská socialistická strana chce v parlamentu iniciovat hlasování o vyslovení nedůvěry konzervativní vládě premiéra Bojka Borisova.

V Moskvě se má konat opoziční demonstrace proti změnám v ústavě, prosazeným prezidentem Vladimirem Putinem.

V Severní Makedonii se konají předčasné parlamentní volby, odložené z dubnového termínu kvůli pandemii koronaviru.

Poprvé po čtyřech měsících se částečně otevře zábavní park Disneyland u Paříže. V Petrohradě zahájí provoz galerie Ermitáž. Na Maledivách se otevřou hotely. Návštěvníky opět přivítá také sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Z nádraží Pernink na Karlovarsku by měla být odstraněna vlaková souprava, která se před týdnem střetla s protijedoucím vlakem.

Ostravské Dolní Vítkovice se dnes otevřou návštěvníkům komorního hudebního festivalu s názvem NeFestival, který připravili pořadatelé místo zrušených Colours of Ostrava.

Generál Petr Pavel představí iniciativu pro přípravu Česka na další krize.

V moravském Holešově začne desetidenní dobrovolnický tábor zaměřený na opravu a zkrášlení tamního židovského hřbitova. Podrobnosti přineseme kolem desáté hodiny dopoledne.

Projekt "Anděl Páně pomáhá kostelům" pokračuje v Bělé na Rychnovsku. Večer se uskuteční promítání jedné z filmových pohádek Anděl Páně režiséra Jiřího Stracha. Výtěžek ze vstupného se použije na opravu kostela.

V letohrádku Hvězda začne výstava knih, které byly oceněny v tradiční soutěži Nejkrásnější české knihy roku 2019. Ceny se letos kvůli koronavirové krizi předávaly v květnu online, dnes si pro ně vítězové přijdou při vernisáži výstavy osobně.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony