Srážka vlaků mezi Úvaly a Českým Brodem si vyžádala desítky zraněných cestujících, strojvůdce zemřel

14. červenec 2020

Na trati Praha hl. nádraží a Kolín narazil v úterý večer jedoucí osobní vlak do stojící nákladní soupravy. V úseku Úvaly-Český Brod je doprava zcela uzavřená. Záchranáři ošetřili 35 zraněných, z toho dva těžce. Čtyřicetiletý strojvůdce zemřel. Ve vlaku bylo 120 cestujících.

U zásahu byly všechny složky Integrovaného záchranného sboru. "Hasiči pomáhají s prvním ošetřením zraněných, předávají je zdravotnické záchranné službě," uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Podle jejích slov byl na místě vyhlášen třetí stupeň traumatologického plánu. „Provádíme triáž pacientů (třídění zranění podle závažnosti) a první pomoc záchranné službě s prvotním ošetřením, která je také na místě,“ řekla krátce po nehodě.

Podle Miloše Němce, vedoucího odboru HZS Správy železnic, jsou dvě osoby zraněné těžce, pět středně těžce a třináct lehce zraněných. "Strojvůdce je v současné chvíli pohřešovaný," uvedl kolem úterní půlnoci. Později ho našli zaklíněného v kabině, nehodu nepřežil. 

Příčinou srážky bylo podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) nejspíš selhání člověka. Strojvedoucí projel návěstidlem na červenou, i když jde o velmi dobře zabezpečenou trať. Zjišťuje se proč.

Podle mluvčího Českých drah Radka Joklíka osobní vlak jedoucí z Prahy narazil do nákladního vlaku, který stál před vjezdovým návěstidlem v Českém Brodě. Joklík řekl, že osobní vlak City Elefant najel na konec nákladního expresu dopravce ČD Cargo. Osobní vlak po nárazu vykolejil.

Na trati mezi Prahou a Kolínem v pátek vpodvečer narazil vlak bez cestujících do čekajícího rychlíku, nikdo se nezranil. Drážní inspekce se při zjišťování příčiny nehody přiklání k lidské chybě. Více si o incidentu na trati můžete přečíst v článku.

Minulý týden v úterý se srazily v Perniku na Karlovarsku dva osobní vlaky. Při nehodě dva lidé zahynuli, dvě desítky cestujících se zranily, psali jsme o tom zde.

autor: Nikola Kopáčová
Spustit audio