InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Ron Hutchinson: Moje tango – divadelní drama

    sobota 20.4 19:00 - Sokolovna, Blatná

  • Vernisáž výstavy obrazů Jakuba Sajlera

    sobota 20.4 14:00 - Městský úřad – Sloupová síň, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skandál v Přechovicích. V čele obce stál čtyři roky neplatně zvolený starosta

PŘECHOVICE – Nenápadná vesnička Přechovice u Volyně žije málo vídanou kauzou. Dnes už bývalý starosta Miroslav Zdychynec pracoval celé čtyřleté období ve vedení obce, i když nebyl právoplatně zvolen. Celá věc měla dohru u soudu a je možné, že není všem nepříjemnostem konec. Ve hře je totiž i platnost úkonů, které neplatně zvolený starosta za obec v letech 2014 - 2018 učinil.

 

Miroslav Zdychynec byl starostou už celá tři volební období předtím, tedy žádný nováček. V roce 2014 kandidoval znovu, dnes tvrdí, že starostou už ani být nechtěl. Na ustavující schůzi zastupitelstva na podzim 2014 probíhala tajná volba. Starosta Zdychynec dostal od sedmi přítomných zastupitelů tři hlasy, další kandidáti měli dva a jeden hlas. Jeden hlas byl neplatný. A právě tady je kámen úrazu – pro platné usnesení zastupitelstva při volbě starosty je potřeba nadpoloviční většina všech zastupitelů, v tomto případě čtyři hlasy. V Přechovicích ale vzali výsledek volby matematicky a starostou se stal ten, kdo dostal nejvíc hlasů. Tedy Miroslav Zdychynec se třemi hlasy.

Bývalý starosta Zdychynec tvrdí, že při ustavující schůzi v roce 2014 si nikdo nevšiml nedopatření, že kvůli jednomu neplatnému hlasu nikdo nemá většinu čtyř. A tak další čtyři roky stál v čele obce.

Ministerstvo nechalo nelegálního starostu dovládnout

V obci ale podle všeho panovaly zvláštní praktiky. Týdeník Strakonicko dostal na celou kauzu upozornění z řad občanů. Ti zažívali i to, že jim nebyla přístupná jednání zastupitelstva. "V obci se vždy na celý rok dopředu vyvěsily na nástěnku termíny zastupitelstva. Na úřední desku se aktuálně nedávaly. Když jsme tedy přišli 18. listopadu 2016 v šest večer podle zveřejněného termínu na úřad, bylo tam zamčeno a tma. Poté jsme se dozvěděli, že zastupitelstvo zasedlo o den dřív ve svátek 17. listopadu. V prosinci už jsme se na zastupitelstvo dostali a tam jsme se dozvěděli, že to utajené zastupitelstvo mělo rozhodnout o výkonu veřejných prací jednoho odsouzeného bývalého občana naší obce u nás ve vsi. K vidění tu ale při práci nebyl," říká zdroj, který na celou záležitost upozornil redakci. A nejen ji. Tento občan se obrátil i na ministerstvo vnitra s podezřením, že v obci vládne neplatně zvolený starosta.

Postup ministerstva je snad ještě podivnější než povolební postup přechovických zastupitelů, kteří buď neumějí počítat do čtyř nebo mají fatální neznalosti zákona o obcích. Ministerstvo vnitra pochybení při volbě starosty zjistilo, v červnu 2018 starostu Zdychynce o tomto informovalo, ale dál už neudělalo vůbec nic. V září, tedy ještě před volbami, pouze doručilo do obce protokol z kontroly. Problém se pak ještě víc zamotal, protože nelegální starosta Zdychynec po říjnových volbách v roce 2018 coby starosta svolal i nové ustavující zastupitelstvo a zapříčinil tak pochybnost, zda i současné zastupitelstvo je vůbec legitimní a platné. Ministerstvo vnitra jako dozorový orgán se k tomu vyjádřilo.

Svolání zastupitelstva neoprávněnou osobou až tak nevadí

„K osobě, která svolala dané zasedání zastupitelstva, je třeba uvést, že tato nebyla na zasedání zastupitelstva konaném 6. listopadu 2014 platně zvolena starostou obce. Nebyla zvolena v souladu s § 87 zákona o obcích, tedy nadpoloviční většinou všech členů zastupitelstva. O této skutečnosti byla obec předběžně informována při kontrole výkonu samostatné působnosti provedené 25. června 2018. Z uvedeného důvodu tak pan Zdychynec nemohl a neměl vystupovat ve funkci dosavadního starosty, který je příslušný ke svolání ustavujícího zasedání," má jasno ministerstvo vnitra.

Jedním dechem ale ministerstvo přiznává, že je jednodušší potvrdit volbu vedení obce i přes pochybnosti, než aby se ve věci muselo ministerstvo samo angažovat a dosazovat do vedení obcí své úředníky pro provizorní správu. „Ustavující zasedání se konalo ve lhůtě dané zákonem o obcích. Informace o konání zasedání byla na úřední desce vyvěšena v souladu se zákonem o obcích. Ačkoli v prověřovaném případě bylo ustavující zasedání (v roce 2018) svoláno v rozporu se zákonem o obcích k tomu nepříslušnou osobou, je třeba vycházet ze smyslu dané právní úpravy a zohlednit, že v případě úplné nečinnosti obce při svolání ustavujícího zasedání vzniká svolavatelské oprávnění ministerstva vnitra. Smyslem dané právní úpravy je, aby ustavující zasedání zastupitelstva, na kterém je voleno vedení obce, bylo svoláno bez zbytečných průtahů a v zákonem stanovené lhůtě, a to při zohlednění skutečnosti, že teprve až při jeho nesvolání obcí nastupuje svolání ministerstvem vnitra," píší úředníci. Co z toho dovodit? Že příště může v nějaké obci svolat ustavující zastupitelstvo třeba místní hostinský a bude to taky jednodušší, než aby se ministerstvo rozpohybovalo dle zákona?

„Podle našeho názoru je tedy třeba dát přednost svolání zasedání obcí, byť by bylo svoláno k tomu neurčenou osobou, před marným uplynutím lhůty určené k jeho konání a ponechání daného úkonu na ministerstvu vnitra. A to i s ohledem na občany obce, kteří oprávněně očekávají, že se po proběhlých volbách bude zasedání zastupitelstva konat bez zbytečných prodlev. I v případě, že ustavující zasedání zastupitelstva bylo svoláno neoprávněnou osobou, máme za to, že svolání tohoto zasedání zastupitelstva má účinky předpokládané zákonem," dodává ministerstvo vnitra.

„Zastupitelstvo obce toto usnesení považovalo za platné a Miroslav Zdychynec od této volby plnil povinnosti spojené s funkcí starosty obce. Tento stav v době zahájení kontroly stále trval. Obec tímto porušila paragraf 87 zákona o obcích, podle kterého k platnému usnesení zastupitelstva obce, rozhodnutí nebo volbě je třeba souhlasu nadpoloviční většiny všech členů zastupitelstva," konstatuje se v protokolu z kontroly.

Nedostatky našla kontrola i v pořizování zápisů za dva roky, které si nechala předložit. Některé zápisy podle ministerstva podepisoval neprávoplatně zvolený starosta, jiné nebyly podepsány vůbec. Kontrole se nelíbilo ani zveřejnění jedné souhrnné pozvánky na zasedání zastupitelstva v celém roce. Obec podle ministerstva porušila zákon, protože na každé zasedání musí na úřední desce viset každá pozvánka zvlášť i s programem a informacemi o místě a času konání.

Jinde jsou i větší průšvihy?

Miroslav Zdychynec k tomu říká: „Vždycky jsem se nažil práci dělat poctivě. Věřím, že kus práce se povedl. Ale dneska už nikdo nevidí, kolik peněz se podařilo pro Přechovice sehnat. Jezdil jsem se svým autem, cesťák jsem si napsal jednou za čas. Když je ale člověk trouba, tak pak trpí." Pozastavuje se nad tím, že každý rok obec podstupuje pravidelné kontroly a audity a nikdo si chyby z ustavující schůze nevšiml.

„Na ustavující schůzi jsem pro sebe nehlasoval. Nechtěl jsem se zdržet, tak jsem dal hlas jinému kandidátovi, aby to nevypadalo, že z funkce utíkám," vzpomíná Miroslav Zdychynec na zasedání, které je v celé kauze klíčové. „Když se po celém volebním období zjistilo, že jsem nebyl právoplatně zvolen, byli jsme překvapení. Ale vzali jsme to jako fakt, víc už jsme v tu chvíli nemohli dělat. Nikomu to do té doby nebylo divné a nám také ne. Tohle nám uteklo. Beru to ale tak, že se jinde stávají i větší průšvihy třeba kolem financí a na ty jsme si vždy dávali pozor," doplňuje Miroslav Zdychynec.

Úkony obce může kdokoliv zpochybnit

Nikdo se také zatím nezabýval tím, jak to má být s odměnou, kterou neplatně zvolený starosta pobíral. Zda mu tedy náleží jen odměna řadového zastupitele nebo pobíral ve funkci neuvolěného starosty víc. A na stole je i otázka, jestli jsou platné úkony a smlouvy, které v této funkci Miroslav Zdychynec podepsal.

Současný starosta obce Jiří Štěpánek říká, že se Přechovice zabývaly tím, jestli jsou platná usnesení odhlasovaná zastupiteli v době, kdy Miroslav Zdychynec pracoval jako starosta, aniž by byl zvolen podle zákona. Štěpánek uvedl, že obec se ptala například dodavatelů zakázek, jak se k tomuto problému budou stavět. Pokud investice zdárně proběhla a firma za ni dostala zaplaceno, nikdo prý nemá potřebu zakázku zpochybňovat. Obci v tomto směru škoda nevznikla. Starosta ale bezesporu nepodepisoval jen smlouvy na zakázky, ale třeba také prodeje pozemků a další smluvní akty.

Problém nastal u dotace na kanalizaci od Jihočeského kraje. Starosta Štěpánek říká, že šlo o 230 tisíc korun, které musely Přechovice vracet zpět. Lépe řečeno – byly vyzvány, aby to udělaly. Obec si podle starosty nechala poradit a dotaci raději vrátila, aby se nedostala na černou listinu a nebyla krajem na další roky vyřazena z možnosti čerpání podpory.

Přechovice po vrácení dotace začaly s krajem vyjednávat a podařilo se jim rozhodnutí o vratce otočit. Peníze už dostaly zpět. „Dotace byla obci Jihočeským krajem poskytnuta na obnovu kanalizace, a to na základě smlouvy z 19. července 2018. Obec podporovanou akci provedla a kraji podle smlouvy vyúčtovala. Požadavek kraje na vrácení dotace se vztahoval k tomu, že panovaly pochybnosti ohledně procesu uzavření smlouvy na straně obce. Po zhodnocení situace obec na základě výzvy Jihočeského kraje dotaci vrátila, avšak následně se začala krokům kraje bránit, přičemž zahájila řízení o sporu z veřejnoprávní smlouvy u ministerstva financí," uvádí mluvčí kraje Hana Brožková.

„Na základě dalšího vývoje situace, zejména nemoci Covid-19, i daného sporu, se Jihočeský kraj a obec dohodly tak, že původně vrácená dotace bude Jihočeským krajem obci vyplacena zpět, což se již stalo na základě dohody o narovnání. S ohledem na to nastal nyní takový stav, jako by vrácení dotace neproběhlo," doplnila Brožková. Jak do neprávem podepsané smlouvy z července 2018 zasáhl Covid-19 není zřejmé. Každopádně kraj je v jiných vratkách za dotační prohřešky mnohem nekompromisnější.

Trestní stíhání okresní soud zastavil. Státní zástupkyně nesouhlasila

Bývalý starosta Zdychynec čelil také trestnímu stíhání pro zneužití pravomoci úřední osoby. Okresní soud ve Strakonicích na konci minulého roku v tomto případu rozhodl o podmínečném zastavení trestního stíhání. K tomu kroku se přistupuje v případech, kdy se dotyčný k přečinu přizná, spolupracuje na nápravě nebo odškodnění a je možné přihlédnout například k jeho bezúhonnému životu. I když státní zástupkyně podala proti usnesení Okresního soudu ve Strakonicích stížnost, Krajský soud v Českých Budějovicích ji jako nedůvodnou zamítl. Přípustné je ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.


Diskuse k článku - 11 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • dana 

    Reagovat

     

    pane bobek,jste směšný.jak může něco fungovat v pohodě když se kontrolou přišlo na tak závažný nedostatky.myslím si že za takovou situaci může celé zastupitelstvo.a tyto lidé by měli všichni nést zodpovědnost,oni jsou tou ostudou obce a měli by se zodpovídat svým voličům.

    Vloženo 24.7.2020 21:24:32

  • Martin 

    Reagovat

     

    Nebuďte směšní. Takovej průser snad není nikde jinde v republice a vy si to ještě pochvalujete? Taky si myslím, že to ještě není konec. Čtyři roky protizákonný stav musí mít svoje důsledky.

    Vloženo 22.7.2020 22:59:25

  • bob 

    Reagovat

     

    když pán dělal tolik volebních období starostu a při tom posledním se přišlo na takový zásadní nesrovnalosti,by bylo zajímavé vědět co se v této obci dělo od samého začátku jeho řádění.zastupitelé asi nefungovali že ho nechali.ten kdo čistí tuhle obec je hrdina a těším se na další reportáž jak to tam bude pokračovat.

    Vloženo 21.7.2020 22:34:49

    • bobek 

      Reagovat

       

      Co jsme slyšely, obec fungovala a funguje v pohodě, až na jednoho místní ho uda--če, který jim kazí celou obec, nejen obec, ale celý okres Strakonice, že by byl hrdina? Myslíme si, že je to ubožák!!!!!!

      Vloženo 22.7.2020 22:24:10

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Jak říká pan jako starosta,asi za to může třeba kraj,který dělá pravidelně kontroly a audity,by bylo zajímavé vědět jak pracoval kontrolní výbor obce a vůbec veškeré kontrolní mechanismy.Asi už konečně v další obci padnul komunismus po 31.letech

    Vloženo 16.7.2020 23:04:49

  • Vera 

    Reagovat

     

    Vám fanouškům z Přechovic vážně nepřijde divný, že když je někdo tři volební období starostou, tak nemá tušení, jak se volí starosta a nezná zákon o obcích? Hlavně že vám vadí když se o tom mluví, ale že máte v obci chlív, to je výhra.

    Vloženo 15.7.2020 16:00:15

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace