Když to tam nepadá. Připomeňte si zápasy české hokejové reprezentace, ve kterých vládli gólmani

Krásných hokejových gólů je plný internet. Jenže občas se hrají i zápasy, kterým to pravé brankové koření chybí.

V následujícím sumáři si připomeneme některé duely české reprezentace, ve kterých padl maximálně jeden gól. Ač se to nezdá moc pravděpodobné, bylo jich tolik, že by vystačily na několik podobných článků. Možná už tušíte, že mezi leckdy nudnými hokejovými bitvami se skrývá i jedna z nejblyštivějších perel české hokejové historie.

4. listopadu 1993: ČR – Finsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Na Německém poháru měli Češi relativně nový tým. Reprezentační premiéru si odbývali Vykoukal, Pavlas, Veber, Folta, Zajíc, budoucí televizní spolukomentátor Pospíšil či Alinč. Veber s Vykoukalem o tři roky později slavili ve Vídni titul mistrů světa.

16. února 1994: ČR – Německo 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Olympiáda v Lillehammeru nepatří k nejpovedenějším akcím v dějinách české reprezentace. Národní tým zde vypadl ve čtvrtfinále a přerušil tak dobu bronzovou. O výhře s Němci rozhodl Jiří Kučera.

20. prosince 1994: ČR – Rusko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Pár dní před Štědrým dnem hrála česká reprezentace finálový duel na turnaji o Cenu Izvěstijí. Neděste se, pokud vám tento název nic neříká, od té doby se několikrát změnil.

Změnilo se i složení národního týmu, za který tehdy podruhé chytal nadějný Roman Čechmánek, sedmý zápas odehrál Martin Straka a ve třetí formaci bruslil Martin Smeták, jehož si mladší fanoušci vybaví spíše jako rozhodčího. A abychom nezapomněli, počtvrté spolu v českém dresu hrálo trio Vejvoda, Patera, Procházka, tedy hráči, na něž přijde řeč pokaždé, když se mluví o nejlepších útočných formacích v dějinách českého hokeje.

1994.jpg
Ve finále turnaje Izvěstija v Moskvě podlehli v roce 1994 Češi domácí Sborné 0:1. (Foto: Profimedia.cz)

21. prosince 1995: ČR – Finsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Den po divoké remíze 6:6 s Kanadou Češi sehráli na turnaji v Moskvě o něco úspornější duel. Jediný gól v něm vsítil Zelenka. A jména jako Zima, Poukar, Pýcha či Burda už také dnes leckoho překvapí. Na druhou stranu – s reprezentací tímto turnajem začínal Petr Čajánek.

8. května 1997: ČR – Švédsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)

Po divočině s Kanadou byli Češi na mistrovství světa v nové Hartwall Areně rádi, že za ně má vůbec kdo nastoupit. K postupu do finále potřebovali uspět, ale přes heroickou snahu to nakonec nevyšlo (náplastí byl nakonec bronz). Švédsko v oněch letech slavilo úspěch s úsporným stylem hokeje, který o rok později vygradoval „památným“ finálovým dvojzápasem s Finskem, ve kterém se diváci za 120 minut radovali z celé jedné branky.

22. února 1998: ČR – Rusko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

V památné sezoně se výsledek 1:0 zrodil v duelech českého týmu hned čtyřikrát, ovšem jeden nad ostatními ční. Třeskuté finále olympijského turnaje století totiž nabídlo neskutečně dramatický hokej a ač tomu skóre neodpovídá, divák (i ten nestranný) se rozhodně nenudil. Vše symbolicky rozhodla trefa Petra Svobody a my jednou provždy víme, že výsledek 1:0 nemusí nutně zabíjet hokejovou kvalitu.

1998.jpg
Památné olympijské finále v Naganu rozhodla jediná branka, ale patrně ta nejcennější v českých hokejových dějinách. (Foto: Profimedia.cz)

Aby té symboliky nebylo málo, o čtyři roky později, ve čtvrtfinále olympijského turnaje mezi stejnými soupeři, padl opět jediný gól. Tentokrát bohužel do české branky...

6. září 1998: ČR – Švédsko 0:0

Nejstylovější by asi bylo tento zápas ponechat absolutně bez komentáře, ale jedná se o jedinou bezgólovou remízu v dějinách samostatné české reprezentace. Jedna z posledních sezon, kdy se ještě neprodlužovalo. A mimochodem – stále u toho jsou Vykoukal s Veberem.

5. května 2005: ČR – Kazachstán 1:0 (0:0, 1:0, 0:0)

Poslední duel základní skupiny mistrovství světa, které svou kvalitou konkurovalo olympijským turnajům – byla totiž výluka. O výhře - později zlatého českého týmu - rozhodl šikula Hemský. V brance poprvé a naposledy na turnaji stál Milan Hnilička, který se tak může pyšnit tím, že ke zlatu přispěl stoprocentní úspěšností zákroků.

2005.jpg
Vydřenou výhru na mistrovství světa v roce 2005 nad Kazachstánem zařídil jedinou přesnou trefou útočník Aleš Hemský. (Foto: Profimedia.cz)

15. února 2014: Švýcarsko - ČR 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Jeden ze zápasů, ve kterých hráli prim brankáři, sehráli čeští hokejisté na olympiádě v Soči. Šlo o závěrečný duel základní skupiny proti Švýcarsku. V 15. minutě jej rozhodl Bodenmann. Na oba brankáře - Čecha Ondřeje Pavelce a Švýcara Jonase Hillera - šlo během utkání shodně 26 střel.

18. května 2014: ČR - Norsko 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Na mistrovství světa v Bělorusku čeští hokejisté moc branek nedávali. K důležitému vítězství nad Norskem v základní skupině jim však stačil jediný gól. Před necelými osmi tisíci diváky jej vsítil Vladimír Sobotka, asistenci si připsali Tomáš Hertl a Jaromír Jágr.

ČR-Norsko.jpg
S Nory se v posledních letech čeští reprezentanti hodně trápí. Na mistrovství světa v roce 2014 je udolali jediným gólem Vladimíra Sobotky. (Foto: Profimedia.cz)

4. dubna 2015: Norsko - ČR 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Součástí programu před světovým šampionátem v Praze byly také čtyři zápasy série Euro Hockey Challenge. Češi se utkali dvakrát se Slováky a dvakrát s výběrem Norska. Obě utkání se severským soupeřem se hrály v Lillehammeru a v obou byli úspěšnější čeští hokejisté. První duel vyhráli 4:0 a o den později jim stačil k vítězství jen jediný gól, o který se postaral ve 30. minutě Dominik Simon. Čisté konto vychytal Jakub Kovář.

11. května 2017: ČR - Norsko 1:0 po prodloužení

Na to, že v utkání českých hokejistů s Norskem (většinou) moc branek padat nebude, si můžete v posledních letech téměř bez obav vsadit. Potvrdilo se to i na mistrovství světa v roce 2017. Šlo o čtvrté střetnutí národního týmu v základní skupině a Češi se se severským soupeřem už tradičně hodně nadřeli.

Tým měl sice po celý zápas výraznou střeleckou převahu, ale nepodařilo se mu dotlačit kotouč za záda brankáře Larse Haugena. Hrozící blamáž odvrátil až v prodloužení po přihrávce Davida Pastrňáka Jan Kovář.

3. června 2021: ČR - Finsko 0:1

Finsko 2021.jpg
Finové se radují z postupu do semifinále mistrovství světa v roce 2021. K vítězství nad Českou republikou jim stačil jediný gól. (Foto: Profimedia.cz)

Očekávání na mistrovství světa v roce 2021 byla veliká. Český hokejový národ věřil v medaili. Jenže se jí nedočkal. V Rize se mužstvo do bojů o cenné kovy vůbec nedostalo. Jeho mise skončila už ve čtvrtfinále. Finsko v něm zvítězilo 1:0. Tuzemská reprezentace hrála ustrašeně a moc problémů soupeři nenadělala.

Zklamání bylo obrovské. Počtvrté z posledních pět šampionátů Češi skončili už ve čtvrtfinále. Po celý turnaj se národní tým nedostal do tempa. Ambice zůstaly nenaplněny.

23. května 2022: USA - ČR 0:1

ČR - USA 2022.jpg
Útočník Matěj Blümel byl jediným střelcem utkání proti Spojeným státům v základní skupině na mistrovství světa ve Finsku v roce 2022. (Foto: Profimedia.cz)

Na cestě za bronzem na mistrovství světa v roce 2022 narazili čeští hokejisté v základní skupině i na osudového čtvrtfinálového soupeře - Spojené státy. V Tampere předvedly oba týmy defenzivní bitvu, kterou rozhodla jediná trefa, o kterou se postaral už v osmé minutě Matěj Blümel po přihrávce Hynka Zohorny. Brankář Karel Vejmelka vychytal premiérové čisté konto na světovém šampionátu a Češi si v tu chvíli, ještě před posledním střetnutím v základní skupině proti Finsku, zajistili postup do čtvrtfinále, v němž pak přehráli Němce 4:1.

Na Američany narazili o pár dnů později v boji o třetí místo a zápas byl naprostým opakem souboje ze skupinové fáze. Padlo v něm 12 gólů a Češi vyhráli 8:4.

Doporučujeme

Články odjinud