Státní dluh giganticky roste, vláda není schopná ho splácet, říká poslanec SPD Jan Hrnčíř

Interview: Jan Hrnčíř (zdroj: ČT24)

Problémem 500miliardového schodku rozpočtu není podle místopředsedy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny a ekonoma Jana Hrnčíře jen jeho výše, ale i to, že rychle poroste do budoucnosti. Obává se přitom, že současná vláda není schopná dluhy platit. Poslanec v Interview ČT24 mluvil i o dalších ekonomických tématech, jako výstavba dálnic nebo potravinová soběstačnost, vyjádřil se ale také k rasismu a protestům v USA.

Podle Hrnčíře je státní deficit příliš vysoký a kabinet ho nebude schopný splácet. „Vláda na formátu ANO a ČSSD tu vládne sedmým rokem. Tyto roky byly v historii České republiky z pohledu ekonomického růstu ty nejlepší, a přesto se nepodařilo příliš ušetřit nebo splácet státní dluh,“ vysvětluje.

Problémem je podle něj i růst dluhu v budoucnosti. „Už se mluví o tom, že pro příští rok to bude zhruba 300 miliard,“ říká poslanec o schodku. V dalších letech by potom podle něj mohl státní dluh růst rychlostí zhruba 200 miliard ročně.

„Vláda si v nouzovém stavu rozvolnila rozpočtová pravidla tak, aby se mohla až do roku 2027 zadlužovat zhruba 4 % HDP,“ uvádí. „Vzhledem k tomu, že se dá očekávat ekonomický pokles, můžeme dosahovat mezních hodnot, kolem 50, 60 % zadlužení HDP poměrně rychle. Třeba do tří let,“ varuje.

„Vláda by měla šetřit tam, kde jsou zbytečné výdaje,“ navrhuje Hrnčíř řešení. Takovými výlohami jsou podle něj například některé armádní investice. „Dodávky německých transportérů naší ekonomice příliš nepomohou,“ upřesňuje. Vedle toho podle něj měla vláda také seškrtat výdaje za inkluzi ve školství nebo příspěvky pro některé neziskové organizace.

Nejsme nenávistné hnutí

Hrnčíř v Interview diskutoval o úterním vyjádření Facebooku, který pohrozil zrušením stránek předsedy hnutí SPD Tomia Okamury a místopředsedy hnutí Radima Fialy kvůli porušení pravidel používání. Jedním z pravidel této sociální sítě je i to, že příspěvky nesmí projevovat nenávist.

„Nedovedu si představit, že by představitelé SPD sdíleli nějaký nenávistný obsah, na to tady máme i naše orgány, jako policii a justici, která by to musela posoudit,“ říká poslanec. „Některé mainstreamová média se snaží navodit atmosféru, že jsme nějaké nenávistné hnutí, ale tak to není,“ říká. „Máme kritické názory k migrační politice Evropské unie, ale myslím si, že to je od politického hnutí adekvátní,“ dodává.

Řeč přišla i na rasismus, protesty v USA a video, které je vyvolalo. Na nahrávce je policista, který klečí na krku Afroameričana George Floyda přes 8 minut; po tomto zásahu Floyd zemřel.

„Video jsem viděl, ale nemyslím si a nemám informaci, že by to mělo být rasistické,“ říká Hrnčíř. „Je to nějaký předepsaný postup, který má policie schválený. Když byl schválený, nedá se říct, že je automaticky rasistický,“ objasňuje.