Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horor v nemocnici: Podlaha od krve, pacienti přikrytí novinami, píše BBC

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Klíčoví zdravotníci v jihoafrické provincii Západní Kapsko buď stávkují, nebo se potýkají s vlastním onemocněním covidem-19. Kvůli nedostatku personálu musí zdravotní sestry v Port Elizabeth také uklízet a lékaři si prát uniformy. Na přeplněné porodnici přibývá porodů už mrtvých dětí.

Stanice BBC o tom informovala v reportáži z tamní nemocnice, kde podle ní panuje hororová situace.

Lékaři, odbory a ředitelství se tahají o mizivé zdroje a jeden z lékařů situaci charakterizoval jako naprostý kolaps hluboce prohnilého systému. JAR hned na začátku epidemie zavedla ekonomicky devastující uzávěru. Přesto nyní čelí nové vlně onemocnění. "Panuje velký strach a duševní i fyzická únava. Pracovali jsme v minimálním obsazení už před covidem a teď nám ubylo dalších 30 procent lidí," řekl doktor John Black. Podle něj epidemie poukázala na závažné nedostatky celého systému.

Black je v sedmimilionové provincii jedním ze dvou odborníků na infekční choroby a jako jediný byl ochoten nechat zveřejnit své jméno, ostatní hovořili jenom anonymně. Popsali "válečnou situaci" panující v Livingstonově nemocnici, kde odpady i krev špiní podlahy, není dost ochranných pomůcek, kyslíku, sanitek, ventilátorů a kde pacienti spí přikrytí novinami. V otevřené kanalizaci jsou vidět krysy živící se odpadky.

Zdravotní sestry chodí se strachem do práce, čeká je kromě vlastní práce také uklízení, zmatek a všechna oddělení zaplavená těhotnými ženami. "Osobně jsem byl u porodu dvou mrtvých dětí a je toho víc. Je to velmi nezvyklé, když několik rodiček a dětí zemře za jediný týden v jedné nemocnici," řekl jeden medik. Příčinou je téměř jistě závažný nedostatek personálu, kvůli němuž těhotné, které potřebovaly chirurgickou pomoc, musely čekat i několik dní a mnohé jen na podlaze na chodbě.

Vinu na sebe nyní svalují jednotlivé sekce zdravotnického systému. Livingstonovu nemocnici už rok a půl nikdo neřídí, předchozí management byl propuštěn kvůli údajné korupci. "Jsme bez vedení," řekl Black. Odbory jsou za koronaviru v Port Elizabeth mimořádně aktivní. Úklidové čety, zaměstnanci prádelen i někteří ošetřovatelé postupně stávkují. Odbory se podílely na uzavření menších klinik, kde se objevil koronavirus, což vytvořilo neúnosný tlak na tři největší nemocnice. Představitelé odborů tvrdí, že situace nezneužívají, a poukazují na vyčerpanost zdravotníků, kteří musejí uklízet a někdy i vařit. Stávku podporuje také část lékařů, protože personál nezbytný při řešení epidemie je na pokraji svých sil. Livingstonova nemocnice má nyní k dispozici jenom třetinu potřebných zaměstnanců.

Provinční vláda tvrdí, že problémy mají kořeny ještě v apartheidu, kdy systém nebyl dostatečně financován. Poukazuje na fakt, že německý Volkswagen vybudoval v Port Elizabeth polní nemocnici, ale lékaři v Livingstonově nemocnici jsou skeptičtí. "Mají tam 1200 lůžek, ale jen 200 s připojením na kyslík a k dispozici je personál schopný obsloužit jen 30 lůžek," sdělil jeden z lékařů. Zařízení prý bylo otevřeno předčasně a úřady se do něj snaží odlákat personál z Livingstonovy nemocnice a dalších.

Německá nemocnice jenom poukázala na neschopnost místních úřadů krizi řešit. Provinční zdravotnický odbor je považován za natolik neschopný, že investoři, kteří mají peníze a chtějí pomoci, odmítají vyjednávat přímo s ním. "Nic přes ně nemůžete zařizovat, protože všechno zmizí. Je to naprosto nefunkční a nemají žádné peníze," sdělil jeden zdroj.

Jeden lékař prohlásil, že převládá kultura "neznepřátelit si nadřízeného", takže lidé raději mlčí a předstírají, že je vše v pořádku. Zaměstnance Livingstonovy nemocnice je nyní možné rozdělit do tří skupin. První tvoří malý počet těch, kdo navzdory riziku stále chodí do práce a mají hluboký smysl pro povinnost. "Nemohu to vzdát, máme tam rodiny, děti, matky," řekla o pacientech jedna zdravotnice. Ve druhé skupině jsou lidé pohlcení strachem, kteří už do práce chodit nechtějí. "Nejsou neochotní, ale bojí se," řekl o nich jeden z lékařů. Třetí, největší je skupina nespokojenců pasivně i aktivně agresivních. "V jejich případě už pocit altruismu a povinnosti vymizel; a bylo to už dávno," sdělil jeden ze zdrojů BBC.

Témata:  COVID-19 koronavirus Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.