David Pávek
15. července 2020 • 14:55

Turnaj s Procházkou: největší úspěch od McGregora. Přes koho k titulu?

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Premiéra na „bojovém ostrově“ se vydařila jak Jiřímu Procházkovi, tak celé UFC. Turnaj s číslem 251 zaznamenal skvělá čísla, co se týče sledovanosti a prodejů dokonce nejlepší od ikonické bitvy Conora McGregora s Chabibem Nurmagomedovem. Dokonalé K. O. českého bojovníka nad Volkanem Oezdemirem se umístilo vysoko v žebříčku jeho váhové kategorie. Díky tomu začíná být jasnější nabídka budoucích soupeřů.



Podle zjištění serveru The Athletic se turnaj UFC 251 zapsal ho historie kolosu jako jedna z největších a nejúspěšnějších akcí. Debut na Yas Islandu, chcete li „bojovém ostrově“, si na platformě ESPN+ mělo koupit zhruba 1,3 milionu lidí. Naplnila se tak očekávání, která americká organizace před cestou do Abú Zabí měla.

„Je o to snad větší zájem než o zápas Conora McGregora,“ vyhlásil už před turnajem prezident společnosti Dana White. „Srovnat se to dá jen se zápasem Conor-Chabib,“ dodal. Stalo se, turnaj na Yas Islandu byl podle neoficiálních zpráv nejlépe prodávanou akcí právě od UFC 229. V říjnu 2018 si galavečer, kde se v hlavním taháku utkali právě McGregor a Nurmagomedov o titul lehké váhy, zakoupilo 2,4 milionu lidí.

Sledovanosti UFC 251 pomohlo nejen přesunutí na dlouho diskutovaný ostrov, ale také změna hlavního taháku, v němž Gilberta Burnse jen týden před akcí nahradil oblíbený Jorge Masvidal. „Cítím pokoru kvůli vší té podpoře, kterou jsem dostal před zápasem, během něj i po něm. Díky všem, co si nás zapnuli, ať už jste mě chtěli vidět vyhrát, nebo prohrát,“ klaněl se na Twitteru bojovník, který v zápase o titul veltrové váhy padl s Kamaru Usmanem.

Jiří Procházka je zpátky v Praze
Jiří Procházka je zpátky v Praze

Na americké kabelové televizi sledovalo čtyřhodinový program v průměru 809 tisíc lidí, čímž se UFC vyšvihla mezi nejsledovanější pořady a všechny zválcovala v klíčové věkové skupině diváků mezi 18 a 49 lety.

Procházka přeskočil i Oezdemira

Když jsme u Procházkovy účasti, pojďme ještě na jedno důležité číslo: 8. Na tuhle pozici v žebříčku polotěžké váhy se totiž po výhře nad Oezdemirem český bojovník vyšvihnul. Za sebou nechal i knockoutovaného Švýcara, který padl na devátý flek.

Procházka po úspěšném boji jasně vyhlásil, že má v merku sesazení šampiona Jona Jonese „Hlavně chci co nejdříve znovu zápasit, protože bych se rád probojoval k titulu. To je má mise,“ řekl pro Sport. Cesta k opasku není zrovna umetená, Procházkovo nově nabyté postavení v oficiálním žebříčku ale dává trochu jasnější vizi, kudy by mohla vést.

„Budu zápasit s kýmkoliv, koho mi nabídnou,“ proklamoval český bojovník bezprostředně po zápase. Tak jednoduché to však být nemusí. Fanoušci hlasitě volají po tom, aby UFC Procházkovi naservírovala brazilského bijce Johnnyho Walkera. Je jasné proč. Jejich styly jsou si dost podobné, ani jeden z nich se nebojí nechat ruce dole a schytat velké množství ran. Jenže Walker se po prohrách s Coreym Andersonem a Nikitou Krylovem propadl až na třinácté místo žebříčku, a pro Procházku teď dává smysl dívat se spíš dopředu, než se ohlížet přes rameno.

„Určitě půjdeme s někým, kdo bude před námi, ne za námi. Vyvstal tam Walker, diváci by to chtěli vidět kvůli atraktivitě jejich stylů, ale proč? Nám to nic nedá, naopak bychom mohli víc ztratit po takovém debutu,“ smetl na pražské tiskové konferenci možnost boje s Brazilcem ze stolu Procházkův trenér Martin Karaivanov.

Blíží se střet s wrestlerem?

Jak to tedy vypadá na sedmi místech před „Denisou“? Sedmý je Alexander Gustafsson, Švéd, který třikrát neúspěšně bojoval o titul polotěžké váhy. Postavení v žebříčku této kategorie už se ho ale moc dlouho týkat nebude. Gustafsson se po více než roce mimo oktagon vrací do boje o váhovku výš, už 25. července vstoupí do klece s bývalým šampionem těžké váhy Fabriciem Werdumem.

Procházka po návratu z vítězného debutu z UFC: rozbil si pro štěstí skleničku o hlavu
Video se připravuje ...

Na šestce momentálně sedí další bývalý neúspěšný vyzyvatel Anthony Smith. Ten se po nedávné prohře na TKO vrací do akce v srpnu, a to proti desítce divize Aleksandaru Rakičovi. Poslední prohru mu uštědřil Glover Teixeira, pátý v polotěžké váze. I ten už má ale příští přestřelku nasmlouvanou - 12. září se v brazilském souboji utká s Thiagem Santosem, dvojkou žebříčku.

Muž číslo tři Jan Blachowicz a jednička Dominick Reyes ještě nic domluveného nemají, oba ale vyhlížejí titulový zápas s Jonesem. Zatímco polský bojovník táhne od pražské prohry se Santosem třízápasovou vítěznou šňůru, 30letý Američan padl jedinkrát, navíc velmi kontroverzně. V boji o titul s Jonesem neuspěl až na body, mnoho fanoušků a expertů se ale shodovalo na tom, že měl vyhrát on.

Všimli jste si, koho jsme přeskočili? Nebojte, na bojovníka na pozici číslo čtyři jsme nezapomněli. Právě Corey Anderson by se totiž mohl rýsovat jako příští Procházkův sok. Třicetiletý Američan s přezdívkou „Overtime“ působí v UFC šest let s bilancí 9-5. Naposledy bojoval v únoru, kdy prohrál na K. O. s Blachowiczem. Střet s českým bojovníkem tedy dává smysl. Andersona by případný triumf vrátil na vítěznou vlnu, naopak „Denisu“ by vystřelil v žebříčku ještě výš.

„Máme před sebou dobré soupeře, nad kterými je třeba zvítězit. Chtěl bych vyhrát tři zápasy, než bych začal přemýšlet nad bojem o titul,“ vyhlásil český samuraj. Po triumfu nad Oezdemirem mu potenciálně zbývá odškrtnout ještě dvě vítězství. O konkrétních jménech se sice zatím bavit nechce, střet s Andersonem však pasuje nejen díky tomu, že má volný kalendář.

„Přemýšlel jsem v letadle, že by mě bavilo jít proti nějakému wrestlerovi,“ řekl Procházka. A právě Anderson se zápasení na vysoké škole úspěšně věnoval. K MMA ho navíc dotáhl Ben Askren, který v této disciplíně reprezentoval Spojené státy na olympiádě 2008. „Jo, byl by to určitě super soupeř. Ale nechci být konkrétní, nechám to fakt vyplynout. Kdo vyvstane, ten bude. Anderson by ale byl určitě výzva,“ uzavřel český bojovník.

Žebříček UFC v polotěžké váze

Pozice Jméno MMA bilance Poslední zápas
Šampion Jon Jones 26-1-0 výhra na body nad Reyesem, UFC 247
1. Dominick Reyes 12-1 prohra na body s Jonesem. UFC 247
2. Thiago Santos 21-7 prohra na body s Jonesem, UFC 239
3. Jan Blachowicz 26-8 výhra KO nad Andersonem, UFC Fight Night 167
4. Corey Anderson 13-5 prohra KO s Blachowiczem, UFC Fight Night 167
5. Glover Teixeira 31-7 výhra TKO nad Smithem, UFC Fight Night 171
6. Anthony Smith 33-15 prohra TKO s Teixeirou, UFC Fight Night 171
7. Alexander Gustafsson 18-6 prohra na submisi se Smithem, UFC Fight Night 153
8. JIŘÍ PROCHÁZKA 27-3 výhra KO nad Oezdemirem, UFC 251
9. Volkan Oezdemir 17-5 prohra KO s Procházkou, UFC 251
10. Aleksander Rakič 12-2 prohra na body s Oezdemirem, UFC Fight Night 165

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Karlos Vémola překvapil Jiřího Procházku v redakci deníku Sport
Video se připravuje ...

Procházka po triumfu v UFC odpovídal čtenářům: Je mi jedno, kdo bude další!
Video se připravuje ...

Procházka je po velkolepé premiéře v UFC zpátky v Praze
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud