Jedny z nejhezčích závodů Miniracingu se odjely v Chebu

Richard Karnok

Čtvrtý závodní podnik letošní sezóny MMČR – Miniracing se odjel uplynulý víkend v Chebu a opět se ukázalo, že závody tohoto šampionátu jsou velice atraktivní.

Letošní sezóna Mezinárodního mistrovství České republiky – Miniracing pokračovala druhou červencovou sobotu v Chebu. Šlo již o čtvrtý závodní podnik tohoto roku po koronavirové krizi. Pro závodníky to byly zároveň druhé závody v řadě, když víkend předtím závodili v Mostě. Kromě oficiální závodní soboty využilo bezmála 80 jezdců pátečních volných tréninků. Do Chebu přijeli i zahraniční jezdci, kteří se ale sobotních závodů nezúčastnili. Tréninky probíhaly od 10:00 do 18:00 bez polední pauzy, třídy Minimoto Junior A a B získaly ještě patnáctiminutový extra trénink. Díky tomu všichni najezdili nespočet kol a dobře se připravili na sobotní program.

Sobotní program začal volnými tréninky , ale tím, že přes noc pršelo, jezdilo se na osychající trati a i kvůli tomu se více padalo, vše se ale obešlo bez zranění. Na kvalifikace bylo již sucho, bylo pod mrakem a čas od času spadlo pár kapek, ale vzhledem k teplotám vzduchu i trati se až do konce závodního programu jezdilo na suché dráze. Do závodů se přihlásilo celkem 71 jezdců, což je v porovnání s loňským rokem o poznání lepší účast.

Vítězové kvalifikací:

Krátká varianta dráhy:
Akademie, PW50 – Matěj Havlík – 0:53,510
Minimoto Junior A – Roman Durdis – 0:46,970
Minimoto Junior B – Vít Bromovský – 0:45,100
Senior Open 50 – Tomáš Zdařil – 0:44,580

Dlouhá varianta dráhy:
Jawa 50 RS/GP – Lukáš Plíšek – 1:11,180
Mini GP Stock – Jan Skoupý – 1:11,290
Ohvale 110 – Nicolas Zanin – 1:04,300
Ohvale 160 – Matyáš Červenka – 1:01,710
Mini GP Open – Jan Ulman – 0:59.740

Ukázkové jízdy Akademií a PW50

Výborný výkon v ukázkových jízdách akademií předvedl Matěj Havlík, jezdec který využívá i tréninky v Českých Budějovicích pod Smrz Academy. Matějovi bylo čerstvě šest let a nestihl si vyřídit závodní licenci, proto nastoupil do ukázkových jízd akademií a oba závody ovládl. Tato třída je právě určena pro jezdce bez licencí do šesti let a dává možnost těm nejmenším pilotům se seznámit s šampionátem MMČR – Miniracing. Za ním to byla pěkná bitva jezdců na Yamahách PW50 – nejmladšího z rodiny Bittmanů Vincenta a bratra Dity Štipčákové Davida, který závodí s Ohvale 110. Se závody se seznamoval nováček ve třídě Martin Novák.

Výsledky závodů:

  1. Matěj Havlík – 50 bodů
  2. David Štipčák – 36 bodů
  3. Vincent Bittman – 36 bodů

Minimoto Junior A

Velice vyrovnaná je třída Minimoto Junior A, kde jsou závody vždy skvělou podívanou. Pokaždé se bojuje o stupně vítězů až do posledního kola, což v Chebu strhlo i publikum. Celkem startovalo sedm jezdců ze Smrz Academy, dva z Riding School Lukas Pesek, jeden z Minibikové Akademie Masarykova okruhu a jeden z Region Racing Teamu. Na startu chyběla Rozálie Plíšková, která se zranila při testech, přejeme brzké uzdravení!

V první jízdě se ujal vedení vítěz kvalifikace Roman Durdis z Riding School Lukas Pesek. Dále se proti sobě utkávala skupinka pěti jezdců, která začala na prvního ztrácet. Postupně se od nich odpoutal Pavel Smítka ze Smrz Academy a nejen, že Romana dohnal, ale na chvíli se dostal do čela závodu. Roman Durdis si ale vítězství nechtěl nechat vzít a uhájil ho. Třetí místo v první rozjížďce vybojoval Martin Hollas před Václavem Michalem, oba svěřenci Srmz Academy.

Ve druhé jízdě se po výborném startu dostal do vedení Martin Hollas, ale po třech kolech se do čela opět dostal Roman Durdis. Dále pak jeli Pavel Smítka a Václav Michal. Pavel se nakonec dostal do vedení závodu, které udržel až do konce a oslavil letošní první vítězství. Z boje o stupně vítězů bohužel spadl Václav Michal. Ty naopak získal Martin Hollas a Šimon Kučeřík dojel čtvrtý.

Výsledky závodů:

  1. Pavel Smítka – 45 bodů
  2. Roman Durdis – 45 bodů
  3. Martin Hollas – 32 bodů

Minimoto Junior B a Senior Open 50

Suverénní výkon v závodech spojených tříd Minimoto Juniro B a Senior Open 50 podal Tomáš Zdařil z Fuky Ultra Racing Teamu. Tomáš nejen, že vyhrál v kvalifikaci, ale ovládl i oba závody. Za ním se o druhou pozici předháněli Dita Daňhelková, Vít Bromovský a Justýna Císařová. Justýna v prvním závodě pokazila start, takže se vydala na stíhací jízdu až z konce startovního pole, což byla skvělá podívaná. O výsledcích závodů se po spoustě předjetí rozhodovalo až pod šachovnicovou vlajkou.

Výsledky závodů Minimoo Junior B :

  1. Vít Bromovský – 50 bodů
  2. Justýna Císařová – 40 bodů
  3. Viktor Čech – 32 bodů

Výsledky závodů Senior Open 50:

  1. Tomáš Zdařil – 50 bodů
  2. Dita Daňhelková – 40 bodů
  3. Petr Bican – 32 bodů

Mini GP Stock, Ohvale 110 a Ohvale 160

Na startovním roštu tříd Ohvale 110 a 160 a Mini GP Stock se v Chebu sešlo dvacet účastníků, kdy tu byly stroje Ohvale 110 a 160 a jedna Honda NSF100. Díky tomu bylo startovní pole velice vyrovnané a sloužení strojů Ohvale bez rozdílů objemu bylo velice zajímavou podívanou, protože rozdíl není tak velký (2 HP). Sloučení tříd Ohvale přišlo na základě požadavku jezdců a vedení závodu jim vyšlo vstříc. Výsledkem byly další pěkné závody, se kterými byli všichni spokojeni.

Oba závody vyhrál Matyáš Červenka ze Smrz Academy na stroji Ohvale 160. Matyáš zatím ještě nebyl poražen a má na svém kontě plný počet bodů. Za ním dvakrát druhý skončil Filip Juránek z Riding School Lukas Pesek. Ve druhé jízdě se snažil Matyáše udržet, ale jeho motocykl ztratil výkon a musel se spokojit s druhou pozicí. Ani v těchto závodech nechyběly souboje až do posledního kola. Dvě čtvrtá místa si vyjel jezdec SMF Mário Zajac a v obou jízdách se držela v boji o stupně vítězů Adéla Ouředníčková, která s každým závodem jede lépe a lépe a opět porazila svého otce. Ve třídě Ohvale 110 byly v obou jízdách stejné výsledky, kdy si dvě výhry připsal Nicolas Zanin.

Výsledky závodů Ohvale 160:

  1. Matyáš Červenka – 50 bodů
  2. Filip Juránek – 40 bodů
  3. Jindřich Škopek – 27 bodů

Výsledky závodů Ohvale 110:

  1. Nicolas Zanin – 50 bodů
  2. Lukáš Kubík – 40 bodů
  3. Dita Štipčáková – 32 bodů

Výsledky závodů MiniGP Stock:

  1. Jan Skoupý – 50 bodů

Mini GP Open

Velice pěkná podívaná byla ve třídě Mini GP Open, kdy běžné startovní pole zpestřili Jan Ulman a Miloslav Hřava, kteří závody pojali hlavně tréninkově. To ale neznamenalo, že by jeli pomalu, ba naopak a nic si nedarovali. Po startu první rozjížďky se do vedení dostal Jan Ulman, ale ke konci závodu se přes něj dostal Míla Hřava. Míla nakonec spadl a Honza si dojel pro výhru.

Na ostatní tak zbyl boj o třetí místo, které po čisté a bezchybné jízdě získal Filip Novotný s motocyklem MIR Moto5 z JRT Brno Circuit. Ve druhé jízdě to vypadalo velice podobně, ale tentokrát o 0,468 s vyhrál Miloslav Hřava. Třetí místo naopak vybojoval Michal Prokeš. Marek Kindermann si při pádu v Mostě naštípl prst, ale i tak do závodu nastoupil a dovezl si body za sedmé místo.

Výsledky závodů Mini GP Open:

  1. Miloslav Hřava – 45 bodů
  2. Jan Ulman – 45 bodů
  3. Filip Novotný – 29 bodů

Jawa 50 GP a Jawa 50 RS

Tak jak je zvykem, společný závod čekal jezdce tříd Jawa 50 RS a Jawa 50 GP. Bezkonkurenční výkon předvedl Lukáš Plíšek ze třídy Jawa 50 GP, který si připsal další vítězství. Lukáše pronásledoval Jindřich Ulčák a je zajímavé sledovat právě tyto dva jezdce, kteří letos zatím nikdy neskončili hůř než druzí.

O třetí a čtvrté místo se podělili Vojtěch Štumr a Petr Plíšek. Ve třídě RS vyhrál první rozjížďku Miloslav Vlček, ale ve druhé zazářil Petr Zámostný, který v první jízdě nebodoval. Na druhém místě se prostřídali Miroslav Neuman ml. a Roman Kopp.

Výsledky závodů Jawa 50 GP:

  1. Lukáš Plíšek – 50 bodů
  2. Jindřich Ulčák – 40 bodů
  3. Vojtěch Štumr – 29 bodů

Výsledky závodů Jawa 50 RS

  1. Miloslav Vlček – 41 bodů
  2. Roman Kopp – 36 bodů
  3. Miroslav Neuman ml. – 33 bodů

Průběžné výsledky všech tříd

Průběžné výsledky závodů MMČR – Miniracing naleznete zde:

https://motojunior.cz/data/race/pdf/1594633677-200713-prubezne-vysledky-mmcr-miniracing-2020.pdf

Matěj Smrž – předseda komise SZM

„Pokud se nám nepodaří domluvit náhradní termín v Písku, čeká nás poslední zastávka na území ČR a to v Třinci. Už nyní mám ale jasnou představu o tom, jak šampionát Miniracing na rok 2021 vylepšit. Děkuji Kartarena Cheb za skvělou spolupráci, činovníkům za bezproblémový chod dalšího závodu a rodičům za jejich trpělivost s našimi nadějemi. Nesmírně mě těší zájem a především výkony všech jezdců. K závodění patří smůla a štěstí, ale rozhodně nikomu v paddocku Miniracing nechybí odhodlání a touha vítězit! Nyní nás čeká pár týdnů zaslouženého volna a i když se vzhledem k povinnostem v FIM do Třince nedostavím, vše budu bedlivě sledovat.“

Příští závody

Páté závody sezóny 2020 MMČR – Miniracing se odjedou 8. 8. 2020 v Třinci. Všechny dostupné informace naleznete na webu: https://motojunior.cz/race/zavody.html. Jde prozatím o poslední závody tohoto roku na území České republiky. Organizátoři doufají, že se aktuální situace ohledně Covid-19 během čtyřtýdenní pauzy natolik nezhorší a neohrozí to závody. Promotér MMČR – Miniracing – klub Smrz Academy nadále jedná s Pískem o náhradním termínu za první zrušené závody. Všechny další informace naleznete na zmíněném webu motojunior.cz případně na facebookových stránkách Moto Junior CZ.

Video: MMČR – Miniracing – Cheb 2020

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *