Drsné detaily života jednoho z nejslavnější hudebníků světa: NEUMĚL PSÁT!

Ringo Starr

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2020 14:50

Ze slavné skupiny Beatles jsou naživu už jen Paul Mccartney a Ringo Starr. Právě druhý jmenovaný se k bubnování se dostal v nemocnici, když si z nudy vyťukával rytmy. Časté nemoci se ale podepsaly na jeho vzdělání.

Ringo Starr, vlastním jménem Richard Starkey, se narodil 7. července 1940 v Liverpoolu. Ve věku 15 let neuměl skoro vůbec číst ani psát. "Byl jsem často nemocný a proto jsem ve škole často chyběl," řekl před lety.

Časté pobyty v nemocnici ho ale nudily. "Protože jsem se často nudil, začal jsem paličkami vyťukávat rytmy po všem možném." Takto se dostal k bubnování. V dětském sanatoriu si poprvé vyzkoušel bicí nástroje s ústavním orchestrem.

Po návratu odešel ze střední školy a přijali ho za truhlářského učně. Více ho ale bavila hudba. Na začátku 60. let nastoupil do skupiny Rory Storm & Hurricanes a následně zamířil k legendárním Beatles.

Bylo to v srpnu 1962, kdy "Brouci" vyhodili Petea Besta a na uprázdněnou bubenickou stoličku usadili Richarda. Díky zálibě v nošení prstenů se z něj stal Ringo, příjmení Starkey zkrátil na hvězdně znějící Starr.

Opravdovou hvězdou se stal na prvním americkém turné, přesto dál zůstal neokázalým a otevřeným klukem, tak jak vystupuje ve filmu Perný den. Vždy platil za toho čtvrtého vzadu, ale pravověrní fanoušci Beatles vědí, že bez jeho typického bubnování by se kapela neobešla.

Usměvavý bubeník působil podle médií v kapele jako tmel. Kolegové mu na oplátku na každé desce svěřili minimálně jeden pěvecký part - svým nosovým projevem tak ozvláštnil například songy Octopus’s Garden, With A Little Help From My Friends či Yellow Submarine.

Témata: Ringo Starr The Beatles