Lidé z vyplavené Dolní Rovně sepsali petici. Žádají lepší péči o Lodrantku

15. červenec 2020 17:41

Před dvěma týdny plnili pytle pískem kvůli velké vodě, teď sbírají podpisy pod petici. Obyvatelé Dolní Rovně na Pardubicku nejsou spokojení s tím, jak se Povodí Labe stará o vodní tok Lodrantka. Ten se při vydatných deštích vylil z koryta a napáchal povodňové škody.

Extrémně rozvodněný potok jim nedávno zaplavil sklepy, zahrady a silnice a místy vytvořil i obří vodní laguny.  A jen na obecním majetku napáchal škody za asi půl milionu korun.

Mnozí obyvatelé Dolní Rovně na Pardubicku už ale podobnou zkušenost zažít nechtějí a sepsali proto petici. Jak zjistil reportér Ondřej Wolf, žádají vodohopodáře, aby se o koryto Lodrantky lépe starali, Povodí Labe ale kritiku odmítá.

Čtěte také

S Radkem Tomáškem a Josefem Sedlákem se reportér vydal na průzkum koryta Lodrantky, oba muži jsou z Rovně a ukazují místa, kde podle nich vodohospodáři zanedbali péči o vodní tok.

„Na stromech se zachytává další nepořádek, větve, zastavuje se to na mostkách, tady se to hromadí. Ta voda sahala až na silnici, tady bylo tak 15 centimetrů vody,“ dodávají muži.

Výhrady má i vedení obce, jak potvrdila starostka Iva Vinařová z KDU-ČSL. „Jeví se to tak, že to je nedostatečná údržba, protože koryto je z velké části zarostlé.“

Dolní Roveň na Pardubicku zasáhla lokální povodeň

Jednou z cest je podle Josefa Sedláka a Radka Tomáška i petice, pod kterou se podepsalo asi tisíc lidí. Povodí Labe žádají, aby se o vodní tok lépe staralo a Lodrantku vyčistilo od nánosů bahna. Tvrdí také, že nedostatečná péče o potok přispěla k záplavám. Povodí Labe to ale odmítá.

„Rozhodně to nebylo způsobeno zanedbáním péče o vodní toky v této oblasti,“ říká mluvčí Hana Bendová. Podle ní měl podíl na povodní extrémní deště a silně nasycená půda v okolí. „Takže se ty srážkové vody nemohly vsakovat a pronikly do obce přímo z polí a pak teprve odtékaly do toku a mezitím způsobily škody.“

Povodí Labe tvrdí, že Lodrantku čistilo za posledních devět let dvakrát vždy v těch nejhorších úsecích. Podnik také slibuje rekonstrukci koryta, projekt zpracovaný má.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související