Hlavní obsah

Skřípete zuby? Bolest hlavy či popraskaná sklovina napovědí

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budíte se s bolestí hlavy, tlakem v čelistech a máte olámané nebo obroušené zuby? Může za tím být bruxismus, porucha, jejíž příčinu lékaři zatím stoprocentně neznají.

Článek

Tahle „činnost“ vás může postihnout ve dne i v noci. Bruxismem trpí asi stejná část populace jako chrápáním. Jde o skřípání zubů, které ve spánku nejste schopni ovlivnit a většinou vás ani neprobudí. Tlak na zuby a sklovinu je zpravidla silný. Časem si pravděpodobně začnete všímat příznaků, které ho provázejí.

Jak poznáte, že skřípete zuby?

Zuby třete o sebe velmi silně, stlačujete je jako při žvýkání, ale naprázdno, takže sklovina může popraskat a kousky zubů se mohou odlamovat. Jestliže vás postihne přes den, můžete to ovládnout a vědomě s tím přestat, ale ve spánku skřípot neovlivníte.

Podezření vám může potvrdit i váš zubař. „Pokud je poškozena zubní sklovina, nikdy se již sama neobnoví a chybějící část je nutné nahradit fotokompozitní výplní. Při závažnějších případech musíme sklovinu nahradit fazetou,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek.

Tlak, který při skřípání vyvíjíte na svůj chrup, soustavně přetěžuje i klouby čelistí, zuby a žvýkací svaly. Tím vyvolává napětí v oblasti hlavy a páteře, a o slovo se tak hlásí bolesti hlavy a problémy s krční páteří.

Foto: 9nong, Shutterstock.com

Pokud spíte sami, pak o svém nočním skřípání zuby vůbec nemusíte vědětFoto: 9nong, Shutterstock.com

Proč skřípete zuby?

Pokud byste se lékaře zeptali, co vás nutí skřípat zuby, asi by poukazoval na stres a přílišnou psychickou zátěž, na poruchu spánku nebo třeba i křivé postavení zubů. Někdy se dává do souvislosti s potlačovaným vztekem nebo neurologickými poruchami, například Parkinsonovou chorobou, ale může provázet i infekční choroby. U dětí se dává do souvislosti s prořezáváním zubů. Může ho vyvolat i užívání některých léků, například antidepresiv. Pravdou ale je, že příčina není stoprocentně prokázána.

Jak bruxismus léčit?

Příčinou skřípání zubů může být viróza, psychické přepínání nebo porucha spánku. Tyto příčiny lze s pomocí lékaře či psychoterapeuta celkem úspěšně odstranit. Když to ale nezabere nebo je příčina jiného rázu, je potřeba zabránit tomu, abyste si takto ubližovali.

„Jestliže je skřípání zubů velmi intenzivní, tak stomatolog naordinuje speciální zubní dlahy – chrániče na zuby. Na pomoc se používají i svalové relaxanty, tedy léky na jejich uvolnění. Hlavní ale je pracovat se svojí psychikou,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek.

Zatím neexistuje terapie, která by vás jednoznačně zbavila podvědomého nutkání skřípat zuby. Odborníci doporučují vyvarovat se na noc konzumaci alkoholu, kávy, černého čaje, kolových nápojů nebo i čokolády – tedy toho, co by mohlo negativně ovlivnit váš spánek.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Od skřípání zubů pomůže i lepší spánek, který narušuje večerní mlsáníFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Chraňte své zuby

Jestliže byste potřebovali chránič na zuby, představte si něco podobného, co si nasazují boxeři před zápasem. Nechte si ho vyrobit podle otisků zubů nebo si kupte univerzální, který vytvarujete pomocí teplé vody. Nemusí tak přesně sedět, ale poslouží a ušetříte. Investice do dlahy může začínat podle typu od pár stovek do dvou tisíc korun.

Skřípání zubů u dětí

U dětí se projevuje bruxismus hlavně během nemoci, v případě, že je něco bolí, ale také po větší fyzické či psychické námaze. Pokud problémy přetrvávají, měl by o tom vědět pediatr nebo zubař. Zubní dlahy se nedoporučují dětem mladším 6 let.

Pomůže i cvičení

Tím, že se skřípání zubů podepisuje hlavně na svalech hlavy a krku, je zapotřebí tyto oblasti uvolnit. A s tím pomůže vhodné cvičení. „Jde o cvičení, které vychází z vyhledávání stažených svalů v daných polohách a následného uvolnění a prodýchání v nepříjemné poloze. Pocit tahu s každým dalším výdechem stále více ustupuje a napětí se snižuje. Lepší je vyhledat odborného fyzioterapeuta, který vám se správným provedením cviků pomůže,“ radí Mgr. Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeut FYZIOkliniky.

Netrápí vás ani tak skřípání zuby, jako to, že nerostou rovně? Možná se vám budou hodit rady z článku Proč máte křivé zuby? Tohle jsou nejčastější příčiny

Načítám