JAN SMIGMATOR CHYSTÁ NOVÉ ALBUM, KTERÉ NA PODZIM VYDÁ SUPRAPHON!

Swingový zpěvák Jan Smigmator dokončuje v těchto dnech nové album, které na podzim vydá u Supraphonu. Za producenta alba si zvolil Jana Steinsdörfera, který coby jazzman s jedinečným nadáním pro žánrové přesahy s úspěchem působí v první lize tuzemského popu. Na albu hostuje celá řada skvělých muzikantů, které zatím protagonista nechává pro své posluchače jako překvapení.

V souvislosti s ochutnávkou z chystané novinky, kterou je legendární standard amerického skladatele Henryho Manciniho a textaře Johnnyho Mercera Měsíční řeka (Moon River), přece jen na prozrazení jednoho hvězdného hosta dojde. Je jím česko-americký hudebník, skladatel a producent hrající na klávesové nástroje a Hammondovy varhany Ondřej Pivec. „Z účasti Ondry Pivce mám velkou radost. Známe se spoustu let, ale ke spolupráci došlo až teď. Vlastně za to můžu poděkovat koronavirové krizi, která zastavila celý svět, a Ondra tak neodletěl na turné s Gregorym Porterem a zůstal v Praze. Všechno zlé je zkrátka pro něco dobré,“ dodává s úsměvem Jan Smigmator.

Svým příznivcům Smigmator nabídne Měsíční řeku v podobě singlu a videoklipu 14. července 2020. Datum není náhodné, jde o narozeninový den Karla Gotta. Jan Smigmator k tomu uvedl: „Jako singl jsme původně zamýšleli úplně jinou píseň, ale souhra všech možných okolností nás dovedla k Měsíční řece. Vzhledem k tomu, že se jedná o vůbec první rozhlasovou nahrávku Karla Gotta, rozhodl jsem se mu ji věnovat jako své osobní poděkování.“

Realizace videoklipu se ujal legendární kameraman Jan Malíř společně s Norbim Kovácsem. Vznikl v nahrávacím studiu ve Svárově a spolu s Janem Smigmatorem se v něm objevuje i Ondřej Pivec (Hammondy). „S Janem Malířem mě seznámil při jednom ze svých koncertů v Malostranské besedě právě Karel Gott. Proto mi spolupráce s Honzou na tomto klipu přijde víc než symbolická. Navíc je to pro mě obrovská čest,“ zamýšlí se Jan Smigmator.

Vedle dokončování nového alba chystá zpěvák i speciální sérii komorních zahradních setkání nazvaných Jazz Piknik, o která je mezi fanoušky velký zájem. „Diář jsem měl pod tlakem událostí na červenec a srpen komplet vyškrtaný, a tak jsme se s manželkou rozhodli, že uspořádáme několik hudebních večerů přímo na naší chalupě,“ říká Jan Smigmator a ještě upřesňuje: „Jazz Piknik jsme na zahradě na Vyžlovce rozjeli už koncem června a hrát chceme celé léto.“

Zpěvák Jan Smigmator (www.smigmator.com) během studia na konzervatoři navázal spolupráci s Orchestrem Václava Hybše a v roce 2010 se vydal na sólovou pěveckou dráhu, kde se postupem času etabloval jako interpret s mimořádně vytříbeným citem pro swing. Vystupuje se svým doprovodným kvartetem, můžeme jej ale vídat i v doprovodu Big Bandu Felixe Slováčka, Orchestru Karla Vlacha, B-Side Bandu či Gustav Brom Big Bandu. Od prosince 2011 vysílá společně se zpěvačkou Dashou vlastní hudební pořad Klub Evergreen na stanici Dvojka Českého rozhlasu. V roce 2015 uvedl v život mezinárodní hudební projekt Sinatrology, který byl jednou z největších světových oslav 100. výročí narození zpěváka a herce Franka Sinatry. V poslední době se stal žákem legendární americké zpěvačky Marilyn Maye. Poprvé na značce Supraphon mu v říjnu 2020 vyjde již páté řadové album.

Singl Měsíční řeka: https://lnk.to/SmigmatorMesicniReka

Zdroj: TS