TOPlist

„UFO na tyči“ se bude natáčet za signálem. Zkušební testování Starlinku se blíží

starlink ufo spacex nahled

SpaceX v poslední době nezahálí, a kromě startů pro zákazníky na oběžnou dráhu také vynáší šedesátikusové zásilky svých satelitů Starlink. Ve vesmíru už jich je 540, což je sice jen zlomek z plánovaného celkového počtu 12 000 (který navíc může být navýšen o dalších 30 tisíc), ovšem pro „počáteční provozní schopnosti“ by jich dle Muska mělo stačit jen 400, a 800 už nabídne „významné provozní schopnosti“. Není tak divu, že se stále více mluví o začátku testování projektu. Resp. otevřeném testování, zaměstnanci již Starlink používají nyní.

Tip: Muskova SpaceX přepisuje historii: první astronauti odstartovali k ISS

Beta program by měl být spuštěn koncem léta. Redditor /u/Bubby4j našel na webu SpaceX skryté stránky, které obsahují bližší informace, a především pak podobu uživatelských terminálů nutných pro příjem signálu.

UFO na tyči

Začněme podobou terminálu, která se SpaceX opravdu povedla. Elon Musk v minulosti terminál nazval „UFO na tyči“, a přístroj tak skutečně vypadá. To jsme nicméně věděli už z dříve uniklých snímků prototypu zařízení. Současné fotografie však zachycují téměř finální podobu terminálu, byť k drobným změnám došlo.

Fotky totiž na Twitteru komentoval Elon Musk, který se podělil o to, že finální design je o něco čistší a ethernetový kabel vycházející z terminálu je méně nápadný. Především pak ale uvedl zajímavou informaci, že terminál bude motorizovaný a bude se umět automaticky natáčet za nejlepším signálem. Odborná instalace není potřeba, zákazník pouze umístí „UFO“ někam, kde bude mít dobrý „výhled“ na severní oblohu.

Nejprve se dočkají v USA, šanci má ale i ČR

Veřejný beta program bude dostupný nejprve pro lidi na severu USA a jihu Kanady, úplně první testeři budou vybráni z venkovských oblastí státu Washington. Později by ale mělo být testování možné i na jiných místech severní polokoule, Musk v minulosti potvrdil například Německo. To dává jistou šanci i českým zájemcům. Zaregistrovat se jako zájemce o testování je možné na webu SpaceX.

Testeři každopádně obdrží tzv. Starlink kit. Ten se bude skládat z terminálu, Wi-Fi routeru, napájecího adaptéru a úchytů. Součástí bude samozřejmě i manuál, PDF umístěné na webu ale zatím nic neobsahuje. Získání kitu v rámci beta testování bude pochopitelně zdarma, byť uživatelé musí zadat svou platební kartu a může jim být stržen dolarový poplatek. SpaceX totiž chce otestovat i svůj účetní systém. Až bude Starlink dostupný komerčně, za kit se bude platit.

Beta testování hodinu denně

Uživatelé vybraní do beta testu se zavazují, že budou každý den Starlink používat 30 až 60 minut. Je otázkou, nakolik bude SpaceX toto přísně vynucovat, nicméně porušení může znamenat ukončení členství v beta programu a vrácení vybavení. Další podmínkou je nutnost zachovávat mlčení o svých zkušenostech, s výjimkou zpětné vazby pro SpaceX. Ta naopak bude povinná.

starlink ufo spacex 02

Testovací kity budou také shromažďovat určitá data, konkrétně čas běhu terminálu, objem přenášených dat, údaje o výkonu zařízení a sítě, telemetrické údaje, „GPS orientaci“ paraboly a informace o případném rušení.

SpaceX dále varuje, že zpočátku zřejmě nebude zážitek z používání úplně optimální. S pauzou na načítání by mělo být možné streamovat videa, na hraní či pracovní záležitosti prý ale zřejmě připojení dostatečné nebude. To se samozřejmě ve finální verzi změní, ta bude poskytovat gigabitové připojení s latencí 15–25 ms.

Tip: Americká armáda bude používat Starlink, se SpaceX uzavřela tříletou smlouvu

Po ukončení beta testování uživatelé na náklady SpaceX kit vrátí firmě. Pokud tak neučiní, SpaceX jim může zařízení naúčtovat. Na kolik si společnost terminálu cení, není jasné.

Autor článku Tomáš Krompolc
Tomáš Krompolc
Fanoušek Androidu, Googlu a moderních technologií. Rád si poslechne tvrdší hudbu a mezi jeho nejoblíbenější seriály patří ty z produkce Netflixu. V současné době je spokojeným majitelem telefonu OnePlus 6.

Kapitoly článku