Na první pohled nejvíce odstrašující je nárůst nezaměstnanosti v Lobendavě na Šluknovsku. Zatímco loni v červnu zde bylo bez práce pouze 1,6 procenta lidí, letos to bylo již 9,4 procenta. Rozdíl tak činí 7,8 procentního bodu. Lobendavu to vyneslo na první místo mezi 52 obcemi Děčínska a zároveň je skokanem roku.

„V podobně malých obcích sice výrazně stoupla procentní nezaměstnanost, ale v absolutních číslech se zpravidla jedná o několik lidí,“ vysvětlil ředitel děčínské pobočky Úřadu práce Vlastislav Hlaváč. To je případ také Lobendavy, kde loni v červnu hledalo práci šest lidí, minulý měsíc jich bylo dvacet.

tabulkaZdroj: Deník

Oproti loňskému roku, kdy na špičce tabulky nezaměstnanosti byly především obce z jižní části okresu, letos dominují ty ze Šluknovska. „Velký podíl nově registrovaných nezaměstnaných jsou ti, kteří pracovali jako pendleři v Německu a kvůli uzavření hranic nemohli za prací jezdit,“ řekl Hlaváč. Právě na Šluknovsku si velká část lidí jezdí vydělávat do sousedního Saska.

Z toho se vymyká Šluknov. V tomto pětitisícovém městě za rok přibyla téměř stovka lidí bez práce a míra nezaměstnanosti vzrostla o 3,4 procenta.

„Za vysokou nezaměstnaností je vysoká koncentrace sociálně slabých. Máme největší vyloučenou lokalitu v regionu,“ zmínila starostka Šluknova Eva Džumanová místní problémové sídliště s tím, že město má vysoký počet lidí bez práce dlouhodobě. Připomněla také dobu po minulé velké krizi, kdy ve Šluknově dosahovala nezaměstnanost až dvacet procent. Tehdy se ale pro její výpočet používala jiná metodika. Ta nová míru nezaměstnanosti o několik jednotek snížila.

Více lidí bez práce je také v Rumburku, kde je největší soukromý zaměstnavatel, firma Benteler. Ta se zabývá výrobou dílů pro automobilový průmysl a koronakrize tak na ni měla velký dopad. Podle Hlaváče už řadu zaměstnanců propustila. Ale protože se jednalo o zahraniční agenturní pracovníky, do nezaměstnanosti v regionu se toto propouštění nepromítlo.

Úřad práce - Ilustrační foto
Mapa nezaměstnanosti zčervenala: Lidí bez práce přibylo po celé zemi

V samotném Děčíně se nezaměstnanost zvýšila přibližně o čtvrtinu, z 3,9 procenta v červnu loňského roku na letošních 5,1 procenta. V největším městě okresu je také nejvíce volných pracovních míst, více než 500. Jenže před rokem hledali zaměstnavatelé 925 lidí.

Dohromady stoupl počet nezaměstnaných ve 47 obcích a městech okresu Děčín. V Srbské Kamenici a Janské se udržel na loňských hodnotách 2 a 3,6 procenta. Bez práce v těchto obcích byli čtyři, respektive pět lidí.

Pozitivní vývoj v počtu nezaměstnaných zaznamenal Úřad práce jen ve třech obcích. V Kytlicích a Merbolticích se míra nezaměstnanosti snížila o 0,7 procentního bodu, o 0,6 pak poklesla ve Starém Šachově. Stejně jako v Lobendavě i u těchto vesnic platí, že v absolutních číslech se jedná jen o nepatrné rozdíly jednoho až dvou lidí bez práce.