Artroskopie velkých kloubů. Pro koho je tato léčebná metoda vhodná? Jak dlouho trvá rekonvalescence?

16. červenec 2020

Bolesti, omezený pohyb, otoky a projevy nestability kloubu jsou obtíže vzniklé úrazovým nebo neúrazovým mechanismem, které vás přivedly k lékaři, na jehož doporučení máte absolvovat artroskopické vyšetření. To má objasnit původ vašich obtíží, zjistit rozsah poškození kloubu a tím umožnit jeho léčení podle dostupných léčebných metod. 

MUDr. Martin Slavík z Centra jednodenní chirurgie v Hradci Králové v naší radioporadně na téma: Artroskopie velkých kloubů. Co můžeme při zákroku čekat?

MUDr. Martin Slavík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lékaři artroskopie provádějí za účelem diagnostiky i ošetření kloubů. Pro pacienta je to méně náročný, šetrnější výkon než klasická ortopedická operace, navíc výrazně zkracuje dobu rekonvalescence. Operační zákroky proveditelné při artroskopii zrychlí a zlepší léčebný postup.

Kdy je doporučována artroskopie?

Artroskopie je doporučována při podezření na poškození vnitřních struktur kloubů - jeho povrchu, chrupavek, menisků, vazů, manžet atd.

Čtěte také

Je vhodná jak k řešení traumatického poškození kloubů úrazovým dějem např. u sportovců, tak i pro neúrazová poškození kloubů např. artrozou.

Ortopedi se zaměřují zejména na artroskopie velkých kloubů, ani artroskopie malých kloubů už dnes ale není výjimkou. Při zvažování, zda přistoupit k artroskopii, není rozhodující věk pacienta, záleží hlavně na stavu kloubu. Jestliže je kloub např. silně zasažen artrózou, je třeba hledat jiné metody léčby.

V Centru jednodenní chirurgie v Hradci Králové provádí zhruba 1 200 artroskopií ročně a stali se tak jedním z největších artroskopických pracovišť v České republice.

Chirurgové, operace, lékaři, zdravotnictví, operační sál

V zařízení vybaveném nejmodernější miniinvazivní artroskopickou technikou včetně implantačního instrumentária k stabilizaci ramene, rekonstrukci rotátorové manžety, sutuře menisků a postranních vazů kolene pracují lékaři s mnohaletou praxí, vědeckými a zahraničními zkušenostmi.

Čtěte také

Pečlivě sledují artroskopické trendy, nové technologie a neustále rozšiřují možnosti operační léčby. Operace jsou prováděny ve velmi šetrné celkové anestezii v rámci „one day surgery“ s krátkým pooperačním odpočinkem na lůžku. Péče je hrazena zdravotními pojišťovnami.

Jaké jsou čekací doby na artroskopie? Jak dlouho trvá rekonvalescence? Čím může pacient v rámci čekací doby na operaci ovlivnit následnou rekonvalescenci?

Blanka Malá a MUDr. Martin Slavík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Martinem Slavíkem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související