InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jiří Hořava představil v Písku svou sbírku keramiky Graniton

PÍSEK - V Prácheňském muzeu v Písku proběhla ve středu 15. července komentovaná prohlídka výstavy Graniton s Jiřím Hořavou. Jedná se o užitkovou a uměleckou keramiku z roku 1907 – 1928. Jiří Hořava je rovněž majitelem této rozsáhlé sbírky. Tato keramika z počátku 20. století dnes zdobí světové umělecké sbírky. Výstava je Prácheňském muzeu k vidění až do 16. srpna.

 

„Konkrétně keramiku Graniton jsem sbíral 20 let. Dá se sehnat různě, na aukcích, burzách, bleších trzích, v cizině. Ani nevím, co bylo prvotním spouštěcím mechanismem. Měl jsem původně několik kousků Heleny Johnové a od toho to začalo. Člověk se tomu věnuje víc a víc a pak opustí původní povolání, začne se věnovat umění a už je to neléčitelná záležitost. Vlastně bych mohl říct, že sběratelství končí až smrtí. Většinou mám keramiku zabalenou v krabicích, aby se mohla převážet na výstavy a jinak je náročná na místo, proto ji ani nevybaluju. Vlastně teď ji tady zase po roce poprvé vidím," popsal svou vášeň Jiří Hořava.

Firmu Graniton založili roku 1907 Josef Rydl a Karel Thon. Jejich továrna se nacházela ve Svijanech, ale obchodní zastoupení a sklady měla rozmístěné po celém světě. Historie Granitonu je poměrně krátká, umělecká produkce zanikla už v roce 1928. Do dějin se však stihla zapsat zejména secesní a kubistickou uměleckou a užitkovou keramikou.

Víc už přiblíží další vydání Píseckých postřehů.

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Moravová 

    Reagovat

     

    Opět vernisáže ve stejný den.

    Vloženo 17.7.2020 14:16:33

    • Oli 

      Reagovat

       

      Je to honička se sladovnou. Takové je myšlení současného vedení kulturních stánků. Jen zíráme.

      Vloženo 17.7.2020 16:57:25

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace