Nejlepší filmy Willa Smitha

nejlepší filmy will smith
nejlepší filmy will smith

Will Smith patří k největším hereckým hvězdám už od konce 90. let. Na televizních obrazovkách ho proslavil seriál Fresh Prince, ale ještě dávno předtím se zapsal do podvědomí diváků a posluchačů jako rapper. Letos jsme ho viděli ve třetích Mizerech, které jsme nakonec zařadili do žebříčku jeho nejlepších filmů.

Ali

Zdroj: Columbia/Sony

Michael Mann a jeho životopisný snímek o jenom z nejslavnějších boxerů 20. století. Will Smith si zde poprvé zahrál naprosto odlišnou roli, než kterou ztvárnil v předchozích snímcích. Od akčních hrdinů trousící hlášky se přesunul k vážné roli, ztvárnění postavy, která nebyla součástí fikčního světa, ale toho reálného, navíc velice slavná sportovní ikona, za kterou po zásluze Will Smith získal nominaci na Oscara. (Roman Toupal)

Collateral Beauty: Druhá šance

Zdroj: Warner Bros.

Jedná se o film dojemný, místy pro někoho možná nesnesitelně patetický, v mnoha ohledech i plošší, než se díky množství na první pohled hlubokých frází z úst hvězdné sestavy herců zdá. Přesto však nejde o průšvih, nýbrž o napínavý film s příjemným soundtrackem a kamerou, v mezích hrany snesitelnosti na city hrajícím obsahem, a postavami, s nimiž se zejména díky jejich představitelům není těžké sžít a vcítit se do nich.

Den nezávislosti

Zdroj: 20th Century Fox

Jeden z největších filmových hitů všech dob o invazi mocných mimozemšťanů a jejich útoku na lidstvo… Psal se rok 1996. Režisér německého původu, Roland Emmerich, přichází po kultovní Hvězdné bráně s dalším velkolepým sci-fi snímkem – Dnem nezávislosti. V čem byl tento snímek tak zásadní? Jednak definoval nový katastrofický žánr, kdy je v sázce osud celého lidstva, a jednak redefinoval pojem blockbuster, kdy jde stranou propracovaný příběh a do popředí míří zábava a hravost. (Lukáš Vaněk)

Diagnóza: Šampión

Zdroj: Columbia Pictures

Will Smith září ve filmu Diagnóza: Šampión, dramatickém thrilleru, který vznikl na motivy neuvěřitelného skutečného příběhu nigerijského přistěhovalce, doktora Benneta Omalu. Geniální forenzní neuropatolog jako první objevil chronickou traumatickou encefalopatii, onemocnění mozku, které často postihuje profesionální hráče amerického fotbalu. Ti díky ní po konci kariéry trpí depresemi a často páchají sebevraždu. Upozornit na takové nebezpečí v zemi, která je fotbalem doslova posedlá, ale nebude vůbec snadné.

Focus

Zdroj: Warner Bros.

Will Smith hraje podvodníka, který se romanticky zamiluje do začínající podfukářky (Margot Robbie), a když se ním příliš sblíží, rozejde se s ní. O tři roky později se jeho bývalá láska objeví v Buenos Aires a on je vyšachován ze hry, kterou sám rozehrál. Aby bylo vše ještě zamotanější, oba stejně nápaditě rozehrávají své podvody a oba chtějí podfouknout stejného miliardáře, majitele mezinárodního závodního týmu (Rodrigo Santoro).

Hitch: Lék pro moderního muže

Zdroj: Columbia/Sony

Alex Hitchens (Will Smith), pracovním jménem Hitch, je kovaný odborník na interakci se ženami. Učí beznadějné případy, jak se stát gentlemany, aby mohli okouzlit ženy, po kterých touží. Hitch umí teorii mistrně uvádět do praxe, ovšem jen do okamžiku, kdy sám začíná propadat pohledné žurnalistce Saře (Eva Mendes). Ta se však na „date-doctora“, jak se Hitchovi přezdívá, zaměřila spíš proto, aby z jeho příběhu vytěžila pořádného sólokapra. Sara ale nedokáže Alexově nenadálé smůle a nemotornosti odolat, a tak se do sebe dva lidé, kteří svou práci ovládají teoreticky lépe, než jak by je definoval oxfordský slovník, chovají skoro jako teenageři při prvních schůzkách a zjišťují, že na tom vlastně není nic špatného. (Lenka Hrůzová)

Já, legenda

Zdroj: Warner Bros.

Poslední člověk na Zemi není sám. Will Smith v roli toho, který přežil. Já, legenda – impozantní, akční dobrodružství plné znepokojivých záběrů vylidněného Manhattanu. One man show v podání Willa Smithe, který zde ztvárnil vědce Roberta Nevilla, jež jako jediný přežil šíření nebezpečného viru, snažící se najít protilátku a při tom se nezbláznit z toho, že je posledním žijícím člověkem na planetě. (Roman Toupal)

Já, robot

Zdroj: 20th Century Fox

Výborný mix autorova nezaměnitelného tvůrčího rukopisu a blockbusterových dispozic. Film se skvěle rozbíhá, máme tu nejistou budoucnost, temné neonoirové vyšetřování a palčivé otázky ohledně chování a výroby robotů. Druhá půlka už rozdává karty a pálí do nás jednu akční lahůdku za druhou včetně efektních a funkčních zpomalovaček. Úžasný design robotů a Asimovo inteligentní podhoubí tak v Proyasových rukou dává divákovi ultimátní velký film. Tím vším proplouvá komediálně talentovaný Will Smith v converskách, který si pro hlášky nechodí daleko a i ty vážnější okamžiky odrecituje se ctí. I po více jak 15 letech to vypadá neskutečně… (Radek Neuman)

Legenda o slavném návratu

Zdroj: DreamWorks

Život umí někdy pořádně zamíchat s lidskými osudy. Mladík Rannulph Junuh (Matt Damon) patří k městu Savannah, kde golf je nejvíce milovaným sportem a on se s golfovou holí v ruce snad narodil. Okamžiky jeho slávy nečekaně přeruší povolávací rozkaz, ze zákopů I. světové války se pak domů vrací zlomený člověk. Událost z historie amerického golfu se stala základem stejnojmenného románu Stevena Pressfielda, který zaujal známého herce a režiséra Roberta Redforda.

Mizerové

Zdroj: Columbia/Sony

Po několika letech se podívat s odstupem na první Bad Boys, je myslím zdravé vystřízlivění. Film totiž kostrbatě kombinuje dva hlavní proudy: první ryze komediální, který funguje obstojně a točí se kolem klasicky vystavěných premis mající za důsledek velkou legraci (buď nedorozumění à la nevěra manželky nebo záměna osob obou policistů kvůli svědkyni). Druhý už skřípe poněkud častěji, a to buddy movie se dvěma policisty jakožto parťáky na život a na smrt (kopírování kultů Smrtonosná zbraň, Poslední skaut, Tango a Cash a dalších…). Ve vážnějších chvílích film totálně selhává a jestli se do akčních scén ještě položí typický Bayův rukopis zpomalovaček a výbuchů, máme tu téměř nechtěnou parodii. Jako prvotina slušně odvážné, ale film celkově nefunguje ve všech situacích tak dobře, jak by asi chtěl. Sympatičtější je mi Lawrence, Téa Leoni byla boží. (Radek Neuman)

Mizerové II

Zdroj: Columbia/Sony

Bay se vrací a tentokrát už je jistý v kramflecích. Ze Smitha je pořádný badass, audiovizuál šlape jako po másle a už po přestřelce s Haiťany strká mladší bráška toho staršího hravě do kapsy. Jak se však projevilo i u Transformers, Bay se v pokračování až moc utrhne z řetězů. Nevadil by ani tak přemrštěný závěr s Hummerem, spíše se to jedná komických vsuvek na bázi pubertálního humoru (šukající krysy, porno elektro). Nemůžu říct, že scéna v márnici nebyla k popukání, éčko už ale zase bylo nadstav. Vyškrtnout takové zbytečnosti by udělalo z filmu mnohem koukatelnější a konzistenější podívanou. Škoda, že i záporák stál za nic. Na akční film se tam toho děje až příliš mnoho a pak to celé jde do hnoje kvůli zkratkovitosti a ztrátě dynamiky. (Radek Neuman)

Mizerové navždy

Zdroj: Sony Pictures

Dá se říci, že pokračování Mizerů těží pouze z charakterů, které přetrvaly z dvojice Bayových filmů dodnes. Nějakou energii mezi sebou ještě drží, přesto už jejich chemie nefunguje tak jako právě v rozvolněných devadesátkách, ve kterých vznikl první díl. Kdyby snímek nebyl uváděn jako pokračování Mizerů, nýbrž nový akční snímek bez historie, zřejmě by pro svoji neoriginalitu na americkém trhu zcela propadl a k nám se do kin vůbec nedostal. (Jakub Kos)

Muži v černém

Zdroj: Columbia/Sony

Dělat tuhle práci chce nejen chladnokrevné IQ a bleskové reflexy, ale také zatraceně dobrý žaludek. Když se totiž do neposlušné potvůrky z vesmíru střelí speciální pistolí, změní se ve zlomku sekundy v odporný sliz, který zaneřádí okolí v okruhu několika metrů. Originální akční sci-fi, ve kterém skvěle zafungovala chemie Willa Smithe a Tommy Lee Jonese v rolích agentů super tajné vládní agentury, která chrání Zemi před nebezpečnými vetřelci z vesmíru. Další kultovní záležitost, která se dočkala dvou pokračování s Willem Smithem a spin-offu s Chrisem Hemsworthem. (Roman Toupal)

Nepřítel státu

Zdroj: Warner Bros.

Will Smith v akčním thrilleru o právníkovi Robertu Deanovi, který byl v nesprávnou chvíli na nesprávním místě. Po letmém setkání se starým známým se Robert dostává do hledáčku tajných agentů z NSA. Zmatený muž netuší, že mu byla předána kazeta, na níž je natočena nájemná vražda kongresmana. Reynolds, který NSA velí, nasadí všechny možné techniky k tomu, aby citlivý materiál získal zpět, a tak je Dean sledován nejen špióny a ozbrojenými agenty, ale každý jeho pohyb hlídají i satelity. V honu o holý život se právník snaží zjistit, proč se ze dne na den stal nepohodlným, až nakonec musí přijmout pomoc od zcela cizího člověka. Režisérovi Tomovi Scottovi se do filmu povedlo obsadit herecký dream team, v němž si po boku Willa Smithe zahráli Gene Hackman, Jon Voight, Lisa Bonet, Jack Black nebo Regina King. (Lenka Hrůzová)

Sedm životů

Zdroj: Columbia/Sony

Will Smith ztvárňuje hlavní roli Bena Thomase, muže, který se ocitl na křižovatce a hledá způsob, jak ulevit svému svědomí. Zjistí, že má moc změnit život sedmi cizích osob, které si zaslouží druhou šanci. Když se však do jedné z nich zamiluje, musí se rozhodnut, zda má odhalit své tajemství – i kdyby to znamenalo vzdát se nadobro svého plánu. Snímek Sedm životů od tvůrců filmu Štěstí na dosah je podmanivým tajemstvím plným emocí, okořeněným láskyplným milostným příběhem a smutným, ale inspirativním koncem.

Štěstí na dosah

Zdroj: Columbia/Sony

Chris Gardner (Will Smith) je otec tříčlenné rodiny, který se zoufale snaží najít takovou práci, aby dokázal uživit sebe a své nejbližší. Přestože vyvíjí obrovské úsilí, aby udržel rodinu nad vodou, matka (Thandie Newton) jeho pětiletého syna Christophera (Jaden Smith) už nedokáže vzdorovat psychickému stresu z permanentní finanční krize a po těžkém rozhodování je opustí.