Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

V Česku stále jezdí přes 1100 'careven’ starých přes padesát let

Magazín

  5:42
PRAHA - Na českých silnicích stále jezdí více než 1100 vozů Volha Gaz 21 o průměrném stáří 54,5 roku. Luxusní sovětský vůz přezdívaný „carevna“ se přestal vyrábět před 50 lety. Vyplývá to z údajů registru vozidel. Vozy Volha byly podle automobilového analytika Antonína Šípka určeny především pro státní správu, jako služební auta státních podniků, případně pro taxislužbu. Využívala je také policie.

Na českých silnicích stále jezdí více než 1100 vozů Volha Gaz 21 o průměrném stáří 54,5 roku. Luxusní sovětský vůz přezdívaný „carevna“ se přestal vyrábět před 50 lety. foto: Wikimedia Commons

Gaz 21

Gaz 21 se vyráběl v závodě v Gorkém, dnes Nižném Novgorodě. Byl vyvíjen jako nástupce ve své době inovativního M-20 Poběda, prvního sovětského vozu se samonosnou karoserií. Poháněl jej čtyřválec o objemu 2,4 litru s třístupňovou převodovkou. Za 14 let produkce závod vyrobil téměř 640 tisíc vozů v provedení sedan nebo kombi.

 „Běžný český motorista tak v dané době neměl moc šancí takovýto vůz vlastnit. Zajímavostí bylo, že kromě benzinu bylo možno v určitém poměru jezdit i na alternativní paliva jako byl petrolej, ředidlo či líh. Výjimečným pro motoristy se tento automobil stal až mnohem později a to jako ceněný veterán,“ podotkl Šípek.

Ve své době nebyla Volha levná. V tehdejším Československu se v roce 1958 prodávala za 50 000 až 55 000 Kčs. To byl zhruba dvojnásobek ceny domácí Škody Spartak v té době.

V současnosti ceny „careven“ před renovací začínají na desítkách tisíc korun. Zachovalá nebo renovovaná auta vyjdou na více než 100.000 Kč. Renovovaný vůz ze vzácné první série byl na internetu nabízený za více než tři čtvrtě milionu korun.

Carevna. GAZ-21 byl první model značky nesoucí jméno „Volha“. Byl to sovětský automobil vyšší střední třídy vyráběný od roku 1956 do roku 1970.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!