Pítkům v Litoměřicích škodí psí moč a ucpávají je nedopalky z cigaret

  9:38
Pítka v litoměřickém parku Václava Havla a v Dlouhé ulici, jejichž autorem akademický sochař Libor Pisklák, prošla v minulých dnech revizí. Při kontrole jejich tvůrce zjistil, že vodní zdroje jsou znehodnoceny psí močí.

Pítko v litoměřickém parku Václava Havla, jehož autorem je akademický sochař Libor Pisklák, prošlo po pěti letech důkladnou revizí. Pítko už vykazovalo viditelné destrukce. Nyní je opět plně funkční. | foto: město Litoměřice

„Městská pítka jsou kombinací žuly a dioritu. Tím, že majitel nechá pejska právě zde vykonat potřebu, dochází k jejich poškození, často i trvalému. Pochopitelně se to týká i soklů domů s velkou historickou hodnotou či kašen,“ vysvětlil Libor Pisklák.

Pítko v parku Václava Havla prošlo důkladnou revizí po pěti letech. „Odstranili jsme vodní kámen, pročistili veškeré přívody vody, zbavili ho nánosů písku z nedalekého pískoviště a jiných nečistot, snažili jsme se ho očistit od zaschlé psí moči, sundali kamenec i mechy tvořící se ze severní strany,“ přiblížil Pisklák.

„Opravili jsme ulomený kohout, seřídili tlakový ventil a kámen znovu nakonzervovali. Pítko vykazovalo viditelné destrukce a nyní je již plně funkční,“ doplnil sochař.

Podobně postupoval i v případě pítka v Dlouhé ulici. „I zde bylo třeba seřídit tlakový ventil a provést vyčištění nejen uvnitř pítka, ale i vně. Toto pítko je močícími pejsky ještě více zatížené,“ upozornil akademický sochař s tím, že tento zdroj vody navíc přetékal, protože byl ucpaný nedopalky.

Radnice se snaží se „psím“ problémem bojovat. Po městě, zejména v části Pokratice, nainstalovala desítky zvláštních patníků, které mají psům sloužit jako pisoáry.

„Jejich funkce ale není taková, jak jsme si představovali. Jde o kamenné hranolky a kromě toho, že neplní svůj účel, nám brání například v sekání trávy. Nezbývá tedy než apelovat na pejskaře, aby více hlídali, kde pes vykonává potřebu,“ zmínil vedoucí litoměřického odboru životního prostředí Pavel Gryndler.