Lidem v Častolovicích vadí kamiony projíždějící obcí. Sepsali proto petici a žádají odklon dopravy

17. červenec 2020 08:51

Obyvatelé Častolovic na Rychnovsku jsou proti průjezdu kamionů. Ty jezdí přes městys každý den hlavně do průmyslové zóny Solnice-Kvasiny. Občané proto sepsali petici. Tu podepsaly stovky lidí, kterým vadí hluk a otřesy z projíždějících nákladních aut. Petenti žádají odklon dopravy na silnici vyšší třídy.

„Podívejte se, to je téměř neustálý provoz," popisuje každodenní situaci v Častolovicích člen petičního výboru Jiří Malý.

Čtěte také

Podle obce projedou městysem stovky kamionů denně. Často míří do průmyslové zóny Solnice - Kvasiny.
„Samozřejmě to sebou přináší hluk, exhalace, otřesy. A snížená bezpečnost, zejména v ulici Komenského, kde se míjejí kamionu u restaurace Beseda. Je zde nebezpečí zranění chodců. A kamiony také jezdí okolo školy."

I proto místní obyvatelé sepsali petici, pod kterou se už podepsalo přibližně 200 lidí.

Co konkrétně petenti požadují, vysvětluje Jiří Malý.
„Cílem petice je odklonit kamionovou dopravu z centra Častolovic z ulice Komenského. Je to i v souladu s místním územním plánem, který byl řádně schválen a projednán. Tam bylo jasně dáno, že automobilová doprava kamionů povede po silnici první třídy. To je směrem na Kostelec nad Orlicí a Vamberk."

Lidem v Častolovicích vadí kamiony projíždějící obcí. Sepsali proto petici

Kamionům by se tak cesta prodloužila zhruba o 10 kilometrů.

Obyvatelé petici předali vedení městyse Častolovic.

Jak ji bude městys řešit dál, popisuje starosta Častolovic Zdeněk Praus z hnutí ANO.
„Podáme znovu žádost na stanovení dopravního značení a značky, která by zakázala vjezd oněch nákladních automobilů. Doufám, že se postaví obchvaty Častolovic, které jsou také dva a pracuje se na nich nezávisle. Ty teprve vyřeší celou dopravní situaci."

K případným zákazovým značkám se musí vyjádřit policie a Správa silnic Královéhradeckého kraje. Podle radnice by se obchvat mohl začít stavět v roce 2022.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související