Hlavní obsah

Kladno chce pedagogickou školu, kraj mu brání

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Střední pedagogickou školu chce mít na svém území město Kladno. Zřídit by ji chtěly a s podporou města mohly nyní už dva subjekty, ale brání tomu vedení Středočeského kraje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Kraj zřízení školy brání, přitom v regionu neustále přibývá zejména mladých lidí, školy a školky na Kladensku a v okolí Prahy jsou přeplněné a stále je potřeba stavět nové nebo rozšiřovat ty stávající.

Učitelé chybějí a navíc, jak se ukázalo i v době koronavirové epidemie, velká část učitelů a učitelek je v pokročilém věku, takže v budoucnu bude potřeba nových o to větší.

Máme střední pedagogickou školu v Berouně, jejíž kapacita ani není naplněna, jsou jiné dostatečné kapacity, a navíc je to proti dlouhodobé koncepci kraje.
radní Zdeněk Seidl

„S krajem se neshodneme dlouhodobě, naše snahy sabotují. Už před časem zdejší zdravotnická škola chtěla zřídit i pedagogický obor, usilujeme o to, ale kraj to odmítá,“ řekl Právu primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Nárůst platů ve školství je zatím nedostatečný, tvrdí odbory

Věda a školy

„Teď je tady i malá soukromá škola, která by chtěla doplnit vzdělávání o pedagogický směr, ale také to zamítají. Část studentů, kteří chtějí pedagogiku studovat, jezdí do Berouna, část do Prahy, mnozí pak pokračují ve vysokoškolském studiu. Jenomže když odtud odejdou na osm až 10 let, tak už se do Kladna nevracejí. Pokud by byla škola tady, byla by větší šance je udržet,“ argumentoval Jiránek, který se ptal na důvody zamítnutí středočeského krajského radního Zdeňka Seidla (zvolen za ČSSD).

Jiránek: Je to na druhé straně regionu

„Máme střední pedagogickou školu v Berouně, jejíž kapacita ani není naplněna, jsou jiné dostatečné kapacity, a navíc je to proti dlouhodobé koncepci kraje,“ hájil stanovisko, proč v Kladně nepovolit zavedení nového středoškolského oboru, radní Seidl.

Podle Jiránka ale tento argument nemůže obstát. To, že jsou volné kapacity škol na opačné straně regionu, by podle něj nemělo stát v cestě.

Někteří češtináři se obávají změn u maturit a přijímaček na střední školy

Věda a školy

„Škola v Kladně by byla rozhodně časově a finančně dostupnější pro zájemce z Kladenska, části Prahy-západ nebo z Rakovnicka. To už je dost velká oblast na to, aby tu byla potřebná pedagogická škola. Navíc kapacita by měla být 40 až 60 žáků, to nemůže nikoho na druhé straně regionu ohrozit,“ prosazoval Jiránek.

„Kromě toho region se rychle rozvíjí, za pár let bude hotová dálnice u Krušovic a začnou se sem stěhovat další lidé. Sledujeme, kolik je tu developerů, jak roste počet obyvatel, takže i potřeba škol a školek a s nimi i potřeba učitelů. Je potřeba zájem o tenhle obor nastartovat,“ dodává.

Podle jeho vyjádření se s krajem alespoň shodli na rozšíření kladenské školy pro hasiče o obory pro policii, celníky či vězeňskou službu. Tady to ale zatím stojí zase na rozhodnutí ministrů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám