Hlavní obsah

Další zóny na obzoru, Praha 10 začala vydávat oprávnění k parkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice Prahy 10 začala ve středu 15. července vydávat parkovací oprávnění pro obyvatele Vršovic a části Vinohrad, kde začnou 24. srpna platit zóny placeného stání. Zóny letos začnou fungovat v celé Praze 10.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zóny placeného stání v Praze 9 (Ilustrační foto)

Článek

Mluvčí radnice Jan Hamrník uvedl, že za první den si na úřad přišlo oprávnění vyřídit 265 lidí. Je možné žádat také elektronicky, čehož podle mluvčího využilo dalších 75 obyvatel Prahy 10.

Po zavedení zón placeného stání (ZPS) ve Vršovicích a části Vinohrad koncem srpna se zóny 5. října rozšíří do Strašnic a 2. listopadu do Malešic. Výdejna oprávnění je v zastupitelském sálu budovy úřadu městské části ve Vršovicích. Podle informací radnice je v Praze 10 na 25 tisíc parkovacích míst.

Na pražském Černém Mostě začala stavba parkovacího domu pro 880 aut

AutoMoto

Oficiální odůvodnění, proč Praha 10 zavádí tzv. modré zóny, je, že je obklopena městskými částmi, kde už zóny fungují, a parkující auta se přesouvají na její území. Nutno ale připomenout, že poplatky za parkování znamenají pro městskou část i magistrát zisk v řádu desítek milionů korun ročně.

Projekt zón radní Prahy 10 schválili začátkem března, následně mohli obyvatelé posílat svoje připomínky, které radnice částečně nebo zcela zapracovala. O změnách v systému zón rozhodují pražští radní, kteří rozšíření schválili začátkem června.

Další stamiliony do pokladny. Praha rozšiřuje parkovací zóny

AutoMoto

První regulace parkování začala v 80. letech v Praze 1. Takzvané modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Nyní jsou do systému zapojeny Praha 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 13, 16 a 22.

Parkovací karta pro rezidenty, tedy lidi s trvalým pobytem v dané zóně, stojí 1200 korun ročně za první registrační značku a 7000 korun za druhou na stejné jméno. Rezident značku nemůže libovolně měnit a i přes označení „poplatek” neexistuje jistota, že zaparkuje ve své ulici.

Podle posledních čísel z roku 2018 radnice Prahy 1 až 8 vybraly na parkovném přes 650,5 milionu korun. Podle staršího článku deníku E15 byl čistý zisk na řádných poplatcích za rok 2018 téměř půl miliardy korun. K tomu je nutno připočíst pokuty; ty uhrazené byly dle deníku za rok 2018 ve výši 66 milionů korun, za rok 2019 ve výši 157 milionů korun. Městské části z příjmů dostávají polovinu, druhá jde do rozpočtu magistrátu.

Anketa

Souhlasíte se současným formátem regulace parkování v Praze?
Ano a žiju v Praze
11,3 %
Ano a dojíždím do Prahy
0,7 %
Ano, ale nepohybuji se v Praze
0,6 %
Nevím/nedokážu posoudit/je mi to jedno
0,9 %
Ne a žiju v Praze
76,5 %
Ne a dojíždím do Prahy
8,8 %
Ne, ale nepohybuji se v Praze
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1001 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám