Zde může být vaše reklama.

Vyznání růžím do Rozária přilákalo davy

Vyznání růžím do Rozária přilákalo davy

foto: Flora Olomouc

17. 07. 2020 - 12:50

Vedle oblíbené výstavy mini For Model či víkendových selských trhů bylo Vyznání růžím další z akcí, kterou po koronavirové krizi Výstaviště Flora Olomouc uspořádalo. Během tří dnů 10. – 12. července 2020 Rozárium ožilo florálními objekty z růží, na pódiu se vystřídali odborní řečníci, špičky z oboru floristiky či hudební umělci. I přes sobotní nepřízeň počasí se akce vydařila a Rozárium navštívilo přes 2 tisíce lidí.

Tak jako je příroda sama, i uplynulé víkendové počasí bylo velice proměnlivé. Návštěvníci se museli v pátek popasovat s tropickými teplotami, v sobotu naopak s vydatným deštěm. Slunečná neděle pak úspěšně zakončila výstavu Vyznání růžím, která se opět po dlouhých dekádách uskutečnila v olomoucké růžové zahradě.

Páteční program byl započat slavnostním zahájením. Přítomné návštěvníky přivítala ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková a primátor Statutárního města Olomouce Miroslav Žbánek. Paní ředitelka ve svém projevu vyzdvihla práci všech pracovníků výstaviště v době virové pandemie a vládou přijatých restrikcí. „Život na výstavišti se nezastavil, ba naopak, naše úseky pracovaly naplno, a i v náročné době byly parky udržovány a Olomoučanům poskytovaly prostor pro relaxaci i sportovní vyžití. Bezprostředně s rozvolňováním pandemických opatření jsme uspořádali Selské a Zahradnické trhy, a vy se můžete dnes na výstavě Vyznání růžím inspirovat z pestrobarevné škály barev a odrůd růží. Jsem ráda, že mám kolem sebe výborný tým spolupracovníků a zřizovatele, který nás podporuje“.

Na její slova navázal pan primátor Žbánek, který ocenil práci a úsilí pracovníků Flory Olomouc a vyslovil poděkování všem složkám IZS a hygienikům za úspěšné zvládání pandemické situace. Jako výraz díku pan primátor předal kytici z dílny přední české floristky Kláry Franc Vavříkové, vrchní sestře urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Olomouci Mgr. Michaele Gehrové. „Tuto kytici s velkou radostí předávám Vám a vnímám to jako velký dík všem ženám, zdravotním sestrám, lékařkám, které v těžké době pandemie pečovaly o naše zdraví“. Výstavu pak slavnostně zahájili také náměstek hejtmana Olomouckého kraje Milan Klimeš a předseda dozorčí rady výstaviště Stanislav Flek. Následoval koncert Moravské filharmonie ve formaci Ceremony String Quartet a floristická show v podání Milana Dopity.

Sobotní den byl ve znamení chladného počasí a vydatného deště. I přesto program nebyl ochuzen o žádnou část. Probíhaly odborné přednášky o léčivých účincích růže, růžařských spolcích, o anglické růži či rozáriích v ČR. S počasím se skvěle poprala také přední floristka Ing. Klára Franc Vavříková, která na pódiu předvedla zahradní kytici a vypichovanou dekoraci. Hlavním bodem večera bylo vystoupení Petry Černocké s kytaristou Jiřím Pracným.

Díky příjemnému počasí nedělní den zaznamenal největší účast. Dopolední program odstartoval Ing. Jaromír Kokeš, který zejména ženské publikum potěšil květinovým šperkem, věnečkem a květinovým náhrdelníkem. Budoucí nevěsty, které připravují svatbu, se mohly nechat inspirovat květinovou svatební dekorací. Veselou tečku za celým víkendem udělala skupina Jamr’s se svým hudebním vystoupením, které návštěvníky roztancovalo.

Mezi programem na pódiu bylo možné nakoupit v rámci doprovodných trhů rostliny, dekorace, kosmetiku, víno nebo potraviny. Doprovodné trhy se taktéž nesly v duchu růží a květin. Mezi produkty tak návštěvníci mohli najít květinové šperky, čelenky či dokonce boty a kosmetiku z růží.

Pro děti byl připraven workshop Botanika všemi smysly, výtvarné workshopy pod taktovkou Pevnosti Poznání, volnočasové aktivity iniciativy Univerzity Palackého Zaparkuj - oživujeme veřejný prostor, dále pak skládání LEGO kostek a korálkování Qítko.

Mnozí návštěvníci byli překvapeni samotným prostorem zrekonstruovaného Rozária, které je dílem zahradního architekta Zdeňka Sendlera z roku 2016. Rozárium se bezpochyby řadí mezi jedno z nejkrásnějších míst v Olomouci a mezi významná zahradní architektonická díla v celé České republice. Není divu, že je vyhledávaným turistickým cílem tuzemských i zahraničních návštěvníků. Předmětem obdivu je jak samotná architektura, tak několik stovek kultivarů růží. Otevírací doba Rozária a Botanické zahrady je mimo pondělí každý den od 9.30 do 18.00 a vstup je volný.

Výstavu Vyznání růžím pořádalo Výstaviště Flora Olomouc, a.s. za podpory Olomouckého kraje a statutárního města Olomouc. Olomoucké výstaviště také zve na prázdninové Selské trhy a tradiční Letní Floru Olomouc 2020, která se uskuteční 20. – 23. srpna 2020.

Další články