Hlavní obsah

Babišovi už kumulování funkcí nevadí. Dostálová kandiduje v regionu

Foto: vlada.cz

„Myslím, že pro náš region může být propojení vlády s krajským zastupitelstvem přínosné, minimálně co se přenosu informací týká,“ říká Dostálová.

Reklama

„Kumulace funkcí je obrovský problém,“ řekl vloni ve svém projevu premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Nyní už je jasné, že změnil názor. Například v Hradci Králové tak jde do krajských voleb ministryně Klára Dostálová.

Článek

Krajský předseda hnutí Pavel Plzák řekl Seznam Zprávám, že ministryně pro místní rozvoj dostala výjimku. „Potvrdit ji ostatně musel i Andrej Babiš,“ řekl Plzák.

O Dostálovou, která bude na kandidátce pro říjnové volby na jedenáctém místě, stál prý kvůli tomu, že disponuje znalostmi se získáváním dotačních titulů. „A to, myslím, může být pro Královéhradecký kraj velká výhoda. Její vědomosti mohou být užitečné,“ dodal.

Andrej Babiš v únoru 2019 na sněmu hnutí v Praze kritizoval některé své spolustraníky, že se zajímají o volby pouze tehdy, když v nich sami kandidují, a nepracují pro hnutí jako celek. „Nezakládáme nové buňky, stále máme problém s příjímáním nových a schopných lidí. V některých krajích vidíme snahu o privatizaci krajských organizací, nebo třeba kumulace funkcí je obrovský problém,“ uvedl.

V Babišem dříve kritizované kumulaci funkcí královéhradecký Pavel Plzák problém nevidí. „Zasedání zastupitelstva se koná jednou za měsíc a půl. To se dá i s náročnou prací na ministerstvu skloubit,“ podotkl.

Plzák nezastírá, že pro angažmá Dostálové hovořil i fakt, že jde o známou tvář. „Ano, to je takový příjemný bonus. Věříme, že může přitáhnout voliče,“ přiznal.

Vedle hnutí ANO, jemuž už kumulování nevadí, patří k dlouhodobým kritikům souběhu několika politických postů Piráti. „Paní Dostálová je ministryní, poslankyní a má být i krajskou zastupitelkou. Sedět najednou na tolika židlích není podle mého názoru možné, na kvalitě práce se to musí negativně odrazit,“ řekl Seznam Zprávám hradecký zastupitel za Piráty Aleš Dohnal.

Sama ministryně Klára Dostálová hovoří o tom, že svou kandidaturou chce pomoci kraji. „Je to moje srdeční záležitost,“ řekla Seznam Zprávám. „Moje kandidatura je spíše podpůrná, určitě nebudu usilovat o post hejtmanky, náměstkyně nebo radní. Současně si ale myslím, že pro náš region může být propojení vlády s krajským zastupitelstvem přínosné, minimálně co se přenosu informací týká.“ Jak dodala, v Hradci Králové bývá o víkendech, přes týden je v Praze.

Pro hradecké Piráty je přesto případná budoucí spolupráce s ministryní nemyslitelná. „Už jen třeba kvůli kauze CzechTourism,“ připomněl Dohnal. Na mysli má případ, kdy policie obvinila bývalého manažera státní agentury CzechTourism Aleše Pangráce kvůli smlouvám na propagaci. Policisté v případu prověřují smlouvy v hodnotě 38 milionů korun. Část peněz se podle policie vracela zpět k Pangrácovi. V kauze se kriminalisté zajímali právě také o ministryni pro místní rozvoj, do jejíhož resortu CzechTourism spadá. Dostálová však stíhána není.

Reklama

Doporučované