Mezinárodní varhanní festival připomene několik významných výročí

Dramaturgie jubilejního 25. ročníku Mezinárodního varhanního festivalu v bazilice svatého Jakuba v Praze připomene několik významných výročí. Jde o 15. výročí úmrtí dlouholetého svatojakubského varhaníka a skladatele Jiřího Ropka, nedožité 70. narozeniny skladatele Otomara Kvěcha, 85. narozeniny skladatele Jiřího Temla a 335 let od narození a 270 let od úmrtí Johanna Sebastian Bacha. Festival se uskuteční od 6. srpna do 24. září.

Karol Mossakowski (zdroj KFP / foto František Renza)

“Nebylo to s ohledem na koronavirovou situaci jednoduché, nakonec se ale ředitelka Irena Chřibková po obměně programu rozhodla pro konání festivalu,” uvedla Renata Čapková.

Festival v bazilice sv. Jakuba v Malé Štupartské v Praze 1 zahájí 6. srpna koncert s názvem Hvězdná Paříž v podání francouzského varhaníka Davida Cassana. Titulární varhaník protestantského kostela Oratoře Louvre v Paříži nabídne díla francouzských skladatelů Césara Francka, Louise Vierna, Jehana Alaina a jubilanta Bacha. K poctě Jiřího Ropka a také Otty Nováka, který mnoho let doprovázel svatojakubský sbor, zahraje 13. srpna mladý český varhaník Přemysl Kšica. Vrcholem večera bude rozsáhlá Fantazie a fuga od Franze Liszta.

Koncert 20. srpna nabídne program Hlas rodné Rusi sestavený především z děl ruských autorů. Protagonistkou vystoupení bude Natalia Uzhviová, která pochází z Moskvy, ale několik let žije v německém Lübecku, kde působí jako varhanice mariánského kostela. Koncert 27. srpna Alchymie varhan bude uveden u příležitosti 85. narozenin Jiřího Temla. Mimo jiné přinese světovou premiéru jeho díla s názvem Noe, které provede Jan Hora, pedagog, hudební kritik a editor varhanních skladeb.

Zářijovou část festivalu zahájí 3. září programem Virtuoz a básník vítěz Mezinárodní hudební soutěže Pražského jara Karol Mossakowski. Pražská rodačka Ivana Michalovičová, která reprezentuje mladé české varhanní umění, v rámci koncertu Hudba na rozhraní představí 10. září ve světové premiéře dílo Lukáše Hurníka s názvem Ad vitam aeternam (Pro život věčný).

Johannes Zeinler sestavil svůj recitál 17. září Barokní formy a romantické city ze zajímavých děl světové varhanní literatury. Závěrečný koncert festivalu k poctě Otomara Kvěcha bude 24. září patřit Ireně Chřibkové, která působí v bazilice sv. Jakuba v Praze jako titulární varhanice a ředitelka kůru. Na závěrečné skladbě koncertu i celého festivalu se bude podílet Kühnův smíšený sbor, tenorista Jaroslav Březina a harfenice Lydie Härtelová

Během každého koncertu se uskuteční videoprojekce, díky které mohou posluchači sledovat varhaníka při hře na varhany v bazilice u sv. Jakuba a jejich 8277 píšťal. Svatojakubské varhany jsou vybaveny čtyřmi manuály a 91 znějícími rejstříky (hlasy). Jejich zvukové spektrum lze přirovnat k velkému symfonickému orchestru s více než 90 hudebníky. Nástroj v roce 1705 postavil mistr Abrahám Stark z Lokte.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat