Historicky druhý turnaj v Českém šachu se odehrál v Jaroměři

Dokážete si představit hrát šachy bez krále, bez dámy, nepohybovat pěšci a navíc neměnit figury? Všichni hráči, kteří se dne 25. června 2020 sešli v jaroměřském šachovém oddílu, si to nejen že dokázali představit, ale dokonce se utkali v historicky druhém turnaji v této nové variantě šachu vůbec.

Pandemie koronaviru a související omezení znemožnila fyzické pořádání mnoha turnajů a soutěží. Jedním z mála, který se podařilo uskutečnit, byl „Jaroměřský TURCK open turnaj v Českém šachu„. Zúčastnilo se ho 13 hráčů různých věkových i výkonnostních kategorií. Hrálo se švýcarským systémem, tempem 2x 10 minut. V jeho průběhu bylo odehráno několik desítek partií, řada z nich měla velmi zajímavý průběh a nebyla nouze ani o překvapivé výsledky. Zajímavostí turnaje byla i skutečnost, že žádná z partií neskončila remízou a všechny byly dohrány ještě před vypršením časového limitu, což je v šachových turnajích podobného typu poměrně výjimečné.

Turnaj byl úspěšně završen po dvou a půl hodinách hry. Následně byly předány diplomy, poháry, finanční a věcné ceny. Poděkování patří organizátorům, všem účastníků za vytvoření pohodové atmosféry turnaje i společnosti TURCK z Hradce Králové, která byla hlavním sponzorem turnaje. Věříme, že hráči si turnaj užili a společně se setkáme na některém z dalších turnajů, např. v září na Czech Open v Pardubicích nebo na MČR v šachu mládeže do 16 let v Herlíkovicích.

Pokud jste o této variantě šachu ještě neslyšeli, tak vězte, že jsou to šachy opravdu pro všechny. Snadno je můžete naučit i Vaše rodinné příslušníky, přátele nebo kolegy nešachisty. A ti z nich, kteří budou úspěšní, a hra je bude bavit, se mohou postupně naučit i klasické šachy nebo jejich další varianty.

A víte, co je jednou z výhod této varianty šachu? Možnost být úspěšný, i když neznáte obsáhlou teorii klasického šachu (zahájení, koncovky atd.). Tato varianta je tak i pro (ne)šachisty, kteří nemají čas na trénování klasických šachů nebo znají jen pohyb figur, ale chtějí hrát úspěšně nebo chtějí trávit volný čas se svými blízkými právě třeba i nad šachovnicí. Máte odvahu a chuť vyzkoušet něco nového, stejně jako účastníci tohoto turnaje?
Nemusíte váhat. „České šachy“ jsou zkrátka snadnější, rychlejší a zábavnější.

Vyzkoušet je můžete snadno. Stačí, když přijdete do některého z šachových oddílů v Jaroměři, Josefově nebo dalších městech a obcích v okolí, kde působí trenéři šachu z jaroměřského oddílu nebo si přečtete jednoduchá pravidla. Informace o hře, uskutečněných akcích, i pravidla naleznete na stránkách www.facebook.com/hraceskesachy

Výsledky turnaje naleznete na Chess-Results.com:
http://chess-results.com/tnr529407.aspx?lan=5&art=1&turdet=YES

Podrobnější informace k nejzajímavějším partiím naleznete zde:
http://www.sachy-jaromer.cz/10-clanky/385-jaromersti-sachiste-podporuji-inovace.html 

Za ŠO Jiskra Jaroměř, Petr Doubek