Kroměříž: Návštěvnost města se loni mírně zvýšila

17.07.2020 21:49

Pozvolný každoroční nárůst návštěvníků města je patrný ze studie, kterou si už třetím rokem nechává vypracovat kroměřížská radnice a která využívá metody vysoce přesných statistických dat mobilního operátora, tzv. geolokačních signalizačních dat.

Kroměříž: Návštěvnost města se loni mírně zvýšila
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

Díky ní má město přesné informace nejen o návštěvnosti, ale i o tom, jak dlouho se tu lidé zdržují, jaké akce je nejvíce lákají a odkud nejčastěji jezdí. „Data za rok 2019 ukazují trend pozvolného růstu návštěvnosti Kroměříže,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

V roce 2019 zavítalo do Kroměříže celkem 515 883 návštěvníků (tedy jednodenních výletníků i turistů s přenocováním), z toho 54 054 zahraničních. Nejsilnějšími měsíci byl srpen (171 999), červen (145 441) a červenec (143 480), přičemž jen v srpnu přijelo do Kroměříže o 68 tisíc lidí více než v roce předešlém. Z mimosezonních měsíců si nejlépe vedl prosinec, kdy Kroměříž navštívilo 127 434 lidí.

Z celkového počtu návštěvníků v Kroměříži 92 151 turistů přenocovalo (o 2800 více než v roce 2018) a celkem 10 915 z nich byli cizinci (více o 300), nejčastěji z Rakouska, Německa, Slovenska a USA. Mezi domácími turisty vedou ti ze Zlínského kraje, dále z jižní Moravy, Prahy a Olomouckého kraje. 77 procent turistů, ať už domácích či zahraničních, v Kroměříži strávilo jednu noc, 10,7 % turistů dvě noci a tak jako v předchozím roce jen tři procenta přijela na šest a více nocí.

„Co se týče jednodenních výletníků, z celkového počtu 423 732 (o 3 440 více) jich bylo 380 593 domácích a 43 139 zahraničních. Přestože výletník ve městě nespí, vrací se do města opakovaně a podle statistik v Kroměříži stráví průběrně 2,5 dne,“ popsal vedoucí radničního odboru kultury a cestovního ruchu Pavel Zrna.

Na celkovou návštěvnost Kroměříže mají i nadále vliv svátky a dny volna, které lidé stále častěji využívají k cestování, a velké akce konané na území města. Téměř šest tisíc lidí využilo k návštěvě Kroměříže červencové státní svátky, přes sedm tisíc lidí pobývalo ve městě v termínu Dožínek Zlínského kraje, obdobný počet v termínu akcí Vymítač a Drtivá porážka a trvale patří k nejnavštěvovanějším akcím výstavy a koncerty Výstaviště Floria. Absolutním vítězem návštěvnosti s 8 tisíci lidí je 8. červen, kdy se v Kroměříži konal Vybarvený běh a Víkend otevřených zahrad.

„Dnes už máme k dispozici statistickou řadu, která popisuje tříletý vývoj návštěvnosti Kroměříže, a po celou dobu jsme se mohli těšit z pozvolného nárůstu. Už teď je ale bohužel zřejmé, že letošní koronavirová pandemie se do statistik za rok 2020 velmi citelně zapíše,“ uzavřel Zrna.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

13:37 Prostějov: Do Divadelní restaurace se vracejí žáci na praxi

V Divadelní restauraci je opět živo. Počet návštěvníků stoupá a spolu s nimi se do restaurace vracej…