Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Soused s povolením zabíjet. Vím, kde bydlel James Bond, tvrdí skotský spisovatel

Kultura

  5:00
Londýn - V knihách Iana Fleminga a filmech není nikde explicitně řečeno, kde měl legendární agent 007 bydlet, ačkoliv narážek a indicií se za desítky let několik našlo. Spisovatel a publicista William Boyd tvrdí, že se mu podařilo rozklíčovat Bondovu přesnou adresu. Boydovu esej zveřejnil The Literary Supplement, příloha britských Timesů.

Sean Connery ve filmu Z Ruska s láskou (1963). foto: MGM

James Bond je fiktivní postava původně ze špiónských románů Iana Fleminga. Jako takový ve skutečnosti nemohl bydlet nikde. Některé legendy o oblíbených hrdinech si ale žijí svým vlastním životem. Mnozí například znají dům 221b na londýnské Baker Street, ačkoliv Sherlock Holmes také ve skutečnosti nežil. 

Bondovka Není čas zemřít (2020). Režie: Cary Joji Fukunawa.
James Bond (Roger Moore) a „bondgirl“ Anya Amasová (Barbara Bachová) ve snímku...

William Boyd napsal v roce 2015 bondovský román Sólo (česky 2015, Mladá fronta). Aby byl schopen správně zachytit atmosféru, přečetl všechny bondovské romány od Fleminga a dělal si z nich poznámky. 

Fleming zasadil Bondův dům do londýnské čtvrti Chelsea. To bylo zvláštní, protože v padesátých letech, když romány vznikaly, měla Chelsea k luxusní čtvrti opravdu daleko. Boyd upozorňuje, že až na výjimky šlo o čtvrt pro chudinu plnou děr po německém bombardování za druhé světové války. 

James Bond

Ačkoliv Fleming nikdy přesnou Bondovu adresu čtenářům nedal, poskytl jim dostatek vodítek. V románu Moonraker (1955) napsal, že Bond bydlel v „útulném bytě u náměstí s platany zhruba tři bloky od silnice Kings’s Road“. Takovému popisu ale vyhovuje mnoho míst.

V Thunderballu (1961) Fleming lokaci upřesňuje. Píše o tom, jak Bond na cestě domů zahnul ze silnice King’s Road a projel ulici Sloane Street až k parku. Tomuto popisu už vyhovují v podstatě jen dvě možná náměstí, u nichž by se Bondův byt mohl nacházet - Wellington Square a Markham Square. Na druhém jmenovaném ale nebyly nikdy vysázené platany, které Fleming zmiňuje v Moonrakerovi.

Náměstí známe, ale zbývá zjistit domovní číslo. V románu Srdečné pozdravy z Ruska (1963) Fleming dále píše, že Bondův byt byl přízemní a s dlouhým obývacím pokojem a velkými okny (Bond si v obývacím pokoji rád četl, ačkoliv neměl vysokoškolské vzdělání). Tento popis přesně sedí na dům číslo 25.

Tento dům ve skutečnosti dříve patřil rodině McCarthyů. Desmond McCarthy byl na přelomu čtyřicátých a padesátých let knižním kritikem týdeníku Sunday Times a také důležitým členem představenstva nakladatelství Bloomsbury. S Flemingem byli přátelé a spisovatel byl v domě 25 nejspíše častým hostem.

Desmond McCarthy zemřel v roce 1952.  První zmínky o Bondově bytě jsou až v Moonrakerovi z roku 1955. Dost možná šlo o Flemingovu poctu kamarádovi. Záhada je rozluštěná. James Bond bydlí na adrese Wellington Square 25 v Londýně. 

Ian Fleming (1908 - 1964)

Autor Jamese Bonda. Bývalý námořní důstojník za svůj život napsal 14 románů s agentem 007. První bylo Casino Royale v roce 1954 a poslední pak romány Chobotnička a Dech života, které vyšly až v roce 1966, dva roky po autorově smrti.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...