Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Otrava jedovatou cuketou hrozí i v Česku! Odborník varuje před zeleninou ze zahrádky

Autor: jel - 
18. července 2020
05:02

Maminka z Británie skončila na pohotovosti po otravě cuketou. Před několika lety německý důchodce dokonce po požití této plodiny zemřel. Podle odborníka z Ústavu experimentální botaniky AV ČR Tomáše Moravce jsou otravy cuketami poměrně časté, většinou se o nich ale ani neví.

„Otravy cuketou jsou časté, ale ke smrti dochází pouze v opravdu extrémním případě. Pokud vím, známý je pouze jeden před několika lety v Německu,“ řekl pro Blesk Moravec, s tím, že obtíže způsobuje toxin zvaný kukurbitacin a kromě cuket ho obsahují také třeba okurky nebo dýně.

Většinou to končí na záchodě

Díky mnohaletému šlechtění je hladina toxinu v rostlinách obvykle nízká, jak ale uvedl, může se ovšem zvýšit například důsledkem stresu způsobeného suchem, horkem nebo škůdci.

„Většinou toxin způsobuje hlavně průjmy, takže to člověk prosedí na záchodě. Pokud nedojde k hospitalizaci, většinou ani nezjistí, že se otrávil právě cuketou,“ vysvětlil Moravec. Že hrozí otrava můžeme poznat po chuti. Pokud je zelenina hořká, často to znamená, že má vyšší obsah kukurbitacinu. 

Jed je poměrně neznámý

Povědomí o toxinu v tykvovitých plodinách je poměrně nízké, proto se může stát, že si občas lidé s hořkou chutí nedělají těžkou hlavu. „Problémem jsou rostliny ze zahrádky, protože k nim má člověk bližší vztah. Když si je sám vypěstuje od semínka, je ochoten přimhouřit oko nad tím, že třeba nechutná tak dobře,“ myslí si Moravec. Zeleninu ze supermarketu bychom prý spíše vyhodili, kdyby se nám na ní něco nezdálo.

U cuket, dýní a okurek je proto dobré se mít na pozoru. Vždy je lepší je raději vyhodit, pokud nechutnají tak, jak by měly, a především pokud jsou hořké. Vyvarujete se tak nepříjemné otravy, která by vám mohla přinést minimálně delší čas strávený na záchodě, v krajním případě, jako u maminky z Británie, i hospitalizaci.

Co dělat při otravě?

Pokud k otravě přeci jenom dojde, je dobré vědět, co dělat. Z otravy jídlem se člověk obvykle dostane během několika dnů. Důležité je především doplňovat tekutiny, protože díky průjmům a zvracení jich člověk mnoho vyloučí.

Po odeznění nejhoršího je dobré jíst suchá a netučná jídla, jakými je třeba pečivo, sušenky, banány nebo rýže, a zároveň se vyhnout konzumaci těžkých nebo pikantních jídel, stejně tak alkoholu. V případě, že se vám přitíží a nevíte si rady, můžete zavolat na nonstop poradnu Toxikologického informačního střediska na číslech 224  919 293 nebo 224 915 402.

Nebezpečí čeká na nezkušené houbaře také v českých lesích. Mykolog v našem videu radí, jak rozpoznat nejjedovatější muchomůrku zelenou, jaké má znaky, podle čeho si ji nespletete. 

levicove-smegma ( 19. července 2020 23:20 )

Nejlepší je zelenina, přes kterou má prostřednictvím Agrofertu zisk soudruh Babiš.

mak ( 18. července 2020 19:11 )

Pán je znalec?
Jak by se prosím mohly zkrizit dvě rostliny pri růstu ze semínka?? 😲

krapotkin ( 18. července 2020 17:33 )

Článek poplatný době. "Odborník" hlásá nepěstujte si zeleninu, kupujte tu předraženou v zahraničních marketech.

1pravda1 ( 18. července 2020 14:29 )

jako doma pěstované bylo chemií ošetřeno .... opr.

1pravda1 ( 18. července 2020 14:28 )

Hořkou zeleninu nejím, u nás se to dělá tak, že se odříznou konce, už když jen při malinkém kousku nebo olíznutí cítím hořkost - vyhazuji, stejně by to nikdo nejedl, tak si ušetřím práci. Ale už dlouho jsem se nesetkala s hořkou okurkou, cuketou. No asi je to v supermarketech ohlídané více, na trh nechodím, od té doby, co byly kontroly jahod a jiných věcí, a doma pěstované bylo chemií ošetřeno především ze skladů v Polsku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání