Hygienici k Ostravsku: Tlačil na nás ministr Vojtěch

Premiér i ministr zdravotnictví pokračují v přehazování odpovědnosti na hygieniky. Ti ale veřejně řekli, že k okamžitému zásahu v Moravskoslezském kraji je dotlačil právě Vojtěch.


Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nejprve týdny zlehčovali situaci na Ostravsku a odmítali uzavřít státní doly OKD, kde se šířila nákaza covid-19. Následně tvrdili, že jde o lokání ohnisko, která nevyžaduje razantnější zásah. Aby pak ze dne na den a bez varování dotlačili hygieniky k mimořádným opatřením, která byla pro celý Moravskoslezský kraj s okamžitou platností vyhlášena v pátek.

Nápisy před úřadem hygieniků Moravskoslezského kraje Foto: TW Pavel Drobil

Ministr Vojtěch v postupu vlády problém nevidí a o rezignaci neuvažuje.  “Není souvislost mezi tím, když jsme říkali, že situace v rámci lokálního ohniska v OKD je pod kontrolou, a situací, která je nyní. Ohniska – a je jich několik, s tím nemají nic společného,” zareagoval Vojtěch v pátek na dotaz, zda nepodá demisi.

Adam Vojtěch – stejně jako před pár dny přímo premiér Babiš – se nyní snaží odpovědnost přehodit na hygieniky. A ještě tvrdí, že postup, kdy byla opatření vyhlášena s okamžitou platností, nejsou právě nejšťastnější. “Tu odpovědnost má krajská hygienická stanice. Je na nich, jak postupují,” prohlásil.

Jenže ještě před jeho vystoupením moravskoslezská hygienička Pavla Svrčinová uvedla, že předem mluvila právě s ministrem Vojtěchem a on vyžadoval urychlená opatření. “Já jsem to diskutovala s panem ministrem a opravdu byl požadavek co nejdřív,”citoval Svrčinovou s odkazem na agenturu ČTK web Echo24.cz.

Odpovědnost na hygieniky se zkraje července pokusil přehodit i premiér, když byl kritizovaný, že stát nečinně přihlíží rostoucí nákaze v dolech. Premoér na to reagoval slovy: “Všechna rozhodnutí ohledně viru dělali epidemiologové, dělali hygienici. Nedělala to vláda, vláda to schvalovala. Pokud někdo říká, že my jsme měli zasahovat v OKD, tak pokud někdo měl, tak to měli být hygienici.”

Ještě v březnu přitom veřejně říkal: “Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření a beru na sebe plnou politikou odpovědnost.”

Ministr Vojtěch je přitom dodnes přesvědčen, že nic nezanedbal. Když se začala dramaticky horšit situaci na Karvinsku, redakce Neovlivní.cz se jej dotazovala, proč v regionu stát nereaguje a čím se situace liší od března, kdy vláda kvůli nákaze covid-19 uzavřela zemi.

Ministr 1. července odpověděl: “Rozdíl je zásadní, dnes roste počet nakažených pouze v již známých lokálních ohniscích, které jsou pod kontrolou. Nárůst je dán plošným testováním kontaktů nakažených. V současné době také navzdory nárůstu nakažených klesá počet hospitalizovaných. Drtivá většina případů jsou bezpříznakové a s velmi mírným průběhem. Máme vybudované nástroje, které nám pomáhají sledovat vývoj epidemiologické situace – ISIN, systém včasného varování, dispečink lůžkové péče, Chytrou karanténu, dostatečné laboratorní kapacity, mobilní odběrové týmy. Díky všem těmto nástrojům můžeme rychle reagovat, pokud se někde objeví nové ohnisko nákazy.”

Odpovědnosti se zříkal i 9. července ve sněmovně, kde nejprve vůbec nereagoval na dotazy opozice. Poslanci chtěli slyšet například to, jak je zajištěna dodatečně diagnostika nových případů, a jak je Česko připraveno případnou další vlnu epidemie či nová lokální ohniska.  “Kroky, které děláte musí být veřejně diskutovány, aby se předešlo panice. Věnujte se tomu pane premiére, ministře a na všechny otázky, které klademe, mějte připravenou odpověď,” prohlásil například poslanec Bohuslav Svoboda.

Vojtěch reagoval až poté, co ho k tomu poslanci dotlačili. Například poslanec Marek Výborný slovy:  “To, že kašlete na nás, to jsme si zvykli, ale sleduje to veřejnost. Zazněly tu prioritní dotazy, a měl byste mít tu slušnost reagovat. Nic, ticho. Sedíte tu jako tvrdé Y, a nejste schopen reagovat na dotazy, ne kvůli nám, ale kvůli veřejnosti.”

Teprve pak Adam Vojtěch vstal a reagoval. “Věřte tomu, že nemáme ruce v kapsách. Velmi aktivně na všem pracujeme, chceme aby systém chytré karantény 2.0 fungoval. Téma nemoci covid-19 nás tu čeká ještě v následujících měsících, a děláme maximum pro to, abychom připraveni byli a věřím, že zvládneme i situaci na Karvinsku,” prohlásil ministr.

 

Zdroj náhledové foto: Pavel Drobil