Hlavní obsah

V Havířově vybudují nová hřiště a in-line ovál

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V Havířově na Karvinsku budou nová hřiště a in-line ovál. Rozhodli o tom obyvatelé v hlasování v tzv. participativním rozpočtu, do něhož postoupilo 12 projektů.

Článek

Město na nápady občanů letos vyčlenilo pět milionů korun a lidé předložili 27 návrhů. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Michaela Adamcová.

Vítězné projekty v každé z městských částí chce město uskutečnit nejpozději v následujícím roce. Z návrhů obyvatel bylo vybráno 14 projektů. Dva z nich se staly vítěznými automaticky, protože za Prostřední Suchou a Dolní Datyni lidé přihlásili vždy po jednom projektu. Obyvatelé Prostřední Suché se tak mohou těšit na dětské a workoutové hřiště se zastřešeným posezením. V Dolní Datyni zase získají party stan, který si budou moci půjčovat obyvatelé na své místní akce. Část města Dolní Suchá neměla žádný projekt.

V přímém hlasování pak uspělo vybudování víceúčelového hřiště pro děti a mládež v Havířově-městě, workoutové hřiště v části Podlesí, in-line ovál v Šumbarku, modernizace dětského hřiště u Základní školy Zelená v části Životice a vznik herních prvků a laviček v Údolí Stružník v Bludovicích.

„Celkem hlasovalo 1841 občanů, oproti loňskému roku tedy hlasovalo o 497 občanů více. Vítězné projekty bude Havířov realizovat v následujícím roce. V případě, že skutečné finanční náklady na vítězný projekt, budou nižší než vymezená finanční částka pro danou část města, bude možné v případě dostatečných finančních prostředků realizovat i další projekt v pořadí,“ uvedla Adamcová.

Participativní rozpočet si Havířov poprvé vyzkoušel loni, kdy na projekty stejně jako letos vyčlenil pět milionů korun. Mezi vítěznými projekty bylo například vybudování pumptrackového hřiště.

Do rozhodování o využití části městských peněz zapojují obyvatele i další města v regionu, projekty participativního rozpočtu má například několik obvodů Ostravy, ale i Opava, Orlová na Karvinsku a další.

Reklama

Doporučované