Hlavní obsah

Halu v průmyslové zóně v Plzni zdobí rozměrná grafika

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ojedinělý vzhled získala nová industriální developerská skladištní hala v plzeňské průmyslové zóně Borská pole, která je na dohled od Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Článek

Ve spolupráci s fakultou vzniklo na hale rozměrné výtvarné dílo, takzvaný mural art. S plochou 2215 metrů čtverečních je to největší ukázka tohoto typu velkoplošné malby na stěny ve veřejném prostoru v Plzeňském kraji a zároveň jeden z největších mural artů v Česku, řekla ČTK Lenka Thomayer Opatrná ze Sutnarky. Autorem návrhu je vedoucí ateliéru grafického designu Sutnarky Kristina Fišerová.

Dílo si mohou denně prohlížet lidé, kteří jezdí tramvají po nedávno prodloužené tramvajové trati směrem k univerzitě. Stěna haly je polepená speciální fólií s grafickým návrhem, v němž dominují sutnarovské barvy červená, černá a bílá. Práce trvaly s ohledem na počasí a nouzový stav způsobený pandemií koronaviru zhruba měsíc. „Realizace vznikla na zakázku pro společnost CTPark Plzeň, která oslovila děkana fakulty. Ten zacílil výběr autorů na vedení magisterského ateliéru grafický design na Sutnarce,“ řekla Thomayer Opatrná. Firma si vybrala návrh Fišerové, která vycházela z odkazu plzeňského rodáka, světově proslulého grafického designéra Ladislava Sutnara.

Fišerová získala v oboru grafika a vizuální komunikace docenturu. Je mimo jiné autorkou loga a vizuálního stylu ČVUT, Univerzity Pardubice, města Dobříš. Spolupracuje s nakladatelstvími, věnuje se tvorbě plakátů a úpravě knih. Na plzeňské fakultě je ve funkci vedoucí ateliéru šest let.

Společnost CTP má s podobnými zakázkami zkušenost. Myšlenku zkrášlit a vizuálně zpestřit industriální haly a průmyslové zóny přineslo ilustrátorské studio Drawetc. V roce 2017 vyhlásilo soutěž Art Wall a tím zahájilo postupnou proměnu velkých ploch po ČR, uvedla Thomayer Opatrná. K malbě v Humpolci se letos přidala Praha, kde vznikla malba na hale u letiště Václava Havla na ploše 350 krát 15 metrů, a nyní i Plzeň.

„Jsme velmi rádi, že jsme mohli spolupracovat s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara na realizaci vynikající umělecké instalace, a očekáváme, že bude přitahovat pozornost veřejnosti a Plzeňané na ni budou hrdi,“ uvedl Josef Šindelář z CTP.

Reklama

Doporučované