U podobných katedrál hoří zejména vybavení a dřevěné krovy, říká kunsthistorička o požáru v Nantes

Rok a čtvrt poté, co celou Evropu zasáhl požár v Notre-Dame v Paříži, začala v sobotu ráno hořet gotická katedrála v Nantes. Úřady požár vyšetřují jako možné žhářství. Památka vyhořela už v 70. letech, přesto byla podle kunsthistoričky Mileny Bartlové z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze výjimečná. „Všechny gotické katedrály včetně slavné Notre- Dame v Paříži byly možná méně autentické než katedrála v Nantes,“ vysvětlila pro Radiožurnál.

Rozhovor Praha/Nantes Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejhůř jsou v katedrále poškozeny velké varhany

Nejhůř jsou v katedrále poškozeny velké varhany | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Čím je tato gotická katedrála významná?
Je originální tím, že byla většina postavená až v 15. století. To je později, než se většina francouzských gotických katedrál stavěla. Dostavovali ji v 17. a 19. století pořád podle stejného gotického chrámu, což je poměrně zajímavé.

Tři různá ohniska požáru. Vyšetřovatelé pracují s verzí, že katedrálu v Nantes někdo zapálil úmyslně

Číst článek

Katedrála už jednou vyhořela na začátku 70. let. Co zbylo z původní historické stavby?
Když hoří takováto obrovská kamenná stavba, tak to znamená, že hoří vybavení a dřevěný krov. To se v 70. letech stalo v Nantes. Poté byla katedrála pečlivě restaurovaná.

A chci podotknout, že představa, že by jakákoli gotická katedrála byla zcela původní, je téměř nereálná. Ty jsou jedna až dvě v Francii. A jinak všechny gotické katedrály včetně slavné Notre-Dame v Paříži byly možná méně autentické než katedrála v Nantes, byť vyhořela i v 70. letech.

Jak je to možné?
Protože ty stavby jsou obrovské a plné všeho možného a stárnou. To se vynahrazuje tím, že se průběžně opravují. U katedrál opravujete jeden konec, skončíte na druhém a můžete znovu začít... Permanentní údržba vede k tomu, že toho úplně původního je tam minimum. Katedrála Notre-Dame v Paříži nebo naše svatovítská má většinu zdiva pozdějšího než ze středověku. 

Existují pravidla na to, kdy se dostavují staré prvky a kdy se opravují podle nových návrhů?
To, co jsem zmiňovala, platí pro ta staletí, kdy ty katedrály existují. Ale v nové době, tedy zhruba od počátku 20. století, máme něco, čemu se říká moderní památková péče a tam už se vždycky dbá na snahu vrátit se do nějakého původního stavu, byť ten stav je někdy náročná kategorie.

Štěpán Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme