Zapomeňte na nadpřirozené běsy. Skutečnost je dost děsivá sama o sobě! Tak jako v sedmém pokračování úspěšné hororové televizní antologie American Horror Story. Příběh je tentokrát zasazen do období po amerických prezidentských volbách v roce 2016. Sousedskou komunitu na předměstí rve na kusy kult tajuplného mladého muže. Sousedy vraždí děsiví klauni a úzkostmi sužovaná Ally se bojí o život malého syna i své manželky.

-reklama-


Ve Spojených státech amerických ohlásili výsledek prezidentských voleb, a zatímco někteří prožívají nečekanou euforii, ostatní jsou v šoku. Je rok 2016. Na první pohled obyčejnou sousedskou komunitu žijící na typicky americkém předměstí rve na kusy nebezpečný kult. Jeho tajuplný modrovlasý vůdce Kai (Evan Peters) využívá strach jako ničivou zbraň. Hrůzné řádění děsivých sadistických klaunů těžce dopadá na vyděšenou Ally (Sarah Paulsonová). Jako by nestačilo, že po zvolení Donalda Trumpa prezidentem trpí tato liberálně založená matka malého Oze nezvladatelnými úzkostmi a léčí se s několika různými fobiemi. Najednou se musí bát nejen o svůj život, ale také o život svého synka a manželky Ivy (Alison Pillová). Sedmá série oblíbeného televizního hitu American Horror Story je opravdovým americkým hororovým příběhem, tentokrát bez nadpřirozených prvků. Skutečnost je přece dost děsivá sama o sobě. Premiérová epizoda se vysílá od 19. července každou neděli večer na Prima COOL.

FOTO: FTV Prima

American Horror Story: Cult je sedmou řadou americké hororové seriálové antologie. Měla mezinárodní premiéru v září 2017 a má 11 epizod. Série první měla premiéru v roce 2011 a zatím vzniklo celkově devět řad a celkem 103 epizod. V současnosti se připravuje desátá série a počítá se ještě s minimálně jedenáctou, dvanáctou a třináctou.

Každá řada je pojata jako samostatná mini-série s uzavřeným příběhem. Ale v jednotlivých sériích se objevují ti samí herci (tentokrát to jsou Sarah Paulsonová, Evan Peters, Cheyenne Jackson, John Carroll Lynch, Chaz Bono, Adina Porterová, James Morosini, Emma Robertsová, Mare Winninghamová, Frances Conroyová a Jamie Brewerová) – v jiných rolích. V pozdějších sériích se v ději proplétají stejné motivy a prvky. Jednotlivé série postupně pokrývají všechny subžánry od nadpřirozeného hororu, přes psychologický, sci-fi a okultní, až po tzv. slasher. Sedmá série American Horror Story je první, ve které se neobjevují žádné nadpřirozené prvky.

Cult volně navazuje na American Horror Story: Freak Show, která byla odvysílána jako čtvrtá řada. Odehrává se na fiktivním předměstí s názvem Brookfield Heights v americkém Michiganu v průběhu celého roku 2019 a zachycuje, jak místní obyvatele terorizuje kult, který vznikl po amerických prezidentských volbách v roce 2016. Je částečně inspirovaná šokujícím výsledkem amerických prezidentských voleb z roku 2016, ve kterých zvítězil Donald Trump, a kromě Trumpovy masky figuruje v ději také maska jeho protikandidátky Hillary Clintonové. Děj sedmé série částečně inspirovala také historie skutečných, nechvalně proslulých kultů – především Charlese Mansona a vraždy spáchané členy tak zvané Mansonovy rodiny.

Sedmá série měla původně obsahovat asi dvouminutovou scénu střelby do davu na politickém mítinku. Kvůli teroristickému útoku v Las Vegas v roce 2017, během kterého Stephen Paddock střílel z poloautomatické zbraně na návštěvníky hudebního festivalu, musela být scéna zkrácena a přestříhána tak, aby se násilí odehrávalo většinou mimo kameru. V nezměněné podobě se objevila jenom na digitálních platformách.

V sedmé sérii American Horror Story se poprvé objevují herečky Billie Lourdová (Scream Queens, nová trilogie Star Wars) a Alison Pillová (Star Trek: Picard, Devs, Newsroom). V jedné z menších vedlejších rolí hostuje australský rockový muzikant a herec Rick Springfield. Závěrečnou jedenáctou epizodu režírovala Jennifer Lynchová, dcera režiséra Davida Lynche. Lena Dunhamová, která se proslavila jako scenáristka, producentka a herečka v jedné z hlavních rolí kultovního seriálu Girls, hraje skutečnou historickou postavu Valerii Solanasovou. Ta sepsala radikální feministický manifest SCUM Manifesto a v roce 1968 se pokusila zavraždit Andyho Warhola.

Sarah Paulson, FOTO: FTV Prima

Sarah Paulsonová a Adina Porterová byly díky sedmé sérii American Horror Story nominovány na prestižní cenu Emmy v kategoriích Nejlepší herečka v hlavní roli a Nejlepší herečka ve vedlejší roli v mini sérii nebo televizním filmu. Sarah Paulsonová (Akta Pentagon: Skrytá válka, Carol, 12 let v řetězech) se objevuje v seriálu American Horror Story ze všech herců nejčastěji. Zahrála si takřka ve všech pokračováních. Jediný další, kdo se stejně jako Sarah Paulsonová objevil takřka ve všech pokračováních, je herec Evan Peters (X-Men: Budoucí minulost, X-Men: Apokalypsa).

Antologii American Horror Story vymyslel producent, scenárista a režisér Ryan Murphy (Plastická chirurgie s.r.o., 9-1-1), který současně pracuje na mini sériích American Crime Story a Zlá krev. Obě využívají stejný koncept antologie jako American Horror Story. Murphy spolupracuje s producentem a scenáristou Bradem Falchukem (Scream Queens, Plastická chirurgie s.r.o., Glee). Ryan Murphy popisuje sedmou sérii jako „skutečný americký hororový příběh“ a prohlásil, že Cult má „vrhnout světlo a zvýraznit“ ty skupiny lidí, které podle něj „současný úřad prezidenta Trumpa ignoruje a kteří se bojí o své životy“. Naplánovat jedn sérii American Horror Story trvá zhruba rok. Nejdříve se vymýšlí příběh, pak to, jaké se v něm objeví postavy. Ryan Murphy často sklízí chválu a obdiv za to, že umí ve starých příbězích a kauzách najít a vyzdvihnout témata, která v jeho podání a díky jeho seriálům zaručeně osloví dnešního moderního diváka.

Postavy:

Ally Maifair-Richards (Sarah Paulsonová)
Vyděšená matka mladého Oze a manželka Ivy trpí mnoha úzkostmi a fobiemi. Bojí se klaunů, krve a nepravidelných vzorů. Po zvolení Donalda Trumpa prezidentem se její úzkosti výrazně zhoršily.

Kai Anderson (Evan Peters)
Mladý modrovlasý muž je tajně vůdcem tajuplného kultu, který rozpoutal vražedné šílenství a terorizuje celé předměstí. Zároveň kandiduje na post starosty. Jeho sestrou je Winter Andersonová.

Dr. Rudy Vincent (Cheyenne Jackson)
Psychiatr, který se snaží pomoct Ally, aby se vyrovnala se svými úzkostmi a zbavila se jich.

Winter Andersonová (Billie Lourdová)
Kaiova mladší sestra se po vítězství Trumpa v prezidentských volbách přidala k bratrovu kultu. Bratr ji přinutil, aby se stala chůvou malého syna Ally a Ivy, přestože trpí fobií z dětí.

Ivy Mayfair-Richardsová (Alison Pillová)
Manželka Ally a matka jejich malého syna Oze.

Harrison Wilton (Billy Eichner)
Excentrický soused žije společně s manželkou hned vedle Mayfair-Richardsových. Živí se jako osobní trenér a věnuje se včelařství.

Billy Eichner, FOTO: FTV Prima

Bebe Babbitová (Frances Conroyová)
Kaiova terapeutka, která mu pomáhá vyrovnat se s výbuchy vzteku. Má skryté úmysly.

Beverly Hope (Adina Porterová)
Rozzlobená televizní moderátorka manipuluje s veřejným míněním a podporuje Kaie. Její velkou rivalkou je půvabná kolegyně Serena Belinda.

Serena Belinda (Emma Robertsová)
Mladá televizní moderátorka nemá zábrany využívat svou ženskost a sexualitu k tomu, aby dosáhla všeho, co chce.

Sally Kefflerová (Mare Winninghamová)
Členka městské rady, která stojí proti Kaiově taktice šířit strach a chaos.

Valeria Solanasová (Lena Dunhamová)
Radikální feministka a autorka Manifestu SCUM, která se 2. června 1968 pokusila zavraždit Andyho Warhola, protože odmítl zfilmovat její scénář.

-reklama-