Seriál Léto s českou kriminálkou: Proč je náš detektiv kulaťoučký? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Seriál Léto s českou kriminálkou: Proč je náš detektiv kulaťoučký?

Filmovou paní radovou Vacátkovou nikdy diváci nepoznali
Filmovou paní radovou Vacátkovou nikdy diváci nepoznali (archiv ČT, Blanky Kovaříkové a Jiří Hadač)

Během roku je času na čtení pramálo, knížkám přeje spíš doba dovolených. Přičemž u vody nebo na chalupě sáhneme většinou po lehčím žánru, jehož spolehlivým reprezentantem je dobrá detektivka. Jde o útvar svižný, napínavý, nezřídka brakový, ale o to chytlavější. Jak jsme na tom s českou detektivkou? Přemýšleli jste někdy o jejím zrodu a historii?

A především, jak jsme na tom s detektivy! Hrdiny svého řemesla. Máme tu ale jistá specifika… Český detektiv se dosti liší od anglosaského. Zatímco západní vyšetřovatel je muž ocelové pěsti a bystré dedukce a přesné střelby, má respekt i bezvadně střižený oblek, náš policista bývá spíše antihrdinou. Je tělnatější, roztržitý a rozpačitý, dobromyslný, klame tělem. Domácký typ. Místo pistole sebou tahá aktovku či bloček a inkoustovou tužku. Obecně má český kriminální žánr tendenci ironizovat, podvracet autoritu, už jména Klubíčko nebo Borůvka vedou k podvědomému politování či podceňování.

A o to jde. Český čtenář žádá hrdiny, ale také se s nimi chce identifikovat. Když to bude trochu popleta, nekňuba v baloňáku, tak to ale přece nevadí. Český detektiv vychází z lidu, má mnohem blíže k realitě než třeba Sherlock Holmes. Ten je stále pohádkový, fiktivní a neomylný. Naši autoři se zaměřují racionálně, romantický patos dávných hrdinů typu Léona Cliftona přechází k všednosti a větší uvěřitelnosti. Čtenář detektivek strpí raději humor a ironii, přešlapy než heroické činy; nicméně lze říct, že jedna karikatura střídá druhou.

VACÁTKO, ŠÉF MORDPARTY I GALERKY

Kriminálního radu Vacátka stvořil Jiří Marek a má se za to, že motivem mu byl skutečný rada Vaňásek. Prvním, koho ovšem někdejší vysokoškolský profesor popsal, byl specialista na kapsáře Bouše. Umístil ho hned v první povídce do nálevny galerky zvané Jedová chýše. „Pan Bouše pil grog i v létě, všechno kvůli té rýmě. Ale nikdy ten grog neplatil, protože vždycky se našel někdo, kdo pana Bouše pozval.“ Tři série povídek (Panoptikum…) líčí mírně idylicky prvorepublikové fungování policie a podsvětí. Je tam respekt, slušné vztahy, když dojde k zatčení, zločinci většinou nekladou odpor. Specifický svět, kdy se obě strany potřebují a navzájem si vlastně neškodí… Je to vtipné a formálně jde o pitavaly psané svižnou až satirickou formou. Mimochodem Bouše, Brůžek i Mrázek jsou vyobrazeni podle členů protikapsářského oddělení! Pouze Vacátko je podle šéfa skutečné mordparty. Jaroslav Marvan, jeho představitel, je ikonickým šéfem a televizní seriál Hříšní lidé… je díky němu nesmrtelný.

KLUBÍČKO, BONVIVÁN I POPLETA

Mezi nejslavnější české detektivní postavy se zařadil inspektor Klubíčko, jehož »otcem« se stal Emil Vachek (1889-1964). Poprvé se s ním čtenáři mohli setkat v knize Tajemství obrazárny, vydané v roce 1928. Klubíčko je starý mládenec, dopřeje si kvalitní doutník, koňak nebo kávu, k jeho zbraním patří analytické myšlení, intuice, empatie a smysl pro humor. Šarmantního rozumbradu ztvárnili na plátně například Jindřich Plachta (zvláštní, v románu je zavalitý, ale Plachta je astenický typ) nebo Miroslav Donutil (tady by to šlo). Sám detektiv o sobě říká, že je pro běžný život hůře použitelný: „Jsem takový nepraktický člověk, ani konzervu nedovedu otevřít, abych se při tom nepořezal,“ prohlašuje. Nejvíce shodných znaků nese s Herculem Poirotem. Emil Vachek popsal, že Klubíčkovi byl vzorem policejní inspektor Zdeněk Bubník, skutečný kriminalista. „Původně jsem ho pojmenoval Plašil. A přiřadil mu i vlastnosti příznačné jménu. Ale nebylo to přesné,“ líčil Vachek. Coby novinář psal i soudničky a s Bubníkem byli přáteli. Proto se nakonec inspiroval jím.

Proč mají Češi detektiva kulaťoučkého?

Vzpomeňme radu Vacátka, občas se potí, neohne se řádně k otisku stopy, evidentně trpí neduhy, má nadváhu. Vychází totiž z postavy skutečného policisty, rady Vaňáska. Mohl mít tehdejší úředník, manažer a kriminalista v jedné osobě čas na řádný režim, zdravý životní styl? Sotva, je to jako dnes. Autoři se inspirují těmito »hrdiny« a čtenář je rád. Je shovívavý a spokojený, když se zločin vyřeší méně elegantně, ale o to chytřeji…

Celý článek najdete v Nedělním Aha! 19.7.2020



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.