Herecká naděje

Stella Májová je neprávem braná za herečku jedné role. Jako Zpěvanka a dcera krále v podání Jana Wericha byla nezapomenutelná a sehrála desítky postav, ale její skutečné jméno zůstalo pro diváky téměř neznámé. Z Havlíčkova Brodu, kde se narodila, se s rodiči a bratrem přestěhovala do Mělníka. Tam prožila celé dětství, navštěvovala taneční kurzy a snila o studiu na konzervatoři. Stepovala, hrála na klavír a ochotničila. Hru "Příklady táhnou" považovala za svůj herecký začátek. Její filmové zpracování zmařilo smělé ambice studovat. Dala přednost slávě a rolí vnučky Jarmilky po boku Nataši Gollové (†76) a Růženy Naskové (†75) se zapsala mezi naděje tehdejší doby. Celou dobu měla podporu své matky. Po prvním úspěchu si rodné příjmení Weingärtnerová okamžitě změnila. Přišlo jí krkolomné a v poválečném období nechtěla mít s Němci nic společného. Volba padla na měsíc, kdy dostala svou první roli - květen.

Práce jako lék

Zasnoubila se s pozounistou Janem Čížkem. Ten roku 1944 bohužel podlehl tuberkulóze a Májová přežila válku v továrně na výrobu léků. Po roce 1945 bojovala s chaosem v divadle a vzala zavděk zájezdovým představením po venkově. Když se situace uklidnila, dala své srdce divadlu. Přijala ji Alhambra, Nové divadlo a Fidlovačka.

Červená knihovna

V devadesátých letech se sblížila se svým dávným přítelem Mrázem. Viděli se na samém počátku její herecké kariéry, kdy s ní jako redaktor dělal rozhovor. Pak ale emigroval do Ameriky a půl století se neviděli. Májová se stačila vdát za Vojtěcha Egema. Za krátké manželství a rychlý rozvod mohla jeho nesnesitelná matka. Po nepříjemné zkušenosti byla herečka k závazkům skeptická a přes pětadvacet let strávila po boku přítele Jiřího.

Náhoda ji svedla dohromady s Mrázem, nakonec se za ním odstěhovala do USA. Provdala se a začala tam nový život. Po smrti manžela se do své domoviny nevrátila a začala si plnit sny. Z nudy prodávala v obchodě s oblečením, cestovala, navštěvovala kasina a stala se vášnivou řidičkou. Na sklonku života bojovala se zákeřnou nemocí, ale místo klasické léčby zkoušela bolest utlumit marihuanou. Ke své pozůstalosti přidala i odvážné akty, které nafotila v mládí. Zemřela 5. listopadu 2009. Bylo jí 86 let a byla pohřbena vedle svého muže ve městě Falbrook.