Premier League v kostce: 36. kolo

19.07.2020, 11:54
Názory a komentáře
Šestatřicáté kolo anglické Premier League je minulostí, přičemž vzpomínat se na něj bude jako na plné důležitých a zajímavých utkání. O osudu pro příští sezónu se dost možná rozhodovalo ve vzájemném zápase mezi West Hamem a Watfordem, celky bilancujícími těsně nad propastí.

Mimo reálnou rovinu poslali šance na svůj sestup Kladiváři, kteří na soupeře vlétli a díky taktice naservírované manažerem kola Davidem Moyesem zvítězili 3:1, a to i díky vítězné trefě Tomáše Součka. Český záložník se do střelecké listiny zapsal potřetí za posledních pět zápasů a řekl si tak o místo v základní sestavě Hammers i v nové sezóně.

Tříbodový zisk nedokázal zapsat žádný jiný o záchranu bojující tým a pokud budeme pátrat po druhém nejníže postaveném vítězi v uplynulém kol, musíme až na deváté místo k Arsenalu. Ze sestupem ohrožených mužstev slavila částečný úspěch jen Aston Villa, která je po remíze v Goodison Parku o skóre za osmnáctým Bournemouthem. Zachránit se už může jen jeden z nich, a to na úkor tři body vzdáleného Watfordu.

Nyní zamiřme do vyšších pater tabulky, k celkům, které nemají co ztratit, mohou však hodně získat. Přesně to byla situace Arsenalu v domácím zápase proti Liverpoolu. Při pohledu do statistik se vítězství Kanonýrů 2:1 zdá až jako nemožné, vždyť 31% držení míče (a jen pětinové ve druhé půli), poměr střel 3:24 a počet zahrávaných rohů 2:13 napovídají jasným třem bodům pro Reds.

Mezi osmičkou celků bojujících o Evropu byla sehrána i dvě vzájemná utkání. Burnley proti Wolves pouze remizovalo a jeho naděje na Evropskou ligu jsou už jen v čistě teoretické rovině, naopak Leicester na svém hřišti duel se Sheffieldem zvládnul a stejně jako jeho konkurenti o dvě místa v Lize mistrů, Chelsea a Manchester United, získal plný počet bodů.

Vítězství Rudých ďáblů na půdě Crystal Palace se ovšem nerodilo vůbec lehko. Vedení získali už v nastavení první půle nedlouho poté, co sudí na druhé straně pustil tento zákrok. Krátce po pauze Zaha srovnal - Solskjaerovu družinu však zachránil pouze na videu viditelný milimetrový ofsajd.

TOP 3 góly kola


Zase padaly krásné góly, a tak třeba se do výběru nedostala pumelice Matta Ritchieho. Protože parádní dalekonosná rána Declana Rice, pohotový volej Raúla Jiméneze a přímý kop Davida Silvy - na ty se dá koukat pořád dokola.



Hvězdy kola dle WhoScored.com


1. David Silva (Man City) - 8.90 | gól, asistence, 96% úspěšnost přihrávek, 3 úspěšné průniky (75%)

2. César Azpilicueta (Chelsea) - 8.77 | 4 klíčové přihrávky, 5 přesných centrů, 4 obranné zákroky (80%)

3. Michail Antonio (West Ham) - 8.75 | gól, 7 úspěšných průniků (78%), 2 klíčové přihrávky

Sestava kola



obrázek

Autor: Marek Ustohal

Gólman — Emiliano Martínez (Arsenal): Brilantní představení argentinské náhrady za dlouhodobě zraněného Lena. Jediné zaváhání předvedl v úvodu, když málem namazal Firminovi na gól, pak ale bezchybně kryl záda propustné obraně Arsenalu. Osm zákroků na jediný inkasovaný gól samo o sobě hovoří za vše, k tomu však ještě můžeme připočíst minimálně dva famózní zákroky. Nedlouho po pauze Martínez vychytal Salahův pokus zblízka, v nastavení pak zamezil v cestě do brány krásně kroucené ráně Alexandera-Arnolda zpoza vápna.

Pravý obránce — César Azpilicueta (Chelsea): Tohle byl na zadáka věru neobyčejně komplexní výkon. Na jedné straně hřiště dvě zblokované střely a čtyři obranné zákroky; na opačném konci zase čtyři klíčové přihrávky, dva střelecké pokusy a čtyři úspěšné centry ze šesti pokusů. Statistici z Wyscout mu poprvé za pět let napočítali úchvatných 17 přerušených akcí soupeře, zatímco na WhoScored ho teprve podruhé v sezoně označili hráčem zápasu.

Pravý stoper — Lewis Dunk (Brighton): Pravý výkon kapitána. Za nepříznivého stavu 0:1 Dunk na brankové čáře heroicky zachraňoval Brighton od pohromy, aby jeho spoluhráči vzápětí na samém konci zápasu mohli vyrovnat a jihoanglický celek víceméně zachránit v nejvyšší soutěži. Dunk opět potvrdil, že se s míčem u nohy řadí k těm nejkonstruktivnějším stoperům v lize, a krom toho výrazně dominoval také ve vzduchu, kde uspěl sedmkrát z devíti pokusů.

Levý stoper — Angelo Ogbonna (West Ham): Tři bloky, devět odklizených balonů a devět vyhraných duelů z 12 (z toho šest úspěšných vzdušných bitev z osmi) - nebylo to pouze o fenomenálním duu v záloze a Michailovi Antoniovi na hrotu; italský stoper se na zvládnuté záchranářské bitvě podílel obdobnou měrou a konkrétně jeho last-minute odzbrojení o 10 let mladšího rychlíka Ismaila Sarra precizním skluzem ve vápně bylo jedním z highlightů utkání.

Levý obránce —Luke Thomas (Leicester): Jen pár hodin před svým ligovým debutem za Leicester ještě ani nedisponoval svou vlastní stránkou na Wikipedii. Teď už ji samozřejmě má, a pokud patřičně naváže, co nevidět se jistě utěšeně rozroste. Na levém křídelním beku podal velice disciplinovaný výkon, nebál se stoupat do vzduchu k hlavičkovým soubojům, z nichž většinu zvládl (4/7), a když asistoval u otevírací branky Péreze, stal se nejmladším anglickým nahrávačem v Premier League od Marcuse Rashforda a jeho premiérové asistence v únoru 2016.

Pravý střední záložník — Tomáš Souček (West Ham): Tentokrát už zařazení ex-slávisty do sestavy kola Premier League nešlo odolávat. Souček se za celý zápas s Watfordem celkem zúčastnil 17 vzdušných soubojů a vyhrál neskutečných 15 z nich - včetně toho, který předcházel jeho třetímu gólu z posledních pěti startů. Spolu s Ricem se ve středu pole opět perfektně doplňovali a střídali se v příkladném podpírání defenzívy i podporování útočných snah Hammers.

Střední záložník — Douglas Luiz (Aston Villa): Pokud máte vzejít vítězně z duelu s Wilfredem Ndidim, miláčkem serveru WhoScored a tradičně nezastavitelným výhercem balonů, potřebujete k tomu pořádnou salvu argumentů - a Douglas Luiz jimi protentokrát bezesporu vládne. Brazilský záložník pro svůj tým získal míč celkem desetkrát a desetkrát z 10 pokusů také opanoval souboj jeden na jednoho. Mimoto byl nejpřesnější z týmu na přihrávce a neztratil míč na ani jednom ze čtyř průniků dopředu. Střed pole byl zkrátka jeho neoddiskutovatelným revírem.

Levý střední záložník — David Silva (Man City): Už dávno má sice po třicítce a v kádru City možná nikdy neměl takovou konkurenci jako v posledních letech, ale přesto se mu v této sezoně počtvrté za celou dekádu v Anglii podařilo dosáhnout na 10 asistencí v jednom ročníku Premier League. Ba co víc, šikovný Španěl zároveň přispěchal již s druhým precizním přímým kopem za poslední dobu, neztrácel míče při průnicích, přispěl dvěma obrannými zákroky a i při svém soustavném hledání skulinek v obraně soupeře zkompletoval úžasných 96 % přihrávek.

Pravé křídlo — Alexandre Lacazette (Arsenal): Kanonýři se dostali ke dvěma střelám na bránu, přičemž z obou padl gól. V obou trefách měl prsty právě Lacazette. Francouzský útočník po půlhodině využil tristní van Dijkovy přihrávky, na vápně se ujal míče, obešel gólmana a střelou do odkryté klece srovnal gólový účet utkání. Ještě před poločasem vystihl rozehrávku Reds znovu, tentokrát však byl s míčem až u rohového praporku a musel tedy "pouze" asistovat skórujícímu Nelsonovi.

Střední útočník — Harry Kane (Tottenham): Tottenhamský fenomén se v tomto utkání vyšplhal přes hranici dvou set gólů na klubové úrovni a jako jediný hráč v tomto kole měl hattrick na dosah jediné branky. Poprvé se prosadil šikovnou hlavičkou, podruhé se o gól zasloužil od samého počátku, když na půlící čáře ustál nedovolený zákrok soupeře, vyslal na zteč Lamelu a tak akorát včas doběhl doklepnout do sítě jeho vyraženou střelu.

Levé křídlo — Marcus Rashford (Man Utd): Aktivní mladík byl u všeho důležitého, co se na Selhurst Parku událo. V samotném nastavení první půle na malém vápně vyškolil van Aanholta, načež už jednoduše zakončil. Po přestávce připravil svým spoluhráčům dvě gólovky. Bruno Fernandes ještě jeho pobídky nevyužil a orazítkoval tyč, zanedlouho však Rudí ďáblové slavili po trefě Anthonyho Martiala, asistované právě Rashfordem.

Autor: Marek Ustohal, Tomáš Daníček, Martin Vejdělek

Komentáře (85)

Přidat komentář
Andis

NEuvěřitelný Suk.

Reagovat
Neon

Nechybí ti tam háček?

Reagovat
vladis271

OT:

Damian Lewis je fanúšik LFC. SOm ani nevedel. Dlho môj najobľúbenejší mužský herec.

Reagovat
bandwagoner

a kdo je tvůj nejoblíbenější ženský herec?

Reagovat
Whitemedia

Tilda Swinton

Reagovat
bandwagoner

Reagovat
vladis271

lexi belle

Reagovat
Busby babes

a ja ho mel tak rad...

Reagovat
Azazelo RD

Na to, že neumí hrát a nemá duši, je docela dobrej.

Reagovat
cubazi

Reagovat
smazaný uživatel

Souček je borec

Reagovat
Pablos

A jaká je skutečná oficiální sestava kola PL, je v ní Souček? Tím nic nechci říct, jen se ptám. Jsem lenoch na to to hledat.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja co som videl tak tam bol Bruno, takze tato vyzera oproti tomu este dobre

Reagovat
Whitemedia

Azpi

Reagovat
Zaschrona

Koupí City zpátky Luize? Mají buy back klauzuli 25 milionů liber tohle léto, 30 milionů to příští. S tím jak hraje, tak by jim asi dával smysl.

Reagovat
smazaný uživatel

Pár zápasov som videl, a nijak extra to nebolo. City určite má a nájde lepších hráčov na tak doležitú pozíciu v Guardiolovom systéme.

Reagovat
mesyas

Průměrnej Lepič.

Reagovat
Rolf

Když je ten "náš Suk"neuvěřitelný,tak to o něčem svědčí,a to o obrovském úpadku PL v

poslední době.Začalo to naprosto jasným vyřazením Liverpoolu A.Madrid v LM a dál to

pokračuje.Úroveň zápasů mně připomíná naši Kapr ligu i v chybách rozhodčích-úmyslných!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bbbauch

Kvuli takovy kravine se pred rokem registrovat

Reagovat
kolouch

Ano PL je v obrovskem upadku. Proto byly ve finale LM a EL loni ctyri tymy z PL

Reagovat
Rolf

Kdo je tam teď a už se těším na ten konec.Do La Ligy mají hóódně daleko.V loňském

roce to byla čirá náhoda. Přečti si ještě jednou kdy to začalo!

Reagovat
kolouch

Ty urcujes kdy zacal upadek PL? Od vyrazeni Liverpoolu teda stoji PL za hovno a do te doby byla OK?

Reagovat
Stannis Baratheon

Je to troll.

Reagovat
El Cid z City

A když vypadne teď City i Chelsea?

Reagovat
iamek

Proc na Sheldona/Rolfa vůbec reagujete?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Protože tyhle dva exhibujou skoro výlučně pouze v český sekci

Reagovat
stas87

Trollovanie nie je obemdzene len na jednu sekciu, sak kokot tuboplastik oxiduje vsade kde sa da.

Reagovat
drussbarb

Nechcete přibrat i Valloireho ze španělské sekce?

Reagovat
kolouch

Nevěděl jsem, že je to místní exot

Reagovat
kolouch

Ja jsem teda myslel, ze upadek ligy byva otazkou nekolika let, kdy z nejakych duvodu dojde k odlivu sponzoru, poklesu sledovanosti atd atd, ale asi staci jeden nepovedeny dvojzapas v LM a cela liga jde do hajzlu.. zajimave

Reagovat
Chazy

Roky předtím to byla katastrofa, loni to LM finále obsadili dvěma haluzema a letos je to zas katastrofa.

Neříkám, že jsou v nějakém úpadku, ale v Evropě prostě dostávají dlouhodobě na piču

Reagovat
Busby babes

v LM je ted City nejvetsi favorit, ne? V EL jsme zas nejvetsi favorit my...

Reagovat
El Cid z City

Určitě ne, Bayern je před náma, některé týmy na naší úrovni.

Reagovat
Busby babes

na Fortune jste nejvetsi favorit, tesne za vama Bayern, pak PSG, Barcelona, Atalanta, Juve...

Reagovat
smazaný uživatel

Podle kurzů City, Bayern, Barca, PSG

Reagovat
El Cid z City

Nesouhlasím

Reagovat
vladis271

ja by som pred Vás dal aj Juventus. Predsa len faktor Ronaldo.

Reagovat
smazaný uživatel

urcite, stastie ze Francuzska liga sa prerusila tak mozno prejdu aspon cez Lyon a konec

Reagovat
El Cid z City

Spíš faktor naše a jejich obrana, Sané,Kun out.

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Chazy

Ze 4 týmu už 2 vyletěly a další vyletí... prostě mi neříkej, že to je dobrá vizitka.

EL je pod moje rozlišovací schopnosti, nejsou tam nejlepší týmy a spousta se na to vysere

Reagovat
Busby babes

Vsak po tomhle kole muze byt pocet tymu 1 vs 2. to mi neprijde jako nejakej extremni rozdil. Nerikam, ze anglicke kluby ted vladnou, loni se jim to povedlo, letos je to tak nejak normalni sezona, ale kdyz ten nahore mluvi o nejake velke bide, tak ji uplne nevidim... Pokud teda nevyradite City.

Reagovat
Kixi Syhimour

Zase teda bych brzdil s těma haluzema.

Reagovat
Chazy

Spurs byli haluz, vy jste byli extrémní umnění génia, ale furt způsob, jakým se to sešlo, prostě byla trochu haluz

Reagovat
Kixi Syhimour

No, já bych haluz klasifikoval jako když proti soupeři nemáš šance, celou dobu tě tlačí, ale pak dáš nějaké náhodné góly. Tohle se rozhodně u LFC říct nedá.

Reagovat
bbbauch

Spurs byli haluz, ale ta haluz se nestat, tak jsou tam City

Reagovat
smazaný uživatel

Veď sme boli druhý rok po sebe vo finále LM, pričom v prvom finále sme boli do zranenia a kixov Kariusa lepší tím ako Real. Aká haluz?

Reagovat
smazaný uživatel

*do zranenia Salaha

Reagovat
adoxx

Reagovat
cr7sux

Reagovat
smazaný uživatel

To je tak těžký pochopit, že je to teď náš nejlepší hráč a má nejlepší sezónu v životě?

Reagovat
vladis271

Nechcem zhadzovať výkon Atletica, najmä u nich doma zahrali na nás skvele. Ale ak by sa hrala odveta viac krát. Tak, tak ako ju hrali by vypadli v 9 zápasoch z desiatich aj s výhodou z domáceho zápasu.

Inak z tých ako tak reálnych adeptov na LM im strašne prajem aby to konečne uhaluzili na triumf.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RuneSKS

Gratuluji, Rolfe. Delší vlákno jsi nikdy neměl!

Reagovat
Bandita_Harry

aj ja gratulujem k životnému uspechu

Reagovat
Bandita_Harry

Nič moc

Reagovat
Andis

No ať je to jak chce tak je pravda že dlouhá léta opravdu v Evropě nevládli. To jsou tvrdý fakta. stači se podívat na vítěze LM . To si můžou místní honibrci pleskat o čelo jak chtěj. Na druhou stranu jedna vlašťovka jaro taky nedělá viz. loňský rok.... i když třeba zrovna pro čecháčky chvilkový rozlet, to má velký význam.

Reagovat
smazaný uživatel

Neznamená to spíš, že kvalita La Ligy šla nahoru? Barca a Real byli dobří pořád, teď se ale daří i Atléticu a Seville.

Reagovat
Horcmen

It is understood Nigel Pearson will be replaced as #Watford manager for the final two games of the season

Reagovat
Noustress

papa Bournemouth

Reagovat
ACSMan

Příjde mi, že PL šla dolu hlavně z pohledu o to jaký je zájem. Ty lidi vůbec nechodí

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Vopi11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vlastik

Nic nemám, jenom se chci podívat, jak dlouho sem na EF

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

13 let vlastíku.

Reagovat
cetto

Tipuju, že to budeme mít nějak nastejno

Reagovat
cetto

Tak jsem měl pravdu, jen půl roku rozdíl

Reagovat
smazaný uživatel

Tentokrát jsi počítal správně

Reagovat
Greny

OT : Zmrhal to tam pálí dneska už dva fiky

Reagovat
Pablos

Reagovat
Coutinho10

a i Milan Škoda dnes 2 kousky

Reagovat
smazaný uživatel

OT: Ve fantě jsem za Swarlosem, před Vodkou a Kiwwim. Mufaní legie, pomoc

Reagovat
Mastný Chobot

Takze Chelsea vo finale? Snad nevymenuju Luiza za technical directora tyzden pred finale.

Reagovat
hona.kub

tak působení big Peta v Arsenalu nebyl rozhodně takovej průser, jako když teď máte leváka Boba... na klec ale dostanete tak i tak

Reagovat
Mastný Chobot

áno, ako sme už dostali od City

Reagovat
ashburtongrove

Reagovat
Euphael

Reagovat
M0rb1D4S

Není třeba Čech si v nové roli vede víc než výborně.

Reagovat
cetto

No snad to nebude jen takový ten tradiční povedený první půlrok a opravdu se tam chytne. Myslím si, že po tom, jak jim ted vykopal záchranu (ještě to není jistý, ale vysoce pravděpodobný), tak tam příští sezonu začne v pozici modly. Bylo by fajn vidět po dlouhých letech to, že naše liga stále ještě dokáže vyprodukovat zajímavý materiál pro okamžité zahraniční uplatnění. Vyjma golmanů se to naposledy povedlo snad Kadeřábkovi a to už je pěkná řádka let...

Reagovat
ttopi

Ať tak nebo tak, už teď v podstatě zavřel hubu všem, co mu věřili tak akorát na to, že bude spoluhráčům na lavičce podávat vodu. Už jen samotný fakt, že se dokázal usadit v základní sestavě týmu z PL je fantastický úspěch. West Ham samozřejmě není Liverpool, ale i tak se to moc našim klukům nepovedlo. A dává i branky, což mu asi taky nikdo nevěřil

Reagovat
cetto

No jo, ale pokud by tam vydržel 15 zápasů a pak si sedl na lavičku, tak by to ten slibný úvod velmi degradovalo. Vzpomínám si, že kdysi i Latka začal v Birminghamu v základu, tehdá za sebou snad měl jediný trenink po přestupu ze Slavie a hned šel do základu a dokonce na něj šla po tom prvním zápase chvála. A jakej provar to nakonec byl...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele