Ochutnal jste někdy hada?
Samozřejmě. Hadi se jedí hodně ve Vietnamu, kam často jezdím. Kousek od hlavního města je malá vesnička, ke které se váže krásný příběh. Kdysi dávno tam jeden pastevec zachránil princeznu a král byl tak nadšený, že mu daroval celou tu vesnici. Od té doby tam každý rok probíhají hadí slavnosti, chodí tam průvody s lampiony ve tvaru hadů, ale hlavně jsou tam hadí restaurace. Mají tam živé hady v teráriích, můžete si vybrat, který se vám líbí. V nabídce je kobra, bambusový had a další druhy. Když si hada vyberete a stanoví se cena, kuchař ho přímo před vámi usmrtí, nechá z něho vykapat krev, vytáhne mu žluč, a tu krev i žluč smíchá s alkoholem. Nejčastěji se to míchá s rýžovým vínem, s rýžovou pálenkou, případně i s vodkou, a vy máte následně možnost tyto panáky s hadí krví nebo žlučí vypít. Hadí krev chutná lehce železitě, žluč jsem neochutnal, ale každopádně tam je cítit hlavně ten alkohol. Místní tvrdí, že hadí krev s alkoholem je dobrá na bolest hlavy a žluč je dobrá na potenci.
Hmyz a hadi se v Asii jedí úplně běžně, popisuje kuchař Milan Václavík
Milan Václavík | foto: Anna Vavríková, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium
Měsíční
Roční
Dvouleté
Připojte se ještě dnes a získejte:
- Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
- Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
- Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Mé recepty jsou blbuvzdorné. Uvaří je i antitalent, říká Těhotnej kuchař
V obyčejné kuchyni vaří obyčejná jídla. Moc se s tím nepáře, neodvažuje každý gram a to, jak...
Už mám ego v normě, ale jsem vděčný, že mi dávali čočku, říká šéfkuchař Kohút
V romantické krápníkové jeskyni pod Václavským náměstím čaruje slovenský kuchař Tomáš Kohút....
Lampedusu dát Němcům, ať se starají. Ridi o migraci, italském jídle i Češích
Kuchař Emanuele Ridi už přes třicet let žije v Česku. Rozhovor se však tentokrát netočil jen kolem...
Zimní grilování má své kouzlo, má řadu výhod, říká populární pipMaster
Říká, že grilovat se dá cokoli. David Kubricht, který se na internetu proslavil pod přezdívkou...
Dobrá mouka se po čtrnácti dnech zkazí, ta dnešní je mrtvá, říká šéfkuchař
Z bezcenných nebo zapomenutých surovin dokáže připravit skvělé jídlo. Třeba slupky z kořenové...
Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato
Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu
Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....
Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu
Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu
Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...
Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc
Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...
Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů
Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...
Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících
V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....
Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni
Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...