Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 filmových hitů, které v kinech vlastně propadly


ikona
TedGeorge
alitaden nezávislostidisneygodzillaindependence dayjoss whedonjustice leaguekevin feigeletopisy narnieliga spravedlnostimumiesnyder cutsolostar warsterminatorterminator salvationtom cruisetransformerstransformers: posledni rytirtržbywarner bros.zack snyder
Desítka blockbusterů, která měla v kinech vydělat mnohem více peněz.  

Dnes nebudu nijak originální, protože podobné téma již zpracoval nejeden (především zahraniční) web a vám už je teď jistě jasné, které bijáky s vysokými tržbami si to rozdaly o smutné prvenství. Přesto se pokusím do článku zařadit nějaký ten překvapivý bod a s pomocí vděčného MovieZone vynálezu známého jako „Vytáhni v hospodě“, tradičních šprochů KarlaR a vlastních (především tržebních) postřehů vám snad trochu projasním deštivou neděli, respektive pondělí.

Jenom pro jistotu připomenu, že uváděný rozpočet nebere v potaz náklady na marketing. Ten u blockbusterů často dělá 150 mega + a může za to především důležitost specifického amerického trhu. Dostat v zámoří lidi do kin koštuje často celou polovinu globálního rozpočtu na reklamu a naprostá většina se utratí za vysílání televizních spotů. Berte to prosím v potaz, než začnete v diskuzi pod článkem namítat, že vaše oblíbená comicsová parta vydělala více než dvojnásobek rozpočtu a tím pádem musí být producenti za vodou. Nemusí a nejsou.

 

10. Terminator Salvation (2009)

Rozpočet (v milionech dolarů): 200
Tržby v Americe: 125
Celosvětové tržby (včetně USA): 371,4
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Snesitelná sci-fi jednohubka s možná nejlepším trailerem všech dob.
Vytáhni v hospodě: Všichni si jistě vzpomínáte na slavný výstup Balea při natáčení, ve kterém mu trochu ujely nervy a on nadával. Ne každý však ví, že Christianovi se do fllmu moc nechtělo. Rezervovaně se vyjadřoval především k osobě režíséra McG, který ho svými filmy moc nepřesvědčil. Bale se o pár let později vyjádřil v tom smyslu, že film nefungoval a řekl, že s režisérem už nikdy nebude pracovat. Naposledy se herec k Salvation vrátil v roce 2018, kdy zmínil problematický scénář. Ten mimochodem jednu chvíli přepisoval Jonathan Nolan, ale kvůli stávce scenáristů přepis nedokončil a v titulcích není uvedený.

Ať hodí kamenem, kdo se po parádních trailerech tenkrát netěšil do kina (především na tenhle se i dnes vzpomíná). Po slušném, ale nijak zázračném blockbusteru Jonathana Mostowa, jsme očekávali dalšího povedeného Terminátora a místo toho jsme se v multiplexech ošívali a žehrali na vizi McG(ho), který na režijní sesli kálel na Cameronovo dědictví a svými zvraty a nelogickými lapsy poslal kdysi největší značku do pekla. Čas sice ukázal, že může být ještě hůř, ale to nic nemění na tom, že rejža proslavený Charlieho andílky to prostě neustál se ctí. Co ty nízké tržby? No trochu mě překvapují, protože o filmu se před premiérou právě na základě povedené kampaně docela mluvilo a člověk by si myslel, že negativní šuškanda sci-fi v kinech tak rychle neodpraví. Studio před jedenácti lety odepisovalo desítky milionů dolarů a nic nepomohly ani decentní tržby z prodejů DVD a právě naplno nastupujících Blu-rayů.

9. Godzilla II Král monster (2019)

Rozpočet: 170
Tržby v Americe: 110,5
Celosvětové tržby: 386,6
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Chtěl jsem víc akce, dostal jsem víc akce. I tak to ale dost bolelo.
Vytáhni v hospodě: Po premiéře jedničky si v roce 2014 pár lidí všimlo faktu, že samotná Godzilla se vyskytuje na plátně jenom nějakých 12 minut a "teasování" monstra srovnávali s Čelistmi (ehm). Dvojku režírující Dougherty se už nedržel zpátky a Godzilla se v jeho filmu vyskytovala mnohem častěji. Ne, nenašel jsem pro vás, kolik minut tam byla tentokrát a ani jsem se moc nesnažil.

Dvojka Godzilly má s Terminátorem společné parádní trailery, ale tím to hasne. Zatímco McG měl v ruce legendární značku, Michael Dougherty (kdo to je?) dostal ke hraní polomrtvou franšízu, kterou sice jakž takž úspěšně vrátil do áčkových vod v roce 2014 Gareth Edwards, ale už tenkrát nebyla půlmiliarda z kin žádný zázrak. Warneři sice plánují (respektive neustále odsouvají) premiéru Konga bojujícího s japonským nukleárním ještěrem, ale podle mě se už dlouho třesou jako osiky. Právě minuloročná dvojka totiž jasně ukázala, že diváky tyhle CGI orgie vlastně vůbec nezajímají a jsou jimi přesycení. K tomu jistě pomohly i dva díly mixu Transformerů a Godzill známé jako Pacific Rim. Najde se na MovieZone vůbec někdo, komu se právě řešený biják líbil?

8. Den nezávislosti: Nový útok (2016)

Rozpočet: 165
Tržby v Americe: 103,1
Celosvětové tržby: 389, 7
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Podruhé bych to vidět nechtěl, ale tu naznačenou trojku (s oživlým Willem Smithem…) bych si klidně dal!
Vytáhni v hospodě: O sequelu Dne nezávislosti se mluvilo už od roku 2013 a dlouho to vypadalo, že se vrátí i Will Smith. Ten však chtěl rovnou dva filmy a 50 mega předem. No, nedomluvili se.

Přiznám se, že jsem doposud dvojku Dne nezávislosti neviděl, a když si tak čtu znechucené a znuděné komentáře všech okolo, tak ani nemám chuť „rest“ napravovat. Asi chápu, proč dali Foxové Novému útoku zelenou. Jednička je stálice poliček každého filmového fandy již od dob VHS kazet a někteří našinci si jistě vzpomínají na pomalu 20 let starou televizní premiéru na Nově, která kdysi (spolu s Titanicem a dalšími) rozjela velmi povedenou a úspěšnou kampaň na tyhle megahity. Časy se však mění a možná tím největším problémem byla před čtyřmi lety absence hláškujícího Willa Smithe, jehož snad měl nahradit Liam Hemsworth. Já jsem se při té představě právě ujistil, že dvojku vážně nikdy neuvidím.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace