Výroba pastelek: Proces zahrnuje přes 40 kroků a trvá až 6 týdnů

Jak se vyrábí pastelky?

Tužku a pastelku držel v ruce určitě každý. Jak se vlastně tyto na první pohled obyčejné předměty vyrábí? V letním speciálu CNN Prima NEWS Zlaté české ručičky, ve kterém představujeme tradiční české značky, jsme se vypravili do továrny firmy Koh-i-noor, která má s výrobou zkušenosti už od 18. století.

Dřevo a tuha. To jsou tužky a pastelky. Než ale začnou vypadat tak, jak je známe, trvá to 4 až 6 týdnů. „Na výrobu tužky je potřeba nepřeberného množství kroků, myslím si, že je to přes 40 různých operací,“ sdělil CNN Prima NEWS vedoucí výroby Karel Bednařík.

„V plné kapacitě se tady vyrobí zhruba půl milionu tužek – jak pastelových, tak grafitových – za den,“ pokračoval Bednařík. „Ten sortiment je nesmírně široký, přes 4 000 výrobků, ale my si zakládáme hlavně na uměleckém sortimentu, na kvalitě a na značce,“ řekl majitel společnosti Vlastislav Bříza.

Přímo ve výrobě pracuje 800 zaměstnanců a dalších 1 700 v jiných oborech. „Když jsem sem v roce 1994 přišel po 12leté přestávce, tak byla ve ztrátě 30 milionů, dneska je to úspěšná firma,“ pochlubil se Bříza. Firma s výrobou v Českých Budějovicích, která vyváží zboží do 90 zemí světa, hlavně do Ruska, Ameriky nebo Německa, je jediná svého druhu v České republice.

Na to, jak se pastelky vyrábějí, se můžete podívat v přiloženém videu.

Tagy: