Dvojí ceny ve vlacích Českých drah: U nás levněji, v Německu si připlatíte

České dráhy

Pokud pojedete vlakem do Německa nebo Rakouska, dejte si pozor, kdy se rozhodnete najíst. Jakmile totiž přejedete hranice, za jídlo a pití si připlatíte. Pokud jede vlak Českých drah na území naší republiky, platí pro zákazníky levnější taxa v rámci takzvaných happy hours. Po přejezdu hranic ale výhoda končí a zaplatíte o poznání více.

Když si v soupravě Českých drah objednáte například vepřovou pečeni ve vlaku, který už přejel české hranice, zaplatíte o 131 korun více, než kdybyste si ji objednali před hranicemi. Pokud byste se rozhodli platit v eurech, připlatíte si podle aktuálního kurzu ještě zhruba o 30 korun více. To je možné díky takzvaným happy hours. Ty jsou vypsány pro jednotlivé spoje v každém jídelním lístku a odpovídají době, kdy se vlak pohybuje na českém území.

„Nepřijde mi to košér, nepřijde mi to fér. Dělá to z nás trošku zase divoký východ. Myslím, že kdyby tu cenu posunuli na střed a to pivo by stálo 50, tak budou všichni spokojení, myslím, že to bude furt normální cena,“ řekl CNN Prima NEWS novinář Janek Rubeš.

RegioJet ani Leo Express dvojí ceny nemají

„Cenová politika v jídelních vozech je dána několika faktory. Hlavním faktorem je očekávaná a obvyklá cenová úroveň na tamní destinaci. Od doby, kdy jsme zavedli právě happy hours, tak nám prodeje a návštěvnost jídelních vozů velkým způsobem narostly. Určitě se nejedná o diskriminaci,“ reagoval Jan Valeš, obchodní ředitel JLV, což je společnost poskytující služby v jídelních a lůžkových vozech u Českých drah.

Legitimitu využívání konceptu happy hours potvrzuje i Česká obchodní inspekce. „Co se týká happy hours, je to stejné jako v jakékoliv jiné restauraci, pokud je legitimní důvod a každý spotřebitel je seznámen řádně s cenou a všem spotřebitelům je cena řádně naúčtovaná, tak je to v pořádku, ať už to je ve vlaku, nebo v klasické restauraci,“ řekl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Podle provozovatele jídelních vozů mají o služby zájem cestující z Česka i v časech, kdy jídlo a pití pořídí za vyšší ceny. „Není to tak, že by vlak přejel hranice a přestali konzumovat. Ty ceny akceptují, popřípadě se najedí ještě na českém území,“ sdělil Valeš.

RegioJet ani Leo Express v nabídce občerstvení dvojí ceny nemají. Provozovatel jídelních vozů Českých drah ale v nejbližší době neplánuje koncept takzvaných happy hours ukončit.

Tagy: