Poznejte historii a současnost romantického hradu Bouzov

Hrad Bouzov, zdroj: pixabay.com

Hrad Bouzov, jeden z našich nejznámějších a nejkrásnějších hradů, se majestátně tyčí uprostřed půvabné lesnaté krajiny. Původně gotický hrad ze 14. století v průběhu třicetileté války sloužil jako císařská pevnost a vězení pro švédské zajatce. Koncem 17. století se hrad stal majetkem řádu německých rytířů, zpočátku chátral a nechybělo mnoho, aby se stal zříceninou.

Reklama

To se ovšem změnilo, když do čela řádu v roce 1894 nastoupil nový velmistr arcivévoda Evžen Habsburský. Ten byl nejenom velmistrem řádu německých rytířů, ale taky důstojníkem, který velel vídeňskému pěšímu pluku a v první světové válce byl významným velitelem rakousko – uherských vojsk na frontě.

Hrad Bouzov byl přestavěn ve stylu středověkých německých hradů

Rakouský arcivévoda si hrad velmi oblíbil a rozhodl se o jeho obnově a komplexní přestavbě v romantickém duchu jihoněmeckých pevností. Hrad Bouzov se tak stal jedinečným příkladem romantického stavitelství, které svou inspiraci hledalo právě ve středověké architektuře. Mohutnou věž Hlásku obklopují budovy ve tvaru podkovy s množstvím věží, věžiček a bašt. Malebný obrázek dokreslují dva dlouhé kamenné mosty, které se klenou nad hlubokým příkopem. Jsou zde rovněž dva zcela unikátní padací mosty a padací mříž.

Romantické šlechtické sídlo doslova láká k návštěvě a je opravdu se na co podívat. V prostorách hradu vás zaujme velmistrova knihovna s dřevěným obložením, jeho ložnice a pracovna, které jsou zařízeny honosným barokním nábytkem. Rytířský sál vyniká řezbářskou výzdobou a jsou zde rovněž nástěnné malby s erby držitelů Bouzova. Dobová hradní kuchyně je vybavena stylovým zařízením a dále si můžete například prohlédnout loveckou síň, sloupovou síň, starou kancelář, hradní kapli, zbrojnici a studnu na druhém nádvoří hradu, který svou podobou připomíná středověké německé hrady.

Reklama