Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mnozí lidé na Ostravsku kritizují nařízení hygieny, chystá se demonstrace

  8:26aktualizováno  10:55
Nesouhlasné reakce s pátečním rozhodnutím hygieniků o nových opatřeních a omezeních v Moravskoslezském kraji se rychle šíří. Navíc se na dnešní odpoledne chystá v centru Ostravy demonstrace. Policie už sdělila, že i tam bude dodržování nařízených protiepidemických opatření monitorovat.
V celém Moravskoslezském kraji si lidé opět museli nasadit roušky, a to ve...

V celém Moravskoslezském kraji si lidé opět museli nasadit roušky, a to ve veřejné dopravě a ve vnitřních veřejných prostorech. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Podstatu opatření nebo přinejmenším rychlost jejich zavedení, kritizuje rovněž řada institucí, organizátorů kulturních akcí i čelních politiků.

Už na páteční tiskové konferenci si zástupci hygieny a hejtman kraje Ivo Vondrák v ne příliš harmonickém duchu vyměnili názory na nutnost zavedení některých opatření. „Některá nařízení mohou být až panického charakteru,“ konstatoval hejtman před novináři.

Začalo další plošné testování

Hygienici dvacetibodový seznam obhajovali šířením nemoci do dalších míst v kraji mimo doposud známá ohniska na Karvinsku a Frýdecko-Místecku i čím dál složitějším určováním původu nákazy u nemocných. 

„Děláme to z preventivních důvodů, abychom co nejvíce uchránili rizikové skupiny obyvatel,“ uvedla na tiskové konferenci ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková.

Nové případy se objevily například ve firmě Varroc v Šenově u Nového Jičína či na dětském táboře ve Štramberku. Podle hygieniků naopak postupně vyhasíná největší ohnisko v zemi na šachtách OKD. Horníci jsou i tak nadále pod drobnohledem odborníků.

V neděli odstartovala další vlna plošných testů na dolech ČSM. Odběry tam podstoupí celkem asi tři tisíce lidí. Jde o zaměstnance, kteří měli při prvním kole testů negativní výsledky na koronavirus, nebo se nedostavili. 

Dvě hodiny po páteční tiskové konferenci se hejtman rozhodl svolat bezpečnostní radu kraje. Ta se uskuteční dnes. „V tomto kraji se neděje nic výjimečného. Na radě budu požadovat zdůvodnění každého bodu vydaných opatření,“ vysvětlil Ivo Vondrák. Jednání se zúčastní i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

„Ostrava nemlčí“

Bezpečnostní rada se sejde před polednem, v pět hodin odpoledne si pak v centru Ostravy dají dostaveníčko i nespokojení občané. Spolky Ostrava nemlčí a Absintový klub Les pořádají na Masarykově náměstí demonstraci, které by se podle zájmu vyjádřeného na sociálních sítích mohly zúčastnit tisíce lidí.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Organizátoři podotýkají, že demonstrace nebojuje proti rouškám nebo snaze vypořádat se se zákeřnou nemocí.

„Páteční oznámení krajské hygienické stanice se stalo poslední kapkou, která nás přiměla vyjít do ulic a veřejně vyjevit svůj nesouhlas. Nikoli s tím, že vláda a jí podřízené orgány mají ambice řešit situaci kolem šíření koronaviru (nejen) v našem kraji, ale s tím, jak zmatečně, chaoticky a hlavně opožděně informuje své občany,“ uvedli. 

Podle jednoho z iniciátorů demonstrace Přemysla Bureše nepanují v organizátorském týmu obavy z dopadů dnešní hromadné akce. „Nebojíme se. Věřím, že jsme všichni dospělí lidé, kteří se na akci budou chovat zodpovědně, a že na ni nepůjdeme, pokud budeme mít třeba nějaké příznaky nemoci,“ zmínil.

Policie: Dodržování opatření budeme monitorovat

Na shromáždění se připravují i policisté. Mluvčí Eva Michalíková zatím nechtěla sdělit, kolik strážců zákona policie do akce nasadí. „Počet policistů bude adekvátní počtu účastníků akce,“ konstatovala. 

Na dotaz iDNES.cz, jak bude policie postupovat, jestliže zjistí, že účastníci demonstrace nedodržují nařízená protiepidemická opatření, Michalíková sdělila: „Dodržování těchto opatření jistě budeme monitorovat a v případě protiprávního jednání budeme postupovat podle zákona.“

Zatímco dnešní demonstrace se koná jako reakce na páteční stanovisko hygieny, řada plánovaných i probíhajících akcí v kraji naopak nová nařízení zrušila. Jejich organizátoři pak neskrývali rozhořčení. 

Jako například Zlata Holušová, která musela v pátek odpoledne zastavit akci NeFestival Colours, jakousi malou náhražku za zrušený festival Colours of Ostrava. „Rozhodnutí KHS je pro nás všechny devastující. Stejně jako se z minuty na minutu zrušily akce v jednom regionu, mohou se stejně tak s okamžitou platností zrušit kdekoli jinde,“ uvedla.

Ve stejném duchu reagovali například zástupci dalšího probíhajícího festivalu Válím na Dvoraně. „Nelíbí se nám a nesouhlasíme se způsobem, jakým opatření byla vyhlášena,“ napsali za tým organizátorů Tomáš Vojkůvka a Marcela Kučová.

Problémy v lázních. S testy i s penězi

Problémy hlásí nejen kulturní svět. Nařízení, především pak jejich okamžitá platnost, zaskočila například i zástupce Sanatorií Klimkovice. Ti se v pátek odpoledne z hygieny dozvěděli, že klienti musejí mít nově k dispozici potvrzení o negativním testu na covid-19 ne starší čtyři dny. 

Druhou možností lázní pak bylo toto testování zajistit po příjezdu klientů. Klimkovickým se o víkendu podařilo domluvit spolupráci s akreditovanou laboratoří. 

„Lázním jsme během víkendu nabídli své služby, protože vnímáme těžkou situaci, ve které se ocitly. Výsledky testů budeme schopni dodat vždy do 24 hodin. První dva dny budeme provádět odběry vzorků a zároveň zaškolíme zdravotníky sanatorií. Dodáme i odběrový materiál,“ uvedl Petr Srnec, obchodní manažer skupiny EUC, do které spadá CGB laboratoř. 

Sanatoria mají tento týden v plánu přijmout 200 nových klientů a obávají se ekonomických dopadů nového opatření. 

„Sanatoria po předchozích výpadcích tržeb nebudou ekonomicky schopna zvládnout hradit dlouhodobě testy pro své klienty, protože by to znamenalo navíc náklady ve výši šedesát tisíc korun denně. Obáváme se ale, že přenesení této povinnosti na klienty bude opět znamenat postupné vylidnění lázní v Moravskoslezském kraji. Vláda několikrát deklarovala svůj zájem pomoci lázním, proto věříme, že v tomto směru urychleně přijme nějaká opatření,“ oznámila mluvčí lázní Ivana Gračková.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Násilník vší silou strkal do lidí, ženu shodil do kolejiště. Měl jsem nervy, řekl

15. dubna 2024  10:32

Jako smyslů zbavený se choval dvacetiletý muž v Ostravě. Vztekle strkal do nic netušících lidí,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Hnědá voda, pěna na hladině. V Jičínce plavaly stovky leklých ryb

23. dubna 2024  8:46

Katastrofálnější začátek pstruhové sezony rybáři v povodí řeky Jičínky na Novojičínsku nemohli mít....

Ostrava vede nad Opavou, rozhodl vyloučený hráč. Nymburk slavil i potřetí

22. dubna 2024  22:28

Ostravští basketbalisté podruhé za sebou ve čtvrtfinále ligového play off zaskočili obhájce titulu...

Máme podat námitky? Dolní Lutyně schválila referendum kvůli gigafactory

22. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  19:22

Zastupitelé Dolní Lutyně v pondělí schválili konání obecního referenda kvůli plánu na výstavbu obří...

Při gólu Slavie VAR správně nezasáhl. V Karviné neměl doporučit vyloučení

22. dubna 2024  15:44

Na Slavii při sporné situaci u vyrovnávacího gólu domácích videoasistent Petřík správně...

ManpowerGroup s.r.o.
HLAVNÍ OPERÁTOR VÝROBY | 13. plat

ManpowerGroup s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 32 000 - 37 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...