Komentář Tomáše Skřivánka: Slovenského premiéra stvořila kavárna, teď je zděšená

Slovenský premiér Igor Matovič.

Slovenský premiér Igor Matovič. Zdroj: Reuters

Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020).
Nová vláda slovenského nastupujícího slovenského premiéra Igora Matoviče, (21.03.2020).
Slovenský premiér Igor Matovič.
Slovenský premiér Igor Matovič.
Slovenský premiér Igor Matovič.
6
Fotogalerie

Čtyři měsíce vládnutí stačily, aby se vláda Igora Matoviče v očích městských voličů, tedy tzv. kavárny, znemožnila.

Když dnes zapředete v Bratislavě hovor s někým ze známých, první věta často zní: “To je hrozné co předvádějí.” Ještě před dvěma měsíci přitom jakákoliv i mírná kritika kroků vlády, třeba institutu povinné státní karantény ve špatně vybavených ubytovnách ve společnosti neznámých lidí nebo nedostatečných podpor a kompenzací podnikatelům v čase koronauzávěr provozoven, znamenala osočení ve stylu “Prosím tě, přece by si nechtěl nazpátek Fica či Pellegriniho!”  

Co je za tímto posunem? Slovenská společnost zvolila v únorových volbách změnu, chtěla vládu, která změní pořádky v zemi, umožní policii a soudům vyšetřit minulé zločiny a tunelování státu, odstaví od moci zkorumpovanou vládní elitu reprezentovanou Robertem Ficem a Peterem Pellegrinim. Většinově ale přehlédla, že nejhlasitěji proti korupci křičeli velmi konzervativní politici. Velmi rychle po volbách se tak do parlamentu místo opatření na zlepšení podnikání a kompenzaci škod způsobených koronakrizí dostaly zákony za zpřísnění interupcí či snahy zakázat úplně prodej v neděli. A to je jen začátek.

Konzervativci sami jsou svým nečekaným vlivem zaskočeni a zatím jen testují, kam mohou zajít. Zároveň uvádějí, že současné rozložení parlamentu považují za neopakovatelnou šanci, kterou je třeba využít. Konzervativci, ke kterým jde počítat vítězné Matovičovo OLaNo i stranu Sme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára, nacházejí v hodnotově-etických otázkách společnou řeč s opozičními Kotlebovými fašisty i částí Smeru Roberta Fica. 

Koalice selhává i v otázce morálky. Důkazy, že zcela opsali a zamlčeli zdroje pro své diplomové práce zatím média přinesla o předsedovi vlády Igoru Matovičovi, předsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi a ministru školství Branislavu Gröhlingovi. Všichni jmenovaní své chyby uznali. Jako důvod pro odstoupení to ale nevidí, přestože z pozičních lavic vyzývaly kvůli stejnému  prohřešku minulého předsedsedu parlamentu k rezignaci. 

Když k tomu přidáme, že premiér se vyhýbá diskusím s partnery i oponenty a ze všeho nejraději vše komunikuje statuty na sociálních sítích, předsedu parlamentu, někdejšího přítele hlavních mafiánů, který si letos stihl pořídit jedenácté dítě s desátou partnerkou a historky z ministerstev či úřadu vlády, kde se vládne chaoticky, bez vize a štábní kultury, je posun ve vnímání vlády elitami pochopitelný.